24 Nisan 2024 Çarşamba

Aşısızlar, kanser gibi riskli gruptaki aşılı hastalara Kovid bulaştırıyor

Aşısızlar, kanser gibi riskli gruptaki aşılı hastalara Kovid bulaştırıyor

Isparta

Prof. Dr. Sait Gönen ile Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, hastane başvuruları ve pozitiflik oranlarının arttığını vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Balkan, aşılanmış olsa da kanser hastası gibi bağışıklığı düşük, riskli gruptaki hastaların, "aşısız yakınları" yüzünden Kovid'e yakalandığına işaret etti. Dekan Prof. Dr. Gönen ise vaka sayılarındaki artış bu şekilde sürerse, yüz yüze eğitimini sürdüremeyen bir kuşak tıp fakültesi öğrencisinin de mesleki pratik yapamadan, doğru düzgün hasta göremeden tıp eğitimini tamamlama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli pandemi merkezlerinden biri olarak 1,5 yıldır on binlerce hastaya hizmet veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de Kovid şüphesiyle başvurular ve PCR pozitiflik oranları hızla yükseliyor. Merkez olarak çoğunlukla kanser, kalp, tansiyon hastaları gibi yüksek riskli ve kronik hastalığı olan hastaları takip ettiklerine işaret eden İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, son günlerde Kovid nedeniyle daha ziyade bu hastaları yatırdıklarını ve bu kişilere de yakın çevrelerindeki aşısız bireylerden hastalık bulaştığını vurguladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise artık sadece hastalık açısından değil tıp eğitiminin de tehlikeye girdiğini söyleyerek "Biz aynı zamanda tıp eğitimi veren bir kurumuz. Bu yıl da yüz yüze eğitim yapma imkanı olmaz bulamazsak gerçekten bu kuşak arzu edilen tıp eğitimini alamadan mezun olacak" dedi.
 

"TEŞHİS GECİKİYOR, 'KLİMA ÇARPTI' DİYE TESTE GELMİYORLAR"

Doç. Dr. Balkan, Kovid şüphesiyle kendilerine başvuranların çoğunun, belirtileri yaşadığı halde genellikle "Klima çarptı" düşüncesiyle test yaptırmakta geç kaldığına dikkat çekti ve bunun da hem tedaviyi geciktirdiğini hem de virüs yayılım hızını artırdığını söyledi. Doç. Dr. Balkan, "Hala birçok vatandaşımız, halsizlik, ateş, kas ağrısı, öksürük gibi belirtileri olduğu halde 'Acaba gribal enfeksiyon mu geçiriyorum, soğuk algınlığı mı geçiriyorum, klima mı çarptı' diyerek hastaneye başvurularını öteliyor. Bize şiddetli klinik bulgularla başvuran hastaların hemen tamamını, bu şekilde bir süre ayak direten, hastaneye gelmeyi erteleyen hastalarımız oluşturuyor. Oysa oksijen satürasyonları düştüyse, akciğer tomografisinde yaygın iki taraflı tutumları varsa, gerçekten hastalık ağır seyrediyor. Günlerce hastanede yatıyorlar. Kimisi de maalesef yoğun bakımda tedavi görmek zorunda kalıyor. Bu nedenle gecikmeden, hem teşhis hem tedavi için, hastaneye başvurmak gerekiyor. Yoksa, bir taraftan da virüsün bulaşmasının önüne geçememiş oluyoruz" dedi

"AŞILILARDA BELİRTİ VARSA RİNOVİRÜS TESTİ DE YAPIYORUZ"

Bayram sonrası, Kovid-19 Tanı Merkezi başvurularında belirgin bir artışın olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Balkan, şunları ifade etti: "Bunların önemli bir kısmını da hiç aşılanmamış hastalarımız oluşturuyor. Ancak nadir de olsa daha önce aşılanmış kişilerden de pozitif çıkanlar oluyor. Onların belirtileri daha çok hafif soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonu andırır şekilde oluyor. Aşılı oldukları için sadece Kovid-19 değil, beraberinde solunum paneli dediğimiz 'multiplex PCR testi' yaparak, diğer virüsleri de tarıyoruz. Zira bu günlerde bir soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüsün de kısmen yayıldığını gözlemliyoruz. Aşılı kişilerde Kovid'den daha çok rinovirüse biraz daha sık rastlıyoruz. Onu da atlamamak, bakmak gerekiyor."


"HASTALAR AŞISIZ YAKINLARINDAN KAPTIKLARINI SÖYLÜYOR"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olarak kanser, kalp gibi ağır ya da kronik hastalıkları bulunan hastalara daha yoğun hizmet verdiklerinin de altını çizen Doç. Dr. Balkan, aşısız yakınları nedeniyle bu hastaların aşılı olduğu halde virüse maruz kaldıklarına işaret ederek sözlerini şöyle noktaladı: "Bizim Kovid servisimizde yatan hastaların hemen hemen tamamını bu şekilde altta başka hastalığı bulunanlar oluşturuyor maalesef. Çoğunluğu da doğrusu aşılı. Ama yaşları ve kronik hastalıkları itibariyle çok yeterli koruma, antikor oluşturamayan hastalarımız bunlar. Birebir hastalarla konuşuyoruz, bulaş kaynakları yine kendi aile çevresinden yakınları arasından aşısız kimseler. Aşılanmayanlar risk grubunda olan bu insanları, kendi yakınlarını enfekte ediyor maalesef. Bu hastalar Kovid nedeniyle yattıklarında da çok uzun süre kalıyorlar hastanede. Yatan hastalarımızın sayısı 2 gün içerisinde 2 kat arttı. Bulaşıcı hastalıklarda, özellikle de salgın dönemlerinde aşı reddi, toplum sağlığı açısından çok büyük bir risk. Ölümlerde artış görmeye başlayacağız, asıl korktuğumuz şey bu. Yani aşı yüzde 100 tabii ki bulaşmayı engellemiyor. Ama yoğun bakıma yatışları ve ölümü yüzde 95'in üzerinde engelliyor. 3 milyardan fazla insana bu aşılar uygulandı ve beklediğimizin çok daha ötesinde güvenlik verilerine sahibiz bugün."

"BİR KUŞAK TIP ÖĞRENCİSİ PRATİK YAPAMADAN MEZUN OLACAK"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise tam her şey normale döndü derken sürekli aynı senaryoyu yaşadığımızı ve yüz yüze eğitimin tehlikeye girmesinin tıp eğitimini de sekteye uğrattığını söyleyerek "Maalesef vaka sayıları 20 binlerde şu anda. Önümüzdeki günlerde daha da artacağı öngörülüyor. Tam artık işler düzene giriyor, yüz yüze eğitime, yüz yüze stajlara başlayacağız dediğimiz bir dönemde, vakaların artışı bizi gerçekten endişelendiriyor. Zira artış bu şekilde sürerse, yine yüz yüze eğitim yapma imkanı bulamazsak, şu anda tıp fakültelerinde 1. ve 2. sınıflar hiç yüz yüze eğitim almadılar, yine 2. ve 3. sınıflar staj döneminde yüz yüze eğitim alamadılar, bu dönem de aynı şey olursa gerçekten bu kuşak, talihsiz bir kuşak olarak arzu edilen tıp eğitimini alamadan mezun olacak endişesindeyiz" dedi.


"AŞI YAPTIRMAYANLAR HERKESE KÖTÜLÜK EDİYOR"

Cerrahpaşa'ya günlük Kovid şüphesiyle başvuru sayısının 300-400'lerden 700-800'lere çıktığını da vurgulayan Prof. Dr. Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Testlerdeki pozitiflik oranları da uzun zamandır yüzde 1'lerde 2'lerde seyrediyordu. Ama şu an bu da hızla yükselmeye başladı. Yoğun bakımda yatıranların tamamı, aşısız olanlar. Yatan hasta sayımızda da belirgin bir artış var. Ama daha önceki dönemlerdeki vaka artışlarında gördüğümüz sayılarla kıyaslarsak yatan hasta sayısındaki artışın daha az olduğunu gözlemliyoruz. Bu da aşının bu haliyle bile, yani henüz sürü bağışıklığı oluşmasa bile, etkili olduğunun belirgin bir göstergesi. Artık şu bariz ki tekrar bir pik olacaksa bu, aşısızlarım piki olacak gibi görünüyor. Aşıya ulaşma imkanı olduğu halde aşı olmayanlara da bir çağrıda bulunmak istiyorum ki, sizler sadece kendinize değil, çevrenize, ebeveynlerinize, aile büyüklerinize de kötülük ediyorsunuz. Bu ülkenin eğitimine, ekonomisine de kötülük yaptıklarını bilmelerinde fayda var."

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Çaltılı

29 Temmuz 2021 Perşembe 23:31

Bizim köye gelen veterinerler doktorlar genel ve özel viroloji dersi görmüyorlar okulda bir konu şeklinde üstünkörü görüyorlar viral hastalıkları bilmezler demişlerdi haklılarmış adamlar. Niye devamlı aşı yapıyonuz hayvanlara diye sormuştum virüs mutasyona uğrayınca mutasyonlu virüse karşı yeni aşı üretiyoruz demişlerdi.

Vatandaş

29 Temmuz 2021 Perşembe 23:28

İsrail, AB, ABD aksini söylüyor! Aşı bulaşı ve bulaştırmayı önlemiyor! Bakan "hastanelerdeki doluluk %88 aşılarını (olup) tamamlamıyanlar, %5 aşılarını tamamlıyanlardan oluşuyor" mihfâlinde açıklama yaptı. Asıl kısa ve uzun (10yıl) vadede ne etki yapacağı bilinmiyen her bir faz deneme süreci 3'er yıl, ve 3.faz 9 yıl deneme sürecini tamamlamadığından ruhsat al(a)mıyan aşı adaylarını kronik hasta insanların üzerinde denemek, zaten binbir sıkıntıyla uğraşan ağır hastaları kobay yapmak etikmi?

Yaban

29 Temmuz 2021 Perşembe 20:12

Bunlar nasıl doktor yahu birinin dediğini diğeri yalanlıyor, alı hani bulaşmayı engellemiyordu, olmayanın zararı kendine koruyorsa olanı da koruyacak, bahsettiğiniz riskli gruba aşılılar da bulaştırabilir, illa birine fatura kesilecek bubda aşı yaptırmayanlar oldu, yoksa kontrolsüz mülteciler ve zinhar turistlerib suçu yoj

ismail

29 Temmuz 2021 Perşembe 18:54

Bu adamlar nasıl dr anlamıyorum, neyi dayatıyorsunuz kardeşim. Henüz ruhsat almış aşı yok , halkımızı denek olarak kullanıyorsunuz, aşı adayının mucidi bile kendisine uygulatmazken sen kimin tetikçiliğini yapıyorsun. İsteyen olur isteyen olmaz bu ne zorbalıktır.

Seyyah

29 Temmuz 2021 Perşembe 18:09

Şu iki senede öğrendiklerimiz: Salgın corona aşı karantina kısıtlama dalga vaka test entube doz vs. Ama bu olağanüstü durumda bile aşı düşmanı kişilere sorum şu.. Çocuklarınızın aşılarını yaptırdınız mi yaptırırken incelediniz mi ne oluyor diye.

Aşıdeğilzehir

29 Temmuz 2021 Perşembe 16:16

İnsanları nasıl korkutup aşı dayatacağınızı şaşırdıdız her gün yeni birşey çıkarıyorsunuz bi tarafınızdan

New.lisans 6

29 Temmuz 2021 Perşembe 15:41

Şunu sorun kendinize YETER.! Sürekli mutasyona ugrayan virüsün hiç aşısı olurmu ayrıca BIONTEK aşısını bulan Dr: ugur şahin ben aşı olmayacagım derken Millete aşı güzellemesi yapan Prof:.mehmet ceyhan oglum aşı olmayacak derken. Bu aziz şanlı millete aşı dayatması ayrımcılıgı revamıdır böyle üstelik ANAYASA 13,ve 17 ye AYKIRI iken üstelik. Ve bir gün ilerde pardon denirse ama iş işten geçmiş olursa ne olacak o zaman kim verecek bunun hesabını.??

fasa fiso işler

29 Temmuz 2021 Perşembe 15:06

"çoğunluğu da doğrusu aşılı." yani? AŞILILARA aşısızlar firüss bulaştırmışş..."kaçıncı" dozda antikor üretecekler peki??? o zamana kadar aşılı ihtiyarları karantinada tutmanız lazım yani öyle mi??? çal mayayı, ya tutarsa....hesabı...aşıdan önce hava attınız ama "risk grubu korkmadan aşı olsunnn"

KARŞI

29 Temmuz 2021 Perşembe 14:15

Aklı olan derki su an piyasada ruhsatsız inek bile yokken bu ruhsatsız ne olduğu belli olmayan sıvıyı vücuduma niye alıyım Maddi ve Manevi olarak kim garantörlük veriyor , kağıtta yazan kendi rizamla aşı vuruldum bana bişey olursa kimse hak talep edmesin. Gidin Nüfus politikanızı Çin'de Uygulayın , ülkemin insanlarına dokunmayın.

Covid

29 Temmuz 2021 Perşembe 13:54

Daha bu hastalığı çözemediniz dedikleriniz çocuklara bulaşmıyor - şimdi bulaşıyor 2020 martta Türkiyede görünen virüs 2020 yazın bitecek sıcaklarada olmaz dediniz - bitmedi 3 ay önce Tüek aşısı geliyor dediniz eylüle attınız şimdi aralık sonu diyorsunuz neden alman aşısından başka aşı yok çin aşısına inanan yok çinliler bu işi nasıl bitirdi 2020 şubat çok iyi tedbir aldık virüs bize gelmez dediniz şu anda 1. sıradayız yani bu işi yapamıyorsunuz kısıtlamalar boşunamıydı aşıda olduk yok

inceleme

29 Temmuz 2021 Perşembe 13:20

aşı sadece vücudun mikrobu tanımasını sağlar ve aşı olana güvence verir. aşı olmayanlar ise sadece kendi canlarını riske atmış olur. şu bi gerçek ki aşı gelince herşey tamam diyenler şimdi 1 doz yetmez 2 doz ise olmaz 3 doz idare eder vs vs derken 40 doz aşı da vurulsa bu koronayı bitiremeyecekler. çünkü birgün dedikleri birgünü tutmuyor. neymiş hasta olanlar öyle diyormuşmuş. bilim adamına bak hele.

kendini yalanlayan "bilim" putu!

29 Temmuz 2021 Perşembe 13:07

kendi kendinizi habire yalanlayıp buna da bilim diyorsunuz ya...salgın bulaştırıcılığında aşılı-aşısız far-ket-mezzz...3. dozu vurmadan aşılıya bile aşılı gözüyle bakmıyorsunuz da..neymiş efendim aşısızlar vırvırvır.......ula aşı sonrası damardan bulaştırıcı olarak KARANTİNASIZ dolaşıyor millet.....AŞILI HAPŞURUNCA VİRÜS YAYMIYOR MU?? ver adama damardan virüsü, dolaşsın maskesiz..gör vakayı..aşısız zaten maskeli dolaşıyor !

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR