28 Mart 2024 Perşembe

ISPARTA'DA KAYIT DIŞI İSTİHDAMA GEÇİT YOK

ISPARTA Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, Isparta'da kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl toplam 1 milyon 465 bin TL idari para cezası uyguladıklarını söyledi.

Isparta

Isparta SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kayıt dışı istihdama yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kayıt dışı istihdamın ülkenin en çok kanayan yarası olduğunu belirterek Karagöz, işverenin çalışanlarını sosyal güvenlik kurumuna bildirmemesi, gün sayılarının eksik bildirilmesi ve kişilerin aldığı gerçek maaşın bildirilmemesinin kayıt dışı istihdam olduğunu söyledi. Kayıt dışının en çok tarım çalışanlarında ve genç çocuk çalıştıranlarla küçük işletmelerde yaşandığını vurgulayan Hüseyin Karagöz, "Bir diğer kayıt dışı ise emekliler. Ülkemizde erken emeklilik olduğu için emekli olduktan sonra kişiler tekrar çalışma gereği duyuyor. Bu da kayıt dışı istihdamda büyük bir yer oluşturuyor" dedi.

"SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİ ÇOK DÜŞÜK"

Kayıt dışı istihdam bilincinin oluşmamasının eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklandığını vurgulayan Karagöz, "İşçi, sigortalı çalışmanın önemini ne olduğunu anlayamadığı için bunun arkasını aramıyor. Hem işveren, hem çalışan bunu bilmiyor. Sosyal güvenlik bilinci gerçekten çok düşük. Bunun bilincini artırmak için sürekli eğitim faaliyetleri ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Biz bu konuda kültür eksikliğini gözlüyoruz. Kayıt dışı istihdamda daire başkanlığımız kurulduktan sonra ciddi bir çalışma yaptık. Kayıt dışı çalışan kişi olası bir iş kazası geçirdiği zaman sağlık hakkından yararlanamıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. İş göremez raporu da alamaz. Bundan da mahrum olmuş oluyor. Ola ki kişi vefat ediyor. İş kazasından dolayı belirli bir sigortası olursa ailesine maaş bağlıyoruz. Yoksa bu haktan yararlanamıyor. Kayıt dışı çalışırsa mahrum oluyor" diye konuştu.

"YÜZDE 32'YE KADAR DÜŞÜRDÜK"

Kayıt dışı istihdamla ilgili şikayetlerin Alo 170 İhbar Hattı'na geldiğini ve ihbar geldiğinde işyerine giderek ceza uyguladıklarını aktaran Karagöz, şöyle dedi:

"Ülkemizde 2002 yılında yüzde 55 kayıt dışı oranı vardı. Hem hükümetimiz ve kurum olarak oranı aşağı çektik. Yüzde 32'ye kadar düşürdük. Ayrıca Türkiye genelinde 5 bin civarında denetmen görev yapıyor. Amacımız ceza yazmak değil. daha çok rehberlik ederek sosyal güvenlik bilincini aşılamak istiyoruz. Çok sevdiğimiz, hoşumuza giden bir şey değil ceza yazmak. İlimizde de denetmen arkadaşlarımız iş verenleri ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor. 2016 yılında 535 işyerine bilgilendirme ziyareti gerçekleştirdik. Yapılan ihbarları ve şikayetleri kayıtları inceleyerek 2017 yılında 864 işyeri, 2016 yılında 661 işyerine gittik. 206 sigortasız işçi çalıştığı tespit ettik. 4 sahte işyeri tespiti ve 2 de hileli boşanma tespit ettik. 2017 yılında bu konularla ise 1 milyon 465 bin TL idari para cezası uyguladık."

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

metamarda işçiydi

06 Aralık 2017 Çarşamba 14:24

Metamar da bine yakın işçiden bir tanesinin bile sigortası aldığı maaş üzerinden yatırılmazken siz ıspartada nerelerde gezdinizde kayıt dışıdan vergi kaybından bahsediyorsunuz.

Haklıyım

06 Aralık 2017 Çarşamba 12:08

Hiç bir Allah kulu da çıkıp bir şey diyemiyor..Neden çünkü denetlemekle görevli olanın eli arkasında gezmekten küçük esnafı ditmekten başka işi yok. Trilyonluk inşaat firmalarında bakın bakalım Demirci ustası kaç para kazanıyormuş? Alçı işi yapan patron ustasına asgari ücretten iş yaptırıyormuş? AAAA İLK KEZ Mİ DUYDUNUZ? ÖZEL SEKTÖRDE 5 YIL SÜRTMEDEN MÜDÜR AMİR OLUNMAMALI...

Haklıyım

06 Aralık 2017 Çarşamba 12:05

Özel okulların kapısına varın sayın müdürüm. Kim ne kadar vergi vererek bu okulların parasını nereden ödüyor? Yıllık geliri 50-60 bin olan adam!!!!! Porsche land rover araç alıp eskimeden üst kasasını alıyor bakın bakalım...

SARS

06 Aralık 2017 Çarşamba 09:18

RİÇA EDERİM MÜDÜRÜM SICAK YERDEN KALKMAYIN LÜTFEN GENÇLERİMİZ İŞSİZLİKTEN AÇLIKTAN İNTİHAR EDİYOR EKMEĞİMİZE ORTAK OLAN HER YER SURİYELİ YABANCI İŞCİ DOLU AŞ EVİ YEMEĞİNİ VERİYOR DIŞARDA ÜÇ KURUŞA HERKES İŞTE VERİYOR İT ÜRÜYOR KERVAN YÜRÜYOR

Isparta

06 Aralık 2017 Çarşamba 00:18

Sayin müdürüm lsparta halk otobüslerini denetleme firsatiniz olurmu yüde atmişi sigortasiz

Yaman

06 Aralık 2017 Çarşamba 00:03

okul kantinlerinde kantincinin tanıdığı anası babası adı altında kayıt dışı istihdamlar çok. bu çalışanlar kimdir necidir belli değil ohal sürecindeyiz ama? okul sağlığı denetimleri ıspartada yok okullarda şeker çikolata meyveli soda soğuk çay limonata satışları denetimsiz devam ediyor.Sayın sağlık bakanı açıklıyor Obezite oranları yükseldi diyr, bilse ki; bakanlığın uygulamaları alt kademe kurumlarda kulak arkası ediliyor.Sayın valimiz bu durumu bilse gereğini yapacaktır.peki engelleyenler kim?

K.demir

05 Aralık 2017 Salı 21:30

ilahi müdür bey güldürmeyin adamı, ıspartada kaçak maçak inşaatlarda çalışcak yerli ve milli usta bulamıyoruz. Heryer afkanlı, iranlı ustadan geçilmiyor.

KÜREKÇİ

05 Aralık 2017 Salı 17:52

BİR ZAHMET SAYIN MÜDÜR FIRINLARA BİR UĞRAYIVER

devletten destek istiyoruz

05 Aralık 2017 Salı 17:09

esnaf bitmiş durumda ne sskasından bahsediyonuz siz millet yicek ekmege muhtac işletmeler adam azaltmaya gidiyor hic soruyonuzmu bu işletme para kazana biliyormu biz devlet olarak sizlere yardımcı olalım diyonuzmu vur enseye vur böyle giderse vay bu milletin haline

mağdur esnaf

05 Aralık 2017 Salı 15:40

sayın müdürüm 170 ihbar hattına 5 tane işyerini şikayet ettim ama bi sonuç alamadım. gitmeme sebepleride orada sigortasız çalışan kişilerin tc numaralarını vermem gerekiyormuş.ben nufus memurumuyum dedim.şikayete TC no ile gidebiliriz denildi.bana yardımcı olun ne yapmalıyım.

Savlu gırpin

05 Aralık 2017 Salı 15:17

Sanayide 20 yaşında gençler sigortasız çalıştırılıyor neymiş basit usulden vergi oduyormus falan filan parayı alırken dibine kadar ganıryonuz olamam basit usul olmaya gençlerin hakkını yerken basit usül oluyor ahirette bu gençlerin elleri yakanızda olacak unutmayın ustalar

adad

05 Aralık 2017 Salı 14:41

geliyosunuz nüfusu az olan iyi kötüde olsa orada hizmet vermeye çalışan ya hastaneye gitmiş ya il merkezine gitmiş esnaf bırakmış akrabasını dükkanına hemen tutanagğı tut cezayı yaz adalet mi bu başımızdakiler yüküyle vergi kaçırsın vatan millet elden gitsin çiftçi kan ağlasın eti dışardan getirt ama her şeyin zamanı var sizlerde böyle küçücük esnaflarla uğraşıp kayıt dışı istihdam bahsedin demi müdürüm

Ali

05 Aralık 2017 Salı 13:20

Bu cezaların hepsi resmî kurumlara kesildi gücünüz devlet memuruna yetiyor birde bunu haber yapıyorsunuz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR