20 Nisan 2024 Cumartesi

COĞRAFİ İŞARET ALAN ÜRÜNLER

COĞRAFİ İŞARET ALAN ÜRÜNLER

Isparta

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB), Türkiye'de yok olmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerin üretimi, tanıtımı ve uluslararası pazarlara açılması gibi amaçlarla 10 yıl önce başlattığı Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapsamında, son yıllarda Türkiye genelindeki coğrafi işaretli ürün sayısında özellikle Akdeniz bölgesinde ciddi oranda artış gözlendi.

Türkiye'de coğrafi işaret tescili farkındalığının oluşturulduğu ve coğrafi işaretli ürün sayısının artış gösterdiği bölgelerin başında Akdeniz geliyor. ATB, Antalya'dan Adana'ya, Mersin'den Hatay'a birbirinden değerli yöresel ürün çeşitliliğine sahip Akdeniz'deki toplam dokuz ilde coğrafi işaret alan ürünler ve coğrafi işaret için başvurusu kabul edilen ürünlerle ilgili harita hazırladı.

ATB Başkanı Ali Çandır, Akdeniz illerinde coğrafi işaret tescili alan ürün sayısının 67, coğrafi işaret tescili başvurusu kabul edilen ve süreci devam eden ürün sayısının ise 58 olduğunu açıkladı. Bölgede en az tescilli ve başvuru sürecindeki ürün sayısı kadar daha coğrafi işaret alınabilecek ürün olduğunu belirten Ali Çandır, "Akdeniz bölgemize ait yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili kazandırarak değerlerimize sahip çıkan ve başvuruda bulunarak emek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ederim" dedi.

TESCİL VE BAŞVURU SAYILARI

Akdeniz'de coğrafi işaret tescilli ürün sayısı bakımından 16 ürünle Mersin ilk sırada. Kahramanmaraş 12, Adana 10, Hatay 8, Antalya 7, Isparta 6, Burdur 5, Osmaniye 2, Karaman 1 olarak sıralanıyor. Başvuru sürecindeki ürün sayısı bakımından ise Adana 13, Antalya 12, Kahramanmaraş, Isparta ve Hatay 8'er, Burdur 4, Mersin 3, Osmaniye ise 2 ürün olarak sıralanıyor.

ISPARTA: Isparta gül, Isparta gülyağı, Isparta kabune pilavı, İnce Isparta hasgül el halısı, Uluborlu banağı, Yalvaç hamursuzu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Olanaz

30 Ekim 2020 Cuma 15:52

Banak Senirkent in değil mi ben mi yanlış biliyorum???

Veysel

30 Ekim 2020 Cuma 12:52

El halısı ile kabune pilavı ne alaka..El halısı domumacalığı bitti.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR