24 Nisan 2024 Çarşamba

BU TEKLİF YARGININ SİYASALLAŞMASINI SAĞLAR

BU TEKLİF YARGININ SİYASALLAŞMASINI SAĞLAR

Isparta

Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya,  Kanal 32'de Şakir Aksöz ile Ne Var Ne Yok programına konuk oldu. Çankaya, canlı yayında meclise sunulan Avukatlık Yasası ve Baro seçimlerine ilişkin kanun teklifini değerlendirdi. Türkiye’deki 80 baronun tamamının bu yasa teklifine karşı olduğunun altını çizen Çankaya, şöyle konuştu:

BAROLAR SİYASET YAPMAMALI

“Çoklu baro Isparta’yı etkileyen bir konu değil. Yasada ‘üye sayısı 5000’i geçen illerde 2000 üye kendi barosunu kurabilir’ diyorlar. Barolar neye göre ayrılmak isterler. Etnik görüşü, dünya görüşü, yaşam tarzına göre, yönetimi beğenmediği için barolar ayrılabilir. Biz barolar siyaset yapmasından eleştiriliyoruz. Barolar siyaset yapmamalı. Baroların siyaset yapmasını eleştirmeliyiz, önünü açan yasal düzenlemeler getirmemeliyiz. Bu yasa, bunun önünü açar. Aynı görüşe sahip avukatlar kendi barolarına kurabilirler. Bu bilinir, vatandaş da bunu bilir. Hakim ve savcılar tabiî ki siyasi kimliklerinden arınarak kürsüye çıkıyorlar. Ama bir baronun etnik yapısını bilmesi bilinç altında kendisini bir noktaya meyil etmesini sağlayabilir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI ETKİLENİR

Bir hukuk camiasının siyasi ya da etnik kökenlere dayanması sağlıklı değil. Dolayısıyla yargıyı böler, vatandaşları böler, avukatları böler. Bu konunun ciddi sakıncalar içerdiğini düşünüyoruz. Şu an İzmir, İstanbul, Ankara bu yasadan etkileniyor. Antalya kısa sürede bu yasayı kapsayacaktır. Şu an için bu 3 ilde yapılanma değişiyor. Büyük resme baktığımızda yargının siyasallaşması, yargının bağımsızlığının yitirilmesi anlamına gelecektir. Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Dolayısıyla yargısı bağımsızdır. Nasıl farklı hakim ve savcı örgütleri yoksa dolayısıyla avukatların da ayrı ayrı meslek örgütleri olması mümkün değil. Barolar siyaset yaparsa yargı bölünür.”

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

sedat

12 Temmuz 2020 Pazar 10:38

dinleyenlerde sanakki tc yargısı tam bağımsız..sabah sabah güldürdünüz.

selim

08 Temmuz 2020 Çarşamba 14:54

Barolar siyasetin işine girmez deniliyorda lakin tamda siyasetin tam göbeğinde iliklerine kadar her kez siyasete bulaşmış.ankarave izmir Barosunun Allahın ayetlerine çağlar öncesinden gelen ses derken hangi avukatların adına bu açıklamayı yapmıştı ve siz ısparta Barosu neden sessiz kaldınız .şimdide barolar siyasallaşıyor diyor.Evet tek Baro iyidir ama sizler sesiz kalmak ile yanlışı düzeltmemekle iktidara koz verdiniz barolar zeytin dalı harekatına ne demişti hatırlayın ya siz ne yaptınız

Vatandaşın Teki

08 Temmuz 2020 Çarşamba 00:48

Baroların çoklu yapılanmaya geçmesine gösterilen itirazın gerçekten siyasallaşma gerekçesiyle olduğunu düşünmüyorum. Çünkü meslek kuruluşlarının ne kadar siyasallaşma içine girdiğini bu millet geçmiş dönemde yeterince gördü. Baro-sendika-odalar-birlikler sokaklara inmediler mi? Bunun adı siyasallaşma değilse neydi o zamanlar? Bana göre itiraz edilen şey; zaten var olan belli bir görüşün etkinliğinin ve mali gücün kontrolünün elden gitme olasılığı.

Necati

08 Temmuz 2020 Çarşamba 00:19

Sanki tek baro olunca avukatlar siyasi bir görüşe sahip olmayacakmış gibi. Bugün sadece avukatlar değil tüm serbest meslek oda-birliklerinde üyeler her hangi bir siyasi görüşe zaten sahip ve yeri gelince herkes bu görüşü doğrultusunda oy da kullanıyor.Şimdi yargı siyasallaştı deniliyor mu peki.? Bugün için barolardan başlayıp çoklu sisteme geçildiğinde meslek mensupları kendi görüş ve düşüncelerine uyan bir meslek odasına üye olabilecek. Sanki baro-oda ve birlikler geçmişte siyaset yapmamış.

VATANDAŞIN BİRİ

07 Temmuz 2020 Salı 23:56

koray....aynen öyle olacak çok güzel açıkladınız bölmedikleri bi orası kalmıştı akp li avukat akp li hakim bu davadan hayır beklenecek ha hade yaw zaten herşeye saray zabiti karar veriyor yakında hakim pardon kadı cüppesinide giyer oh mis...sankji adalet kaldıda ortada çöok yazık bu ülkeye çok yazık hala bizi gısganıyolaaaa hade yaw trump dedi diyecegini o mektupta bize laf düşmez

ÖĞRENCİ

07 Temmuz 2020 Salı 22:11

ĞÜVENİLİR OLMAYAN HİÇBİR FERDİ SEVMEM. BENDEKİ ĞÜVENİLİRLİLİK İLKESİ : DEVLETİN BEKASI,İÇİN. DEVLETİN BÖLÜNMEZ BÖLÜNEMEZ İLKESİNE BAĞLI OLMAYAN HİÇ KİMSE benim nazarımda DEĞERSİZDİR BU KADAR NET.

Koray

07 Temmuz 2020 Salı 21:10

Simdi akpli avukatlar bi baroda toplanirsa ben de işim hallolsun diye ozellikle o baroya mi gitmeliyim? Veya ben hakliyim hakkimi arayacagim ama avukatım chpli barodan diye mahkeme aleyhimde mi karar verecek? Veya ben avukatım ve suanki siyasi partilerin hiçbirini desteklemiyorum apolitik bi tavrim var o zaman beni hiçbir baroya almayacaklar mi? Su kisi bizden,bu kisi oburlerinden işi daha da alenen yapilmayacak mi?Bu sorulari ciddi manada içaçıcı sekilde cevaplayabiliyorlarsa sıkıntı yoktur.

VATANDAŞIN BİRİ

07 Temmuz 2020 Salı 18:31

ilkokulu bile bitirememiş adam gelmiş burda avukatlara laf sokuyor biliyormu hayır sadece yalakalık yapıyor fikri varmı olup bitenden haberi varmı zerre hukuk bilgisi varmı HAYIR sadece yalakalık için neyi kimi neden desteklediğini bile bilmiyor yorum yapıyor yag çıraları utanmazlar istanbul sözleşmesinide iptal etsinlerde göreyim sizi yalakalar

VATANDAŞIN BİRİ

07 Temmuz 2020 Salı 18:20

siyasallaşma ne demekseye........öyl hani dershaneler felan fetöcülerin olduyduyae olmuyor akp liler akp li avukata mhp liler mhp li avukata siyasallaşma bu yapılan bu yanı 18 yıldır yapılan ayırımın bir başka boyutu yani hanı dershaneler fetöcülere verilmiştiya tarikatçılara felan hani okullar felan ayıldıydıya altınbaşakçılar vs diye buda öle yani akp li o avukat pna gidelim olayı siyasallaşma degilde ne bu bilmem anlatabildimi arka bahçemi kaldı hepsini bellediniz chp ye saksıda kaldı ilahi

MARDİN/47

07 Temmuz 2020 Salı 18:16

ŞAHSİ DÜŞÜNCEM. POLİS,ESKER GÜVENLİK ĞÖREVLİSİ VE BUNA BENZER BAZI KAMU GÖREVLİLERİ ĞÖVENLİK SORUŞTUR MASI YAPILMADAN İŞE ALINMIYORSA ,AVUKAT,SAVCI,HAKİM,KAYMAKAM,VALİ,DOKTOR,ECZACI,ĞİBİ görevlilerde ĞÜVEN LİK SORUŞTURMASI YAPILMADAN ĞÖREV VERİLMEMELİDİR.

kızıl melek

07 Temmuz 2020 Salı 17:16

Tek millet, Tek Devlet, Tek Bayrak,Tek Başkanlık, amaaaa ÇOKLU Baro

Müvekkil

07 Temmuz 2020 Salı 16:21

Barolar 28 şubatta, 367 krizin de,27 Mayıs bildirisin de.,çağlar ötesinden gelen ses derken......siyasallaşmamışmıydı. Ne zamandan beri bağımsız.

Vatandaş

07 Temmuz 2020 Salı 15:18

Bütün mesele avukatların yüzaltmış milyonu bulan aidatları mı ?

:(

07 Temmuz 2020 Salı 14:15

Baslik yanlis olmus saglar fiili olumlu bir ifade doğuruyor neden olur ya da sebep olur denmeli

kul muhacir

07 Temmuz 2020 Salı 13:11

yargı zaten siyasallaşmış durunda barolar kimin arka bahçesi?

siyasallaşma ne demekse

07 Temmuz 2020 Salı 12:39

Mevcut baro CHP'nin arka bahçesi olunca bağımsız mı oluyor sayın başkan. telaş etmeyin sizin gibi düşünen zaten sizin yanınızda yer alır sayınızı muhafaza eder ikinci bir baro ısparta'da kurulamamış olur.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR