28 Mart 2024 Perşembe

20 ÜLKEYE KİRAZ İHRACATI

20 ÜLKEYE KİRAZ İHRACATI

Isparta

'TÜRKİYE'nin gül ve lavanta bahçesi' olarak bilinen Isparta'da kiraz üretimi de yapılıyor. Her yıl haziran ayı sonunda başlayan hasat döneminde başta Uluborlu olmak üzere birçok ilçede kirazlar hasat ediliyor. Her yıl yaklaşık 70 bin ton üretimi yapılan kiraz, Isparta'dan 20 ülkeye ihraç ediliyor.Isparta'da her yıl ilkbaharın gelmesi ve kiraz ağaçlarının çiçek açmasıyla özellikle Uluborlu başta olmak üzere birçok bölgede kiraz hasadı yapılıyor. Genellikle 'Napolyon' ve 'regina' kirazı olmak üzere birçok kiraz çeşidi üretimi yapılan Isparta'da yetiştirilen ürünler genellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ve Balkan ülkeleriyle Çin Halk Cumhuriyeti ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin de aralarında bulunduğu 20 noktaya ihraç ediliyor.

KİRAZ ÜRETİM DÖNEMİ

Her yıl kasım ve mart ayları arasında kiraz ağaçlarında taban gübreleme ve budama işlemleri yapılıyor. Budama işleminde sonra ise kışlık ilaçlama uygulaması, daha sonraki dönemlerde ise hastalık ve zararlılarla mücadele işlemleri sürdürülüyor. Özellikle de en önemli zararlılardan olan kiraz sineğiyle mücadele için büyük çaba gösteriliyor. Düzenli su ve gübre verilen 26 ve üzeri kalibreye sahip kirazlar ihracat için uygun oluyor. Bu kalibrenin altında olan ürünler iç piyasada ve pazarlarda, ıskarta diye tabir edilen ürünler ise gıda boyası, ilaç sanayi gibi çeşitli sektörlerde değerlendiriliyor.Kiraz hasadında genellikle Isparta merkez ve köyleri, Afyonkarahisar'ın yakın ilçeleriyle Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'dan gelen mevsimlik tarım işçileriyle son yıllarda ülkemize sığınan Suriyeliler çalışıyor. Her yıl haziranın son haftası ve temmuz ayının son haftasına kadar kiraz hasadı devam ediyor. Hasat edilen kiraz ihracat yapan firmalar tarafından alındıktan sonra ülkelere gönderiliyor.

'TÜRK KİRAZIMIZI DÜNYAYA TANITIYOR VE YEDİRİYORUZ'

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kiraz üretiminde sona doğru yaklaşıldığı söyledi. Kentte 70 bin dönüm alanda, yaklaşık 70 bin ton kiraz üretimi gerçekleştiğini ifade eden Selçuk, "Ürettiğimiz kirazları dünyada 20 ülkeye ihracat ediyoruz. Başka ülkelerin marketlerinde, stantlarında müşterilere sunuluyor. Türk kirazımızı dünyaya tanıtıyoruz ve yediriyoruz" dedi.Kiraz üretiminde kent ekonomisine de katkı sağlandığını belirten Başkan Selçuk, "300 milyonluk TL'lik bir girdi sağlıyoruz. Bu sadece 1 kişinin cebine girmiyor. Üreticiden, ilaç sektörüne, gübre sektöründen mazot satışı yapan firmalara kadar bu pastadan herkes pay alıyor. Ayrıca istihdam sağlanıyor. Bahçelerde çalışan kardeşlerimiz açısından işsizliğinde önüne geçiyor. Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

'KRALİYET KİRAZI'

Isparta kirazının İngiliz kraliyet ailesine de gönderildiği için 'Kraliyet kirazı' olarak da bilindiğini anlatan Başkan Selçuk, "Bu ürettiğimiz kirazlar İngiltere'de kraliyet sofralarına dahil gidiyor. Biz Türkiye'nin adını kiramızla duyuruyoruz. Bu kiraz ne dediklerinde 'Kraliyet kirazı' diyoruz. Ürünümüzü tanıtmış oluyoruz" dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Elmacı

04 Ağustos 2020 Salı 23:16

Isparta ne zamandan beri Türkiye'nin lavanta bahçesi oldu anlamadım. Elma ne oluyor,. Boşa mı yetiştiriyoruz 50 yıldır? Elmayı daha siz kabullenemediniz Türkiye nasıl kabullenecek?

Kirazcı

04 Ağustos 2020 Salı 21:45

At yalanı ....................

SURİYELİ

04 Ağustos 2020 Salı 19:48

bana NE kirazdan .ĞÜLDEN. bir sömürü düzenini kurmuşlar işçinin sigortası yo,gariban türkmenistanlıları çalıştıryorlar suriyelileri çalıştırıyorlar. VİCDANSIZLAR. bende işçiyim ÇALIŞMAAAAAAAAAAAAAAAAAAM ISPARTALININ İŞİNDEN. 1 SOĞAN 1 EKMEK,1 DOMATES KURU TAŞTA OTURU YERİM YİNE MİNET ETMEM. TÜRKİYE ANA VATANDIR. benim ÖZ VATANIMDIR.

Ovalı

04 Ağustos 2020 Salı 19:14

Atabey kuleonu b Gökçeli k Gökçeli bu cevrelerde çoğu kişi kirasını dalında bıraktı kan emiciler para kazanacağına kurtlar kuşlar bayram etsin diye

Kiraz üreticisi

04 Ağustos 2020 Salı 17:59

Şimdi bu haberi görende seviniyor Isparta su kadarlık kiraz ihraç etmiş diye kirazı yetiştiren üreten kişi nin kazancı kilosundan 3 tl 3.5 tl ama ihracatta kilosu 20 tl 30 tl üreten çiftçi kullandığı ilacı zor karşılarken kimler kazanıyor kalanını

bomba

04 Ağustos 2020 Salı 16:15

Amaç övünmek sonrada köylüyü bitirmek bu kadar basit eskiden köylerdeki tarlalar köylünün tapulu malıydı şimdi ise amele olarak çalışıyor. çiftçiyi bitirdiniz helal olsun size.

Kiraz ureticisi

04 Ağustos 2020 Salı 12:37

Siz seviniyorsunuz bide üreticiyi sevindirsenize o kadar haber oluyorsa bu o kadar ülkeye tanitiliyorda peki ciftcinin cebine giren parayla yapilan masraflar hic uyuşmuyor ciftciden 2 tl 3 tl den alınan kiraz sonradan nasil 25 30 liraya yükseliyor ayakcılar sagolsun

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR