26 Nisan 2024 Cuma

ENVER TAHA AYDIN yazdı...

Gazeteci Enver Taha AYDIN'ın yeni köşe yazısı...

Asayiş
BU İDDİALAR DOĞRU MU?

            Geçen hafta Cuma günü bu köşeden, IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol’un, katıldığı “Basın Kulübü” programında söylediği bazı sözleri eleştirmiştim. Sayın Şenol söz konusu televizyon programında, “Yönetimdeki idareciler yerel şirketlere göstermesi gereken ihtimamı göstermediği için 2 yıl yatırım yapmayacağız” demişti. Bu açıklamalarından sonra da tekrar Belediye Başkan adaylığını düşündüğünü beyan etmişti.

Siyaset yapmak herkesin hakkı. Sayın Şenol da yapabilir. Ben işin orasında durmayacağım, durmam da. Ancak Sayın Şenol o televizyon programına “IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı” sıfatıyla katılmıştı. Sayın Şenol’un “yönetiminde” olan IYAŞ ile ilgili bugün birkaç sorum olacak.

IYAŞ, 2004 yılının ikinci çeyreğinde, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde , bölgemizin en büyük “et entegre tesisleri”ni açmıştı. “Gülköy” ismiyle açılan tesis;  40 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan, 10 bin metrekare kapalı alana sahip, 8 saatte 50 adet büyükbaş, 150 adet küçükbaş hayvan kesebilme kapasitesinde. Hatırlayacaksınız, bu tesisin açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.

GÜLKÖY’ÜN SATILDIĞI DOĞRU MU?

Şimdi sorularım şunlar;

BİR: Gülköy Et Entegre Tesisleri’nin bundan 1,5 ay önce Ispartalı bir işadamına 2.8 milyon TL’ye satıldığı iddiaları doğru mu?

İKİ: Bu satıştan dolayı Sermaye Piyasası Kurulu ile sorunlar yaşandığı, bu sebeple SPK’dan süre istendiği doğru mu?

ÜÇ: Gülköy Et Entegre Tesislerini satmayı düşünüyor musunuz?

Satışın doğru olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak son günlerde kamuoyunda sıkça dile getirilen bu iddiaları IYAŞ yönetiminin cevaplamasını bekliyoruz. Az önce anlattığım özelliklerde, değeri en az 5 milyon TL olan bir tesisin 2.8 milyon TL’ye satıldığı iddiası bizim için önemli. IYAŞ şirketi, Sayın Bahattin Şenol’un “özel şirketi” olsa bizi hiç ilgilendirmez. Ama kendisinin de ifade ettiği gibi o şirket 2 binin üzerinde ortağa sahip. Ve o ortaklar yönetimden bir cevap bekliyor.

GÜLKÖY ZARAR MI EDİYOR?

                Gülköy Et Entegre Tesisleri ile ilgili “satıştan” daha önemli veriler de var elimde. İnternette yaptığım küçük bir araştırma Gülköy Et Entegre tesislerinin cirosunun her geçen yıl düştüğü yönünde. Yönetim eksikliğinden midir, piyasa şartlarından mıdır yoksa başka bir sebebi mi vardır bilmiyorum ama az sonra vereceğim rakamları görünce IYAŞ ortaklarının “Gülköy’ü bir an önce satın” diyeceklerini tahmin ediyorum.

                IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bahattin Şenol, 25 Mayıs 2008’de yapılan genel kurulda Gülköy’ün 2007 cirosunun 7 milyon 88 bin TL olduğunu açıklamış. 30 Nisan 2011 tarihinde yapılan genel kurulda ise Gülköy’ün 2010 yılı cirosu 4 milyon 796 bin TL olarak açıklanmış. Yani aradan geçen 3 yılda, Pazar payı, üretimleri ve satışı dolayısıyla cirosu artması gereken şirketin cirosu tam aksine ortalama 2 milyon TL daha azalmış.

                Bu rakamlar, genel kurullarda açıklanan resmi rakamlar. İsteyenler internetten rahatlıkla görebilir.

BU ŞARTLARDA YATIRIM YAPMAYIN ZATEN!

                IYAŞ yönetim kurulundan isteğimiz; üretime yönelik olan; IYAŞ Obelli, Gülköy Et Entegre Tesisleri, bir zamanlar yüzde 54’üne ortak olunan (şu anda ne olduğu meçhul) kuruyemiş fabrikası ile ilgili son 5 yıllık ciro hareketlerini kamuoyuna açıklamalarıdır.

                IYAŞ Alışveriş Merkezleri gibi tüketime yönelik yapılan yatırımlarda başarılı olunduğu en son yapılan genel kurulda da ortaya çıktı. Daha önceki yazılarımda da defalarca dile getirdiğim gibi; IYAŞ, Ispartalıların bir araya gelebileceğini gösteren, ortaklık kültürünün gelişmesine katkı sağlayan, ilimizi başta borsa olmak üzere bir çok alanda temsil eden önemli bir kuruluş. Bahattin Şenol ve ekibi bu konuda Ispartalılara öncü olmakla zaten büyük bir iş başardılar.

                Ancak, fakat, lakin;

                2 bin ortak adına yukarıda sorduğumuz sorulara en kısa zamanda cevap bekliyoruz.

Ve Sayın Şenol’dan şahsi olarak son isteğim de, eğer yatırımlarınız Gülköy gibi olacaksa, yerel idareciler size nasıl toleranslar gösterirlerse göstersinler, lütfen siz 2 yıl değil 12 yıl kadar daha yatırım yapmayın.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR