28 Mart 2024 Perşembe

'Ağlamayana Emzik Vermezler..!'

Son haftalarda birçok gazete Isparta'da hırsızlık olaylarının arttığı yönünde birçok iddia ortaya atmakla birlikte, hiç birisi gidipte yetkili merciilerden görüş almamış nedense...

Isparta
 
Isparta'da gazetecilik anlayışı gitgide önemini yitiriyor. Eline her kalem kağıt alan, ortada gazeteciyim diye dolaşıyor.
Bazı yerel ve ulusal medya mensupları da bu durumu bir fırsat olarak görerek, kaynağı gerçeği yansıtmayan haberleri ulusal medyaya taşıyor.
Biz nedense böyle öğrenmedik okuduğumuz okullarda...
Bize haberin doğru ve açık olmasıyla birlikte kaynağın da güvenilir olması gerektiğini anlattılar hep...

Ya bize bu işi anlatanlar yeterli bilgiye sahip değil, yanlış biliyorlar.... Ya da bu kuralları gözetmeden haber yapanlar çok akıllı..! Bu durumda yalnızca haberin hızlılık ilkesine dayanarak çalışılmış oluyor heralde...
Ancak ne yazık ki; bu duruma hiç kimse aldırış etmiyor..!
Her neyse...

Buradaki asıl konumuz Isparta'da son günlerde yaşanan hırsızlık olayları...
Hepinizin bildiği üzere, bir süredir Isparta'da Asayiş Muhabiri olarak görev yapıyorum...
Buna istinaden, sağlam kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, Temmuz ayının başından bu yana Batıkent - Mavikent - Binbirevler ve Yedişehitler Mahallelerinde çok sayıda hırsızlık olayı meydana geliyor.
Müracaat edilen olay sayısı yaklaşık olarak 20 adet iken, bu olaylardan 18'inin şüphelisi yakalanarak yetkili mercilere teslim edilmiş.

Bütün bunlar devam ederken, bazı vatandaşların çıkıp gazetelere açıklama yapmasını anlamsız olarak nitelendiriyorum.

Çünkü evine hırsız giren vatanlaşların hepsi gidipte polise müracaat etmiyor.
Bunların yanı sıra, emniyet kayıtlarına bakıldığında, o bölgede faili meçhul olarak çok fazla bir hırsızlık olayı gözükmüyor.
İşte buradaki ihmalkarlık yine vatandaşa ait...

- Evet, halkımız polise gidip uğraşmamak için müracaatta bulunmuyor, sonra da 'Burada hırsızlar cirit atıyor...' vs... vs...

- Polis ne yapsın?

- Her evin önünde bir ekip beklemesi düşünülemez heralde..!
- Herkes tedbirini alacak, buna rağmen bir olay yaşadıysa da, gidip güvenlik güçlerine müracaat edecek...
Polise müracaat etmeyip de birkaç kişinin giderek, gazetelere açıklama yapması bu olayları çözmez..!
Herkes üzerine düşeni yapacak...

- Bu işi, ehilleri olan güvenlik güçlerine bırakacak...

- Eğer polis üzerine düşeni yapmıyorsa, vatandaşlar da bunu aleni olarak görüyorsa, o zaman gidip diyeceksin ki arkadaş, "Benim evime hırsız girdi, gittim müracaat ettim. Ama bir tane ekip buradan geçmiyor".

- Herkes üzerine yapsın, sonra bu açıklamaları yapsın...
Öte yandan Isparta Emniyet Asayiş Şube Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaları en yakından takip eden bir gazeteci olarak, Hırsızlık, Dolandırıcılık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri ile Cinayet ve Gasp Büro Amiriliği'nin elinden gelenin en iyisini yaptıkları kanısındayım. Bunlara bizzat şahit olmakla birlikte, ister istemez bende bende kendimi bazen o çalışmaların içinde buluyorum.
Öte yandan bu olaylarda son iki yılın bilançosuna gözatacak olursak, hırsızlık olaylarındaki istatistiki verilere bakıldığında;
- Şüphelilerin yakalanması ve oalyların çözülmesiyle birlikte, evden hırsızlık olaylarında yüzde 20 oranında,

- İşyerinden hırsızlık olaylarında yüzde 5o oranında,
- Oto hırsızlıklarında yüzde 60 oranında,
- Diğer hırsızlık olaylarında da yaklaşık yüzde 40 gibi ciddi manada bir azalma durumu söz konusu...

Bütün bu başarılarda İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan'ın yaptığı çalışmalar söz konusu olurken, yaklaşık 2 - 3 yıl önce talimatıyla oluşturulan Güven Timleri ile emniyetin gülen yüzü Toplum Desteli Polisin icraatleri de azımsanamaz niteliktedir.

Halkın içersinde sivil olarak görev yapan Güven Timleri, sosyal alanlarda huzuru sağlamak için görev yaparken, geçtiğimiz yıllarda birçok kötü olayın yaşandığı Kafeler Caddesi'nde de refahı sağlamış durumdadır.

Kafeler Caddesi'nin her köşesinde titizlikle görev yapan Timler, bir olay gördüklerinde vatandaş ihbarına gerek kalmadan müdahale ederek, özellikle o bölgede dolaşan vatandaşların güvenini kazanmıştır.

Bütün bunların yanı sıra Isparta Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünün hırsızlık ve diğer konularla ilgili bilgilendirme çalışmaları da vatandaştan büyük takdir topluyor.
Bizzat takip ettiğim Toplum Destekli Polis Ekipleri, sadece 2012 yılının ilk 6 ayında, hırsızlık konularıyla alakalı olarak yaklaşık 15 bin adet broşür dağıtımı yapmasına rağmen, bununla sınırlı kalmayıp, halen daha sözlü bilinçlendirme çalışmaları da sürüyor.
TDP Ekipleri kendi çalışmalarını sürdürürken, komşu kollama projeleriyle de halkın birbirini kontrol etme mekanizması harekete geçirilmiş oluyor.

Bütün bu yazdıklarım birilerine menfaat sağlamak ya da birilerinin davulunu çalmak için değil, kimse üzerine alınmasın... Ben her zaman olduğu gibi doğruları yazmaya devam edeceğim...

Kim ne derse desin; bende bunu en yakından takip eden gazeteci olarak, Isparta Polisi çalışıyor...

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR