24 Nisan 2024 Çarşamba

İŞSİZLİK YÜZDE 11.7 ARTTI

Isparta'daki işsizlik ve işe yerleştirme oranları bugün İl İstihdam Kurulu toplantısında açıklandı.

Isparta

Vali Yardımcısı İzzet Ercan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya daire müdürleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 412 bin nüfusun olduğu Isparta’da kuruma başvuran kişi sayısında artış olduğuna dikkat çeken İş-Kur İl Müdürü Hüseyin Ergin, bu nedenle kentteki işsizlikte artış olduğunu söyledi.

İstatistiklere göre 2011 yılında 12 bin 546 olan işsiz sayısının bu yıl 14 bin 26’ya çıktığını dile getiren İş-Kur İl Müdürü Ergin, kuruma başvuran işsizlerin büyük bir çoğunluğunu ilköğretim mezunlarının oluşturduğunu kaydetti. Ergin ayrıca işe yerleştirme oranlarına da değindi. İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin konuşmasına şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıla göre Ocak-Şubat-Mart dönemini karşılaştıracak olursak, geçtiğimiz yıl kayıtlı işsiz sayısı 12.546 iken bu yıl bu rakam 14.026’ya yükselmiştir. Buradaki artış kurum olarak Isparta il hudutları içerisinde her noktaya ulaşarak işsizlerimizi kayıt altına almamızdan kaynaklanmaktadır.

Aynı dönem içerisinde işe yerleştirmeye bakacak olursak, geçtiğimiz yıl Ocak-Şubat-Mart aylarında 122’si kamu, 307’si özel sektör olmak üzere toplamda 429 işsizimiz işe yerleştirilirken, bu yıl 144 kamu, 1352’si özel sektör olmak üzere toplamda 1496 işsizimiz işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirmedeki bu başarının en önemli unsuru işverenle diyalog içerisinde yürütülen istihdam garantili kurslarımızın etkili olduğunu düşünüyorum.

Burada şunu dikkatinize sunmak istiyorum; aktif işgücü programlarımıza geçtiğimiz yıl Ocak-Şubat-Mart dönemlerinde 95 kadınımız iştirak ederken, bu yıl bu rakam aynı dönemler içerisinde 613’e yükselmiştir. Buda kadınlarımızın sosyal hayatın içerisinde hak ettikleri yeri alarak üretime katkı yapma arzularının arttığını göstermektedir.”

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı İzzet Ercan ise, işsizlik rakamlarının aşağıya çekilmesinin devletin görevlerinden biri olduğunu belirterek, “Bizim kurul olarak da amacımız bu” dedi. Ercan konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “Eski, korumacı ve yasaklayıcı devlet yapısı yerine, artık sosyal devlet olgusu benimsenmektedir. Bu doğrultuda bizim devletimizde son çeyrek asırda yapmış olduğu atılımlarla sosyal devlet olgusunu iyice ön plana çıkarmıştır.

Günümüzde sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan kimse kalmadı, bu şemsiye altında hiçbir geliri olmayan vatandaşa sosyal yardımlaşma kanalıyla destekler yapılmaktadır.

İstihdam çalışmaları da devletimizin sosyal devlet olgusu içerisinde yürütmekte olduğu çalışmalardır. Bu bağlamda işsiz sayısını çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara düşürmek ve nihai hedefte ise sıfıra ulaştırmak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hedeflerinden birisidir.

Bu gün burada yaptığımız toplantının amacı da istihdam imkanlarını arttırmak ve insanımıza tüketicilikten üreticiliğe geçiş imkanı sağlamaktır” dedi.

Öte yandan toplantıda DSİ, İl Özel İdaresi ve belediyeler ile çeşitli şirketlerle ortaklaşa düzenlenecek olan toplum yararına çalışma programları da karara bağlandı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR