19 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA'DA 129 SANIKLI FETÖ DAVASINA DEVAM EDİLDİ

ISPARTA'DA 129 SANIKLI FETÖ DAVASINA DEVAM EDİLDİ

Isparta

ISPARTA'da geçen yıl mart ayında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Fethullah Gülen ile eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ve eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da aralarında bulunduğu 129 sanıklı davaya bugün devam edildi.

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY operasyonunun ardından haklarında 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme', 'şantaj', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'resmi belgede sahtecilik', 'zimmet', 'icbar suretiyle irtikap', 'görevi kötüye kullanma','6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' ve'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak' suçlamalarıyla dava açılan 49'u tutuklu, 74'ü tutuksuz, Fethullah Gülen ile birlikte 6'sıfirari toplam 129 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar hazır bulunurken, Akşehir T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki Isparta eski Valisi Memduh Oğuz ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanıkların HTS kayıtları okundu.Kayıtlarla ilgili sanıkların savurmaları istenerek telefon görüşmelerini kimlerle hangi amaçla yaptıkları soruldu.

Eski Vali Memduh Oğuz, HTS kayıtları ile ilgili savunma yaptı. eski Vali Oğuz, mülki idare görevi yaptığı boyunca devletin telefonunu kullanmadığını kendisine ait cep telefonunu kullandığını söyledi. Isparta’ya geldiğinde de cep telefon numarasını basına ve kamuoyuna açıkladığını kaydeden Oğuz, “ Bana gelen aramalara cevap verdim. Cevapsızlara da döndüm” diye konuştu. 

DÖNEMİN REKTÖRÜ İLE 265 KEZ GÖRÜŞMÜŞ

Eski Vali Oğuz, tutuklu bulunan sanıklarla yaptığı görüşmeleri anlattı. 265 kez görüştüğü SDÜ eski rektörü Hasan İbicioğlu için,“Bana saygısızlık yapmamış benden 20 yaş küçük biri. Üniversite şehir bütünleşmesini sağladık.  Kendisi benim valilik yaptığım dönmede üniversitenin rektörüydü” dedi.

Sanık Bedri Ayhan ile neden görüştüğünü anlatan Oğuz, o dönem Bedri Ayhan’ın Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olduğunu ve protokol ve açılışlara katıldığı için görevi gereği yakın temas sağladıklarını söyledi. İşadamı Ali İhsan Altınok için de “Her Cuma mutlaka kendisi beni aramıştır. Tebrik mesajlaşmaları olmuştur” şeklinde konuştu.

İşadamı Ahmet Tahir Bakal’ın işyerine uğrayarak çay içtiğini ve tanışıklığını buradan geldiğini aktaran Eski Vali Oğuz, Adem Demiralay’ı ise IYAŞ’ın idarecisi hem de bir sivil toplum örgütünün başkanı olması dolayısıyla tanıdığını ifade ederek “Güzel bir arkadaştır” dedi. Oğuz aslında bu davanın bilirkişisi olması gerektiğini söyledi.

Dönemin SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Talip Türcan ile neden görüştüğünü anlatan Oğuz, “Ben ilahiyata meraklıyım. Özellikle tefsir konusunda kendisiyle görüşürdüm” derken,  sanık işadamı Salih Sarıkaya için de “Çok değer verdiğim bir kişiliktir. Bu yapıya karşı durmuş biridir. Kendi evladım gibi gördüğüm herkesin yardımına koşan kaliteli bir adamdır” dedi.

ŞÜHLELİRENİN İFADELERİ OKUNDU

Duruşmada Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, farklı dosyalarda şüpheli olan kişilerin ifadelerini okudu. Şüpheli K. E, okunan ifadesinde sanık Osman Demirhan'ın 2012'de Isparta'da "il imamı" olduğunu belirterek,“ Zaman zaman toplantılarına katılırdım. Toplantılarda yurt içi ve yurt dışındaki okullar için para, daha sonrada Türkçe Olimpiyatları için bastırılan biletlerin satılmasının istendi”ifadesinde bulundu.  

Şüpheli İ.E de toplantılarda Türkçe olimpiyatları için bastırılan biletlerin, burada bulunanlara dağıtıldığını ve bunların satılmasının istendiğini, aksi halde bilet paralarını kendilerinin vermek zorunda olduğunun söylendiğini aktardı.

MAHKEME BAŞKANI: HOCA DEME ŞUNA

Bir diğer şüpheli T.B, de bir arkadaşının aracılığıyla katıldığı bir toplantı da Osman Demirhan'ın  toplantıda bulunanlara Fetullah Gülen'e ziyaret edilmesi için vize alması gerektiğini, daha sonra himmet  adı altında para istediğini ifade etti . 

T.B'nin ifadelerinin okunmasının ardından suçlamaları kabul etmeyen Osman Demirhan,  “Amerika'ya vize almak kolay mı?” diye sordu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, “Sen Amerika'dan gelirken yakalandın mı” diye sordu. Demirhan da, “Her Amerika'ya giden Fetullah Hoca ile ziyaret etmek zorunda mı” dedi. 

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Yazıcı, Demirhan’a  “Hoca, deme şuna” diyerek tepkisini dilegetirdi. Şüpheli Ş.Ö de  dönemin Isparta Valisi Memduh Oğuz'un davetiyle Mozanbik'e gittiğini, havalimanına gittiklerinde Osman Demirhan'ı gördüğünü, o anda bu gezinin örgütün gezisinin olduğunu anladığını ifadesinde anlattı. Ş.Ö, gittikleri yerde örgüte ait okulların gezildiğini de söyledi.

Duruşma yarına ertelendi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Dikkat

17 Mart 2017 Cuma 16:35

Sayıları azalsa da halen kurumlarda bulunan fetöcüler devletin yıllık ödeneklerini kendi örgütleri lehinde kullanabilir, yurtdışına vs aktarabilir.

Vatandaş

14 Mart 2017 Salı 21:29

Eski fetöcü vali bütün fetöçülerle ilişki kurmuş kaç sene valilik yaptı hiç bize uğramadı kediside FETÖ cüdür müebbet ile yargılanmalıdır. Demirhanise yalan söylüyor ısparta örgütün başı paraları toplar gönderilecek yerlere gönderir herzaman ise ABD deki fetö liderinden Notlar geldi deyip okurdu Türkçe olimpiyatları nds ise ilk etapta 10.000 bilet var deyip yola çıkmışlar sonra ise fazladan usulsüz 20.000 kadar daha bilet bastırmışlardır. Kesinlikle üst düzey fetö cüdür müebbetle yargılanmalıdır

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR