20 Nisan 2024 Cumartesi

GRİP VE CORONAVİRÜS ARASINDAKİ FARK

GRİP VE CORONAVİRÜS ARASINDAKİ FARK

Isparta

Koronavirüs belirtileri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de takip ediliyor. Özellikle korona virüs semptomları ile benzerlik gösteren gribin kış aylarında yaygınlaşmasıyla beraber, Covid 19 belirtileri ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Grip ve corona virüs arasındaki fark konusunda değerlendirmeler yapan uzmanlar, alerjik hastalıklarda daha çok hapşırık, burun akıntısı, gözde kaşıntı ve kızarıklık bulgularının görüldüğünü belirtiyor. Korona virüs belirtilerinde ise öksürüğe genellikle ateş ve solunum sıkıntısı eşlik ediyor. Koronavirüs günlük belirtileri arasında nefes darlığı ciddi risk oluşturuyor. Peki, coronavirüs ilk belirtileri neler? Grip ve Covid 19 farkları neler? İşte, gün gün korona virüs belirti takvimiyle ilgili merak edilenler.

KORONA VİRÜS NASIL ANLAŞILIR?

Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.Koronavirüs belirtileri arasında şunlar yer alıyor;

Ateş, Öksürük, Nefes darlığı ya da nefes alma güçlüğü, Üşüme, Üşümeyle birlikte tekrar eden titreme, Kas ağrısı, Baş ağrısı, Boğaz ağrısı, Tat ve koku alma kaybı

 

GÜNLÜK KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

 

1-3. gün corona belirtileri

Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar.

Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir.

Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün corona belirtileri

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Ses boğuklaşır.

Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir.

Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün corona belirtileri

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir.

Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur.

Eklem ağrıları görülür.

6. gün corona belirtileri

Kuru öksürük başlar.

Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir.

Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar.

Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır.

İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün corona belirtileri

Ateş 38 dereceye yükselir.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün corona belirtileri

Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir.

Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir.

Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar.

Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün corona belirtileri

Tüm belirtiler şiddetle artar.

Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

AĞIR VE HAFİF SEMPTOMLAR NELERDİR?

COVID-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler.

Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. COVID-19 virüsünü alan her 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri, diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2'si ölmüştür. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ GÖRÜLME SIKLIĞI

Kuru öksürük: Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirti.

Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.

Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.

Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Deli sorular

27 Kasım 2020 Cuma 11:44

Bize evden dışarı çıkmayın diyorlar Başkan fellik fellik geziyor

İşte böyle birşey

27 Kasım 2020 Cuma 08:17

Kim hazırladı bunu.

Umut

26 Kasım 2020 Perşembe 22:44

covid 19 en büyük belirtisi koku ve tat alamamaktır. hemde hiç.

Aliço

26 Kasım 2020 Perşembe 16:03

Koku tat alma yoksa hemen test yapılmalı.. Bazıları da ishal halsizlik oluyor sonra baş ağrısı öksürük sonra ilerliyor... Tedbirli olun çok gezmeyin kalabalığa girmeyin ellerinizi dezenfektanlayın sık sık.Maske hiç çıkarmayın!!! Bu sefer çok yayıldı şakası Yok!!!

mrtyu

26 Kasım 2020 Perşembe 13:58

hiç bir şekilde ayırt edilemez. pcr testi yapılmalıdır.

Mehmet

26 Kasım 2020 Perşembe 13:24

yoğun bakımda bile yatmış bir corona hastası olarak söyliyim halsizlik hariç iyileşene kadar hiç bir belirti olmadı haliyle sadece ileri safhalarda nefesin kesiliyor ... ne öksürdüm ne ateşim çıktı ne ishal ne kusma

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR