28 Mart 2024 Perşembe

ISPARTA'DA KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA CEZA YAĞDI

ISPARTA'DA KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA CEZA YAĞDI

Isparta

Kayıtdışı istihdam 2015-2016 yıllarında yürütülen mücadele çalışmaları ve geliştirilen projeler ile %31’lere kadar gerilemişken, yeniden %32,8’lere kadar çıktı. Isparta’da kayıtdışı istihdamın Türkiye ortalamasının birkaç puan altında olduğunu söyleyen Karagöz, 2017 yılında İlimizde 200’ün üstünde kayıtdışı çalışan tespit edildiğini ve onları çalıştıran işverenlere toplam 1,5 Milyon TL idari para cezası uygulandığını belirtti.   

Kayıtdışı istihdam ülkemiz için önemli sorunlardan birisi. Hem işveren hem işçi hem de devlete zarar veren kayıtdışılık Isparta’da 2015-2016 yıllarında yürütülen çalışmalar ve projelerle yüzde 31’lere kadar gerilemişti. Ancak oran yeniden yüzde 32,8’lere kadar çıktı. SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, ilimizde kayıt dışılığın esas kaynağının çiftçilik yapan vatandaşlar olduğunu ifade ederek, hizmet sektöründe çalışan üniversite öğrencilerinin de kayıt dışılıkta önemli yer tuttuğunu dile getirdi.

HEM PARA CEZASI YAZILIYOR HEM DE TEŞVİKLERİ KESİLİYOR

Kırsal kesimde çiftçilik yapan vatandaşların sigorta yatırmadığı için kayıtdışı istihdam kapsamında değerlendirildiğini ifade eden SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, “Aynı zamanda üniversite öğrencileri bursları ve öğrenim kredileri kesilmemesi için gittikleri işyerlerinde sigortasız çalışabiliyorlar. Annesinden, babasından yetim maaşı alan kız çocukları da maaşları kesilmesin diye gittikleri yerlerde işverene sigortamızı yapmayın diyorlar. Bu yanlış bir tutum. Çünkü iş kazası geçirebilirler. İş kazası durumunda hem işverene hem de işçiye ciddi manada zarara yol açıyor. Bu konuda bir ihbar olabilir ya da bir denetmen denetleyebilir. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı gün yakalandığında asgari ücretin 2 katı idari para cezası yazıyoruz. Bu da yaklaşık 4 bin 60 liradır. Bir kişinin sigortası da zaten teşviklerden yararlanırsa yıllık 5 bin lirayı buluyor. Bir kez yakaladığımız zaman teşvik gidiyor. Ayrıca kişi işyerinde diğer çalıştırdığı sigortalı işçiler için teşvikten yararlanıyorsa o teşvikleri de iptal ediyoruz. İlk etapta bir ay teşvik alamıyor, ikinci kez yakalandığında bir yıl boyunca işveren teşvikinden yararlanamıyor. İptal edildiği için teşvikler yasal faiziyle işverenden geri alınıyor” dedi.

HEM İŞVEREN HEM DE İŞÇİYE ZARAR VERİR

Kayıtdışı çalışan işçinin iş kazası geçirmesi durumunda iş göremezlik ödeneği ya da işsizlik maaşı alamadığına dikkat çeken İl Müdürü Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin iş kazası geçirdin ve vücudunun yüzde 20’si kayboldu. Sigortalı ise biz o kişiye yüzde 20’ye göre ömür boyu gelir bağlıyoruz. Sigortasızsa hiçbir şey alamayacak. İşçi bu durumda işvereni mahkemeye verse burada çalıştım ama sigortamı yatırmadılar  diyerek mahkemeyi kazanırsa, biz işçiye bağladığımız maaşın peşin sermaye değerini yasal faiziyle işverenden alıyoruz. Kayıt dışı çalıştırmak ya da çalışmak hem işveren hem de işçiye zarar verir.

ÜLKEMİZDE KAYITDIŞILIK OLMAMASI GEREKİR

Kayıtdışı çalıştırmak üçüncü dünya ülkelerinin yapacağı bir işlemdir. Ülkemizde kayıtdışılık olmaması gerekir. İşverenler kayıt dışı çalıştırmaya yanaşmamalılar. İşçiler de sigorta yapılmazsa çalışmasınlar. Kayıt dışında en büyük zararı devletimiz görüyor. Kayıtdışı çalıştığı için devlet vergi alamıyor. Bu vatandaşlarımız genel sağlık sigortalı olmak zorundalar. Bir ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretten azsa tedavi masraflarını devlet karşılıyor. Kayıtdışı çalışan kişi bu şekilde devlete zarar veriyor.

200’ÜN ÜSTÜNDE KAYITDIŞI ÇALIŞAN İÇİN İŞVERENLERE 1,5 MİLYON TL CEZA YAZILDI

Isparta’da 2017 yılında 200’ün üstünde kayıt dışı tespit ettik. Onları çalıştıran işverenlere de yaklaşık 1,5 Milyon TL idari para cezası yazıldı. 2018 çalışmalarımız sürüyor.”

İHBAR EDENİN BİLGİLERİ GİZLİ KALIYOR

Öte yandan kayıtdışı istihdamla ilgili vatandaşların ihbarlarda bulunabileceğini dile getiren SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, “Bunlarla ilgili ihbarları kurumumuza veya ALO170’e yapılabilir. İhbar eden kişinin adresi tam doğru vermesi ve kendi ismini yazması gerekiyor. İsimsiz gelen ihbarları değerlendirmeye almıyoruz. İhbar yapan kişilerin bilgisini üçüncü bir kişiye asla vermiyoruz. İhbar eden kişinin adı gizlidir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ıspartanın delisi

30 Mart 2018 Cuma 14:59

Devlet kurumları çalışmıyor azizim bunların uzman olarak bir yılda bulduğunun iki katını ben bir günde bulurum

Memleket

29 Mart 2018 Perşembe 21:04

Öğrenci yurtlarında çalışan personelin sigortası yok maaşlar eksik kimse ihbar edemiyor korkuyor

Furkan Yaman

28 Mart 2018 Çarşamba 22:49

Okul kantinlerini denetleyen yok. Okul kantini işletme değil mi? Anasını Babasını kantinde kayıtsız çalıştıranlara yaptırım yok.. FETÖ den ihraçların en kolay pazarlama sahası okullar Elinde çantayla okul okul gezip satış yapanlara denetleme yok. Ne de olsa kul hakkı yemeye alışmışlar. Dükkan açan esnaf uğraşsın dursun dükkan kirası bağ-kur diye.

Mert yıldız

28 Mart 2018 Çarşamba 21:48

Konuşurken nekadar düzgün dürüst insanlarsınız ama icraatta hiç öyle değilsiniz sözde denetimlere gidince işverenle iyi ilişkiler kurar gördüğünüzü görmez duydugunuzu duymaz olursunuz olan yüne garip çalışana olur..

Savlu gırpin

28 Mart 2018 Çarşamba 21:15

Sayın müdürüm birde sanayide çalışan sigortasız işçilere el atsanız yüzde ****eninin sigirtasiyok denetmenleriniz ****arida kontrol etse iyi olacak ama onlar işin çözümünü bulmuşlar basit usulde vergiye tabiyiz deyip gurtulyola ellerine dustunmu hiçte basit para istemiyorlar dibine kadar kazıyorlar

veli

28 Mart 2018 Çarşamba 20:39

birde mesai saatleri için yazılsa çok iyi olur.Haftada 48 saatten fazla çalışıp asgari ücret dışında para almamak mesela.

Ha gayret

28 Mart 2018 Çarşamba 17:53

Devamini dileriz.daha hızlı ve aktif. Çalışılsın.**** ve tepitli INŞALLAH herkez hakkını alsin.Bahaneye meal vermeden

Vatandas

28 Mart 2018 Çarşamba 17:48

Kul hakkı demiyor.patron heryere para harcıyor.ise gelince elktirikide su tesusatcisinda ayakkabıcı da tezgahtar yani işine yaratıcı halde vasıfsız inşaatta işçi bulduğu ise razı günü düşünüyor.patronda o günü gördüğü işini düşünüyor.Denetmenler masada oturacağına gezsin.Bak devletim ne kadar kara geçmiş.insallah devamını dileriz.

OĞUZHAN

28 Mart 2018 Çarşamba 11:40

o.t sağolsun onun ödedikleri yeter...

Isparta

28 Mart 2018 Çarşamba 11:26

Bi sikayete yalvar yakar 5 ay sonraya geliyolar onuda rusvetlerini aliyorlar. Yazdilar mi garibana catir catir yaziyolar cezayi

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR