19 Nisan 2024 Cuma

Isparta Baro Başkanından önemli açıklamalar

Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, Türkiye’de avukat sayısında yaşanan artışın sağlıklı ve sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Isparta

Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, Türkiye’deki hukuk fakültesi sayısının çok fazla olmasından yakındı. Bu durumun hukuk eğitiminin kalitesini düşürdüğünü belirten Çankaya, şöyle konuştu:
BU KADAR FAKÜLTEYE YETECEK KADAR NİTELİKLİ HOCA YOK
“Türkiye genelinde ki bütün avukatlar, Isparta Barosundaki avukatlarda son derece rahatsız. Biz Isparta Barosu olarak aramıza katılan meslektaşlarımızın kucak açmakla mükellefiz. Ben her hafta 4 ile 8 yeni meslek taşımıza ruhsat veriyorum. Bu artış çok sağlıklı bir artış değil. Sürdürülebilir olma imkânını maalesef ortadan kaldıran bir artış. Çok fazla hukuk fakültesi açılması, öncelikle ülkedeki hukuk eğitiminin niteliksizleşmesine sebep oluyor. Bu kadar çok üniversite yüzden fazla hukuk fakültesi var. Ve hala yeniliklere açılıyor. Açılmaya devam ediyor. Bu yüzden fazla hukuk fakültesinde eğitim verilecek son derece kaliteli profesörler, bilim adamları mevcut mu acaba, mümkün mü bu kadar akademisyenin kendini yetiştirmiş makaleleri olan, kitapları olan akademisyenlerin 100 küsur fakülteye yetecek kadar hocanın ülkede bulunması mümkün mü? Değil maalesef. Ne oluyor? Daha mütevazi kadrolarla öğrencilerin çok fazla hukuk nosyonunu hukuk eğitimini özümsemesine yardım olacak bir eğitimden, sadece okula girip sınavları geçip mezun oldukları bir sürece dönmüş oluyor.
NİTELİKLİ HUKUKÇULAR YETİŞMELİ
Hâlbuki hukuk eğitimi çok özel, nitelikli olması gerekiyor. Genç meslektaşlarımızın mesleğe girmeden önce hazır şekilde hukuk mantığını özümsemiş olarak aramıza katılmaları gerekiyor. Her zaman şunu söylüyorum. ‘Avukatlık avukatların kendisi için yaptığı meslek değildir.’ Ben 15 senedir avukatım 15 senedir adliyeye gidip geliyorum. Sadece kendim için bir kere gittim. Onun dışında avukatların adliye gitme sebepleri vatandaşlar için. Bu sağlıklı bir şekilde yapılmazsa vatandaş zarar görüyor. Vatandaşın zarar görmemesi için nitelikli hukukçular yetişmesi gerekiyor. Nitelikli hukukçular yetişmediği zaman bundan zarar gören vatandaş oluyor. Hukuk fakülteleri neden bu kadar çok artıyor? Çünkü vatandaşın gözünde avukatlık ve hukukçuluk nitelikli ve itibarlı bir meslek. Sayı çok fazla olduğu zaman nitelik kötüleşiyor ve meslek içerisinde sayının büyüdüğü kadar pasta büyümüyor.
MESLEKTAŞLARIMIZ GEÇİM SIKINTISI
SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA
Isparta'daki dava sayısı aşağı yukarı bellidir. Sanayisi çok gelişmiş bir şehir değil, dolayısıyla ticari davalar, ticari uyuşmazlıklar çok fazla değil. Fakat avukat sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Şöyle örnek vereyim. 2 yıl önce 395 avukatın oy kullanma hakkı vardı. Şimdi martta 520 avukat oy kullanacak. Her sene 100 civarında stajyerimiz oluyor, senelik yüzde 25'lik bir artıştan bahsediyoruz. Bunun bir meslek odası meslek örgütü olduğunu değil de bir ülke olduğunu düşün. Türkiye nüfusu her sene yüzde 25 arttığını düşünün, 18 gün sonra aç kalırız. Doğa kaynaklarımız yetmez, iş kaynaklarımız yetmez aç kalırız, kıtlık olur. Bu meslekte de bu var. Şuan da bu artışlarla beraber artık avukatlarımız maalesef geçim sıkıntısı çekmekle karşı karşıyalar.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mahkeme kadiya mülk degil

23 Şubat 2021 Salı 00:08

bu ulkede ankara hukuk mezunu 3 4 yillik avukat 5000 tl nin altinda aliyor. Avukatligin sayginligi ve maddi getirisi de tarihe karisiyor. Adam asgari ucretle calisan ne yapsin diyor. Liseyi 4 islem bilmeden bitiren niteliksiz adam kendisini Ankara hukuk mezunuyla kiyaslayabiliyor. Artan universite ve kontenjanlarla hem meslekler itibarsizlastiriliyor hem de nitelikli egitim degersizlestiriliyor. Bu dusunce sonumuzu getirir.

Niteliksiz Stj. Av.

22 Şubat 2021 Pazartesi 17:41

Avukat yanında çalışan katip sekreterlerden kaçı asgari alıyor? Yüzde 25 oranında stajyer var diyorsunuz ama stajyerlerden.ruhsata.kadar 5 bin lira alıp yemek bile vermeden bedava çalıştırmak NİTELİKLİ HUKUKÇULUK mu? Ruhsati alıp bir büroda çalışanlardan ne kadarının maaşı asgarinin bile altında kalıyor? Bu sorulara cevap bulursanız mesleksorunlari çözülmeye başlar.

Ahmet

22 Şubat 2021 Pazartesi 17:09

Doğru artık mersedese değil Volkswagene bimiyorlar

Ispartalı

22 Şubat 2021 Pazartesi 10:56

3 aylar geldi fitre ve zekat karı toplayın hangi avukat fakirse isim yazın gidelim fitre ve zekat ları verelim sayın başkanım

Alper

22 Şubat 2021 Pazartesi 09:21

Birisi asgari ücretin nesine şükrediyorsunuz demiş çok haklı ama bu ülkede asgari ücretten çok daha az geliri olan milyonlarca emekçi ve emekli var.Iste AKP iktidarının 20 yılda ülkeyi getirdiği durum.Fakiri daha fakir, zengini daha zengin yapma becerisi?

Avukat elamanları

22 Şubat 2021 Pazartesi 09:19

Adliye otoparkina bakınca belli oluyor ayrıca çoğu avukat yanında çalışan elemanlarına aylık 1500 TL veriyor onlarda el ativerin başkan asgari ücret olsun

Coşkun

22 Şubat 2021 Pazartesi 09:15

E ne yani avukat maddi zorluk çekemez mi çekerse ne olur ? Yada doktor. Demogoji yapıyor birde zarar gören halk olurmuş. Her sene 100 avukat artıyormuş. Ne yani gençler avukat olmasın bizim pasta az sayıya bölünsün mü... İşinize gelirse beyler gençler gümbür gümbür geliyor. Her yıl alternatifiniz artarak geliyor. Nitelik konusuna gelince kendini yetiştiremeyen doktoru da avukatı da ayakkabicıyıda halk biliyor çok değil 2 senede ayırıyor. Bu arada bu millet 50 yıldır CHP ye ders veriyor sandıkta

VATANDAŞ

22 Şubat 2021 Pazartesi 08:44

MAHKEMELER AVUKATI OLMAYIP TA YERİNE BARODAN ATANIP DA VE GİTMEYEN VE DAHA SONRA DEVLET TEN PARASINI ALANLARIN AHIDIR BU DAHA SONRA FETÖ DİYE ADLANDIRILAN MAHKEMELERE 2-3 BİN LİRA İLE DURUŞMAYA KATILMAYIP 35-45 BİN LİRA İSTEYENLERİN AHIDIR BU ALLAH SÜRÜM SÜRÜM SÜRÜN DÜRSÜN !!!!!!1

ĞÜNEŞ DOĞUDA DOĞAR

22 Şubat 2021 Pazartesi 07:51

asıl MESELE HUKUK FAKÜLTELERİNDEN MEZUN OLAN,AVUKAT,SAVCI,HAKİM,larda ĞÜVENLİK SORUŞTURMASINDAN ĞEÇMELİ. ELBETE SORUŞTURMAYI YAPAN BİRİMDE TARAFLI İSE net sonuç yine alınmıyor. LAKİN: EN AZINDAN BAZI OLUMSUZLUKLARIN ÖNÜNE ĞEÇMİŞ OLUNUR. şimdi ÇIKIYORLAR EFELİK YAPIYORLAR. TÜRKİYE NİYE BU HALE ĞELDİ. TÜKİYE'Yİ BU HALE ĞETİREN DEVLET ĞÖREVLİLERİ TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,KENDİSİDİR. SORUŞTURMA YAPILIRKEN SORUŞTURMAYI YAPAN ğüvenilir değil ise SONUÇ VAHİM OLUR.

cilekeș

22 Şubat 2021 Pazartesi 01:29

Sistemin getirdiği bir durum, boşta olan, atama bekleyen öğretmenler var, iș arayan farklı branșta mühendisler var. Avukatlar staj bitiminde mesleklerini icra edebiliyor. Kalite konusunda barolara devreye girmeli. Barolar siyaset ile uğrașmayıp avukatlara kalite ve kariyer sahibi yapmalı. Șükrediniz.... Lütfen..

Doktor

22 Şubat 2021 Pazartesi 00:23

Önceki yorumları okudum da asgari ücretin neyine şükrediyorsunuz? İsyan etmeniz lazım. Yoksulluk sınırı 9000 tl olmuş ülkede. Normal bir insan olarak yaşamak için 4 kişilik bir ailenin geliri 10-15 bin TL arası olmalı. Avukatın derdine laf edeceğinize sandıkta sizi bu hale düşürenden hesap sorun diyecem de siz yine gider oy verirsiniz :) sonuçta ağızlarına sakız yaptıkları din kelimesi ile yine kanacaksınız. Dünya lideri olun siz uyumaya devam. İnsanlar açlıktan ölüyor. Genç işsizlik %50 olmuş.

Okur32

21 Şubat 2021 Pazar 23:53

Hadi canım sende. Güldürmeyin insanı. Daha içeri girer girmez karşıda şöyle yazıyor: Danışmak ücretlidir!

Emekli Adliyeci

21 Şubat 2021 Pazar 23:21

Eskiden arzuhalciler vardı. Bir işimiz oldu mu yol gösterir, dilekçe yazar, üç kuruş alırlardı. Netice de onları da kaldırdılar. Şimdi avukata danışma 250 , dilekçe 200 lira....olmuş....Belki sizde haklı olabilirsiniz, ekonomik sıkıntıdan. Bir de bu vatandaşı düşünün ne yapsınlar, öyle değil mi ama....

Vatandaş

21 Şubat 2021 Pazar 22:52

Kaliteli prof.nasıl olsun? Mesleki tecrübesi olan hakim savcı arasından akademik geçiş verilse çoluk çocuk ile muhatap olacakları için dışarıda gördükleri itibarı görmeyecekler, bu yüzden kabul etmezler. Avukatlar arasından geçsin desen bi arş. gör. aldığı parayı yeri geliyor baktığı bi dosyadan alıyor avukat arkadaşlar, üç dört dosyaya bakmak mı yoksa en az 100 öğrenciye ders anlatmak vs. mi mantıklı, siz düşünün karar verin.

amigo cabbau

21 Şubat 2021 Pazar 22:41

uncal abey icibiz gucunucc yayan doyan hey gun con modey ayabqyla vecen bennnmeyim

Pasa

21 Şubat 2021 Pazar 22:40

Sn cumhurbaskanina soyleyin siz size yetersiniz avukatlar olarak biz bize yeteriz kampanyasi baslatsin ekranlara cikip 2 konusma yapsa tamam birbirinize destek olun

ıspartalı

21 Şubat 2021 Pazar 22:20

zamanında insanların ekmek teknelerini kapattınız onların bedelidir açım diyorsunuz bu memleketin kıraathanecileri internetkafecileri napsın cafecileri napsın bu haldeyken biride çıkıp demiyor biz açız diye bugünlerde geçer deyip yoluna bakıyor

Pasa

21 Şubat 2021 Pazar 21:59

Sizin meslektaslarinizin en azindan basini sokacagi bir evi sicacik bir yuvasi var oncelikle evi yeri olmayan sokakta yasayanlara destek olsun bu devlet bu millet bunsehir bu baskan bu vali birakin bos islerle ugrasip reklam yapmayi

koomtan

21 Şubat 2021 Pazar 21:51

Maalesef 136 civarında Hukuk fakültesi var.İlk tedbir çoğunun kapatılması olmalı.Yazik gencecik çocuklar mezun oluyor ama piyasada iş yok,tutunamiyorlar.Bir çok meslek dalına saldırıyorlar...Bu defa o meslek tekilerin alanı daralıyor...oysa hepsi bu vatanın evladı.

vatandaş

21 Şubat 2021 Pazar 21:47

beter olun....zamanında aldığınız paralara,yaktığınız canlara sayın...

Bilgili

21 Şubat 2021 Pazar 21:47

Bu ülkede gereğinden fazla avukat var ve her yıl artıyor dışarıdan davulun sesi hoş gelir bir çoğu asgari ücret bile kazanamıyor inanmayan avukat olsaydı görürdü

TR32

21 Şubat 2021 Pazar 21:26

Adam ne diyor siz yorumcular ne diyorsunuz.Önemli bir meslek kolunda niteliksiz insanlar yetişiyor bu kadar kolay olmamalı avukatlık mesleği diyor kimi cehenneme direk yaptı kimi hakkını helal etmedi konunun özüne söylenmek isteneni anlayın biraz.

Avukat

21 Şubat 2021 Pazar 21:07

Geçim sıkıntısından mı son model araçlara biniyorlar meslektaşlarınız.Utanın biraz.Sermayeniz yalan.

Prozax32

21 Şubat 2021 Pazar 20:08

Birbirine ayaklarından bağlanıp denize atılmış 100 avukata ne denir?Tabiki iyi bir başlangıçKampanya yapıp yardım etmeliyiz zor geçinen avukatlara arkaaaşlar avu yaz 7080 e gonder 10 tela avukatlara can suyu olsun biz zize yeteriz türküyem

Ahmet

21 Şubat 2021 Pazar 19:56

Yorumcunun biri icra yoluyla yıktığınız yuva lafları etmiş. Borcunu ödeyeceksin. Sen parasını vermediğinin yuvasına zarar vermiyor musun. Adam işini yapıyor sende borcuna sadık ol. Öyle haybeye para veriliyorsa sen dağıt da görelim. Bence sen borcunu ödemeyen birine benziyorsun.

Faşo Ağa

21 Şubat 2021 Pazar 19:54

Ağam bizimle eğlenir

Garip

21 Şubat 2021 Pazar 19:35

Bunlarda açsa garipler ne yapsın .

Savlu gıripin

21 Şubat 2021 Pazar 19:30

Ne işdin sen looyy söndürdüğunuz ocakların ahı çıkacak sanmayın yanınıza kâr kalacak cehennemin ikinci katı size ayrılmış haberiniz var deeemi bundan ben geldiğim zaman oraya zevkle gamyonla kömür daşıyacağim haksız yere aldığiniz paraların hayrıni görmeyin burnunuzdan fitil fitil gelsin inşaallah

Sabır

21 Şubat 2021 Pazar 19:25

Avukatlara düşmanlık, fesatlık, kötü niyet... Bir onlara değil ki, askere, öğretmene, doktora... Yağmacı sefalet, kültürünü oluşturdu.

Asgari ucretli

21 Şubat 2021 Pazar 18:28

Asgari ücret maaşla geçinen birisi olarak kira elektrik su ödedik mi eve harc gorduk mu 300 TL para kalıyor cebe 2 yetişkin 1 bebek eğer durumunuz cidden kötüyse bız paylaşmayı severiz söz veriyorum kalan 300 liradan 100 unu vermek istiyorum asgari ücretli sukrediyor bunların geçim sikintisindan kastı ayliklari 10 binden aşağı düşmüştür ondan bahsediyrodur

JAMER MİKSER

21 Şubat 2021 Pazar 18:12

BARO YABANCI TERİMDİR. isim .DEĞİŞTİRİLMESİNİ ,TAVSİYE EDİYORUM. ZORUNLULUK DEĞİLDİR. hiçbir anlam teşkil etmemektedir .fransızcadan BİZE ĞEÇME BİR TERİMDİR bence HEMEN BARO terimi kaldırılıp yerine.misal:steğronafik bir terim KULANILABİLİR.TBMM.DR,PRF,OPRT, GR,TL,VB.,OTO, neyaaaaaaaaaaaa baro ne. KENDİM ÖZ VATANIMDA FRANSIZLAŞTIK.

ismail

21 Şubat 2021 Pazar 17:54

halk öğrendi artık avukatlarun gerçek yüzünü

Ispartalıyım

21 Şubat 2021 Pazar 17:46

Rekabet yapın ,fiyat isterken ağzınıza kaşık sığmıyor ,parayı alıncaya kadar yaparız sonra bi zahmet görüşüyorsunuz ama yine de ekmek paranızı kazanın

gercekçi

21 Şubat 2021 Pazar 17:46

valla utandım ben yumurtadan. cıkar gibi cogaldınız kimse bi **** bilmiyor gercek hakkı ile av olan ac kalmaz

Vay Vay

21 Şubat 2021 Pazar 17:22

Sanatcı ağlıyor esnaf ağlıyor avukat ağlıyor ya arkadaş bu memlekette akşama evine 2 ekmek alamayan vatandaşımız sizin kadar ağlamıyor tabi alışmışlar çok paraya şükür yok cebimde 12 tl para var başkada yok kart felan da yok yazık yazık

Selim

21 Şubat 2021 Pazar 16:59

Utanmazsaniz yardim edelimmm

Vatandaş

21 Şubat 2021 Pazar 16:18

Bi danışma ücreti bile neredeyse asgari ücretle aynı olacak. Ne geçim sıkıntısı..

ŞUBAT SOĞUĞU

21 Şubat 2021 Pazar 16:14

Avukatlarda geçim sıkıntısı çekiyorsayandı gülüm keten Helvam.....ozaman Avukatlara kota getirilsin..Mesela Her Avukat bir yılda bellisayıda dava alsın kotayı geçmesin..Tıpkı nöbetçi Eczaneler fırınlar vs sizanladınız Barolar Birliği siyasetleuğraşacağına böyle işlere kafaYORSUN......

Doğrucu davut

21 Şubat 2021 Pazar 16:10

vah vah yardım edelim isterseniz

Son spartali

21 Şubat 2021 Pazar 15:45

Icra yoluyla yiktigin yuvalardan aldiginiz beddualarin bedelini oduyorsunuz.uzuldummü tabiki hayir.tabi butun avukatlari dahil etmiyorum yarasi olan gocunsun.

Ak

21 Şubat 2021 Pazar 15:33

Maalesef be başkanım,biraz ücretleri düşürseniz diyorum

Uzaylı İsmail

21 Şubat 2021 Pazar 15:30

Birileri uzay

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR