23 Nisan 2024 Salı

EĞİRDİR GÖLÜNDE SU ÇEKİLME ORANI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 10 ARTTI

EĞİRDİR GÖLÜNDE SU ÇEKİLME ORANI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 10 ARTTI

Isparta

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nde su çekilme oranının, geçen yıla göre yüzde 10 artığını söyledi.

Şu anda göldeki su seviyesi ve su çekilmesiyle ilgili durumun geçen yılların eylül- ekim dönemlerini yaşadığını dile getiren Dr. Erol Kesici, gelecek eylül- ekim ayları için de tehlikeye işaret etti. Dr. Kesici, "Sulama dönemlerinin arttığı eylül- ekim aylarına geldiğimizde göldeki su seviyesinin çok daha fazla azalacağını görmekteyiz. Buradaki manzara da onu göstermektedir" dedi.

Eğirdir Gölü'nde suların aşırı çekilmesinin sonuçlarından birinin su ürünleriyle ilgili olduğunu anlatan Dr. Kesici, "Eğirdir Gölü'nde maalesef bugün balık türü açısından veya üretilen hiçbir balık türü yoktur desek doğrudur. O kadar balıklandırmaya rağmen balıklar büyümüyor bile. Balıkların, kuşların üreme alanları tamamen kurudu. Sazlık alanlar çok geniş açıda kurumuş, kuş ve balıkların yavru yapacağı yerlerin tamamen kuruması, üreme, büyüme, beslenme imkanını da ortadan kaldırmıştır" diye konuştu.

YÜKSEK YAPILI SU BİTKİLERİ ARTIYOR

Göldeki kuruma ve kirlilik göstergelerinden birinin de gölün tamamen bitkilerle kaplanması olduğunu söyleyen Dr. Kesici, "Gölde aşırı bitki artışı söz konusu. Bu da çok tehlikeli bir durum. Zaten gölün temel sorunlarından bir tanesi, su seviyesinin azalmasıyla birlikte buharlaşmanın da giderek artması. Artan sıcaklıklarla güneş ışınları gölün dip kısmına etki ederek, çok aşırı yüksek yapılı su bitkilerinin artırıyor. Bu aynı zamanda gölün kurumasına neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Çünkü bu bitkiler daha fazla su tüketmektedir" dedi.

'ADA YOLU KİRLİLİK VE SU SEVİYESİNİN AZALMASINA NEDEN OLUYOR'

Bu bitkilerin aşırı çoğalmasının dip kısımların bataklık olmasına yol açtığını kaydeden Kesici, "Baktığımızda göl tamamen ötrofik (besin maddeleri açısından zengin) bir göldür. Zaten Eğirdir Gölü'nün en tehlikeli, hassas ve dikkat edilmesi gereken kısımlarından bir tanesi hastanenin olduğu gölün güney kısmıdır. Buradaki durgun su oluşunun temel nedenlerinden bir tanesi de ada yolundaki su sirkülasyonunun buraya ulaşmamasıdır. Ada yolu gölün kirlenmesinde, su seviyesinin azalmasında önemli etkenlerden biridir" diye konuştu.

Sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce belirlenen 'Eğirdir Gölü Özel Hükümleri'nin uygulanması gerektiğini belirten Kesici, "Bu hükümlerde suyun gölden ne kadar alınacağı, suyun hangi seviyeye kadar sabit tutulacağı hakkında bilgiler mevcuttur. Aynı zamanda kıyı ihlallerinin yapılmaması gerekiyor. Artık Eğirdir Gölü kuruma periyoduna tamamen girmiştir, diyebiliriz. Elimizdeki bütün bilimsel veriler, bunu göstermektedir" dedi.

SU KAYBI 100 KİLOMETREKAREYE YAKLAŞTI

Göldeki aşırı bitki artışı, su seviyesinin yıllara göre giderek düşmesi, su yüzeyi hacminin azalması gibi sorunlara vurgu yapan Erol Kesici, önceki yıllara göre yapılan hesaplarda 500 kilometrekarenin üzerindeki 'göl aynası' denilen alanın bugün 400 kilometrekareye kadar düştüğünü söyledi. Kesici, "Yani 100 kilometrekareye yakın çekilme söz konusu" diye konuştu.

Gölün kuruması ve bataklaşmasına neden olan etmenlerden birinin de aşırı kirlilik olduğunu kaydeden Kesici, "60 senedir gölün dip kısmında ağır metallerden tutun bir sürü azot, fosfor maddeleri bulunmaktadır. Düşünürsek Eğirdir Gölü'nden başta Isparta olmak üzere 400 bin nüfusa yakın kişi içme ve tarımsal sulama gibi kullanma amaçlı su almaktadır" dedi.

Dr. Erol Kesici, önceki yıllarda gölden su alınmasını sağlayan pompaj motorunun kuruma ve çekilme nedeniyle artık su alamayacak duruma geldiğini de anlattı. Dr. Kesici, "Artık gölden bu motor vasıtasıyla su alınamamaktadır. Bu da son 1-2 yıl içinde gölün su seviyesinin 4 metre daha azaldığını göstermektedir. Bu pompajla artık gölden su çekilebilmesi söz konusu değil" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ölüyoruz eğirdir gölü ......

05 Ağustos 2020 Çarşamba 15:40

Eğirdir gölü yok olursa göller bölgesi biter manavgat çayı dökülecekse şimdi dökülsün kasımlar barajına giden su dökülsün çünkü bağlantılarda kurudu imdat imdat imdat s.o.s verdik daha ne bekleniyor

0532-603-98-00

05 Ağustos 2020 Çarşamba 14:20

okumak cahilliği alır EŞEKlik bakidir.

ahmet

05 Ağustos 2020 Çarşamba 13:14

Göl göz göre göre ölüyor yapılan bir şey yok. Yeni gelecek nesil bu günkü nesli hep lanet ile anacak.

Vatandaş

05 Ağustos 2020 Çarşamba 12:50

Eğirdir gölünü kaybettik başımız sağolsun ruhuna el fatiha çünkü ilgilenen bir yetkili yok.

mahzun

05 Ağustos 2020 Çarşamba 10:08

sulanmaya devam eden elma bahçeleri, eylül ayında fiks izin alan bahçe sahibi okul yöneticileri ve kurum idarecileri, bahçe sahibi olup da bir kuruş vergi vermeyen devlet memurları........

Ciflikci

04 Ağustos 2020 Salı 20:42

Eğirdir yolunda bahçem var k****daki çatlağı gidermek için çimento hazırladım gördüğüm delikleri kapattım k****ın başında yerde beton üstü Pirket orayida biraz tamir ettim şimdi k****dan su geliyor priketli yerin dibi sazlık olmuş hala su kaçağı var şu k****ları ne olur tamir edin yada bir an önce yerden borulu su getirin

Atabey

04 Ağustos 2020 Salı 19:45

Atabey ve kuleönü ovaları önceden arpa, buğday, nohut v. s ekiyordu. Son yıllarda hobi bahçesine döndü buralar. Burada üretilen meyvenin ve sebzenin kıymeti yok. Gölden çekilip buraya verilen suyun derhal kesilmesi lazım. Hububat ekimine yönlendirilmeli Atabey ve kuleönü, harmanören

Eğirdirli

04 Ağustos 2020 Salı 19:35

Hayret basın nihayet gördü.. Eğirdir gölünün çölleştiğini.. Biz uyuyor diyorduk sizin için.

Ahmet Başkaya

04 Ağustos 2020 Salı 18:15

3 Milletvekili olan AKP ve İYİ Parti Milletvekili ,AKP'Lİ Belediye başkanı Sayın Veli Gök gölü uzaktan seyrederken CHP ilçe başkanı Murat Yılmaz ve Eğirdir ilçe teşkilatı Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı Eğirdir gölü için herşeyi yapmaya çalışırken Kendilerini birşey sanan kerametleri kendilerinden menkul bazı şahısların demedikleri laf kalmadı yazıklar olsun'ki bir yerli halk çıkıpta siz kimsiniz kim olursa olsun gölümüze sahip çıkan herkesin yanındayız diyemediler ne varsa yine CHP de var.

Mehmet YILMAZER

04 Ağustos 2020 Salı 17:18

Göl için uğraşanlar:BAŞTA DR EROL HOCA,GÖL İLE İLGİLENEN WATSAP GURUPLARI,MUSTAFA FİNDOS ,HATİCE KÜBRA GÜRFİDAN VE CHP EĞİRDİR İLÇE BAŞKANI GERİSİ FASAFİSO

Mehmet ÇELİKTAŞ

04 Ağustos 2020 Salı 17:14

KEMERLİ Arkadaş uğraşan çokta destek olan yok CHP Eğirdir ilçe başkanı Doğa Haklarından Sorumlu genel başkan yardımcısı Denizli Milletvekili GÜLİZAR BİÇER KARACA'YI Eğirdire getirip farkındalık yaratmak için göl kenarında basın açıklaması yaptırdı ne halktan nede yerel idareci ve stklardan kimse katılmadı, sular bitince elmalar kuruyunca balıklar çıkmayınca anlarlar yazık CHP li diye bu kadar duyarsız olunmaz ,iktidar partisi,İyi parti yok buna rağmen helal olsun CHP Eğirdir ilçe başkanına .

Vurdum duymaz

04 Ağustos 2020 Salı 16:17

Göl kurusun bitsin kuruyan alanı tarla yapalım hatta egirdirden direk Gelendost a duble yolu da gölün kurulmasıyla rahatça yaparız milyon dönüm arazide çıkar o Gölden hem Eğirdir in sinek sorunu da kalmaz kovada hesin yerine de artık Eğirdir güneş panel tarlası kurar öyle elektrik üretiriz ohh miss bosverin siz sayın yöneticiler ne yapacaksınız gölü varsın bi sazan la bi kerevit olmasın bahçecilik gider arpacilik gelir soğuk hava depolarında kapatır bira fabrikası kurarız içip içip yatarız

doğa aşığı

04 Ağustos 2020 Salı 16:08

Isparta yakında gölsüz kalacak. sebebi bir türlü yapılmayan damlama sulama alt yapısı,dağlardaki mermer ocakları, rast gele açılan sondajlar, rast gele yapılan barajlar,para kazanmak için göle atılan balık çeşitleri tabiki elektrik üretmek için salınan sular bukadar olumsuzluklara rağmen göl iyi kurumadı. doğamıza yapılan bu olumsuzluklara sessiz kalırsak daha çok ağlarız. yetkililerr önlemleri alın halkımızda doğaya sahip çıkın

Vatandaş

04 Ağustos 2020 Salı 14:51

DSİ nin kolunu kanadını kırdılar habire tarımsal sulamaya su bas su bas herşeyi siyasete alet ettiler orman bakanı ormandan başını kaldırıp ne tarıma bakıyor ne suya bu gidişle göl falan kalmayacak acilen kovada ya giden suyun kapanması ve tarımsal alanlara bir sınır getirilmesi lazım !

100 yıl sonra

04 Ağustos 2020 Salı 13:52

Millet bahçelerini sulayip sulayip ilacı basıp köşeyi donme pesinde. Köşeyi dönenler isparta - antalya- İstanbul'dan ev apartman alacak. Onların çocukları torunları şehirlerde yaşayacak gezip tozacak. Olan doğaya ve bizden sonraki nesillere olacak. Bu gölü ve dünyayı gözü para hırsı bürümüş insanlar yok edecek.

Eğirdirli

04 Ağustos 2020 Salı 13:20

HES bitirdin gölü buna meyil verenlerde bu göl gibi kurusun

KEMERLİ

04 Ağustos 2020 Salı 11:50

EROL HOCANIN DIŞINDA BİR YETKİLİ ÇIKIPTA NE OLUYOR DİYE BAKAN YOK.ISPARTA DA MAALESEF YETKİLİ FALAN YOK.GERÇEKTEN HALK KENDİ KENDİNİ YÖNETİYOR,KARŞILAŞTIĞI SORUNLARI KENDİSİ ÇÖZME ÇABASINDA.OY ZAMANI KAPI AŞINDIRANLARIN AYAKLARI KIRILSIN. ÇÖZÜM ÇOK BASİT: OYMAPINAR SUYU KIŞIN 2 AY YÖNLENDİRİLECEK BEYŞEHİR,AKŞEHİR,EĞİRDİR,GÖLLERİ KURTULACAK.AMA NATO MERMER NATO KAFA

Kabaca lı

04 Ağustos 2020 Salı 11:23

Yani göl kurulmasında hiç barajların setlerin önemi yok yani heryerde baraj kurdular

Şirin

04 Ağustos 2020 Salı 11:22

Kovadaya hes e akıtılan sudan neden bahsetmedin canım benim.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR