29 Mart 2024 Cuma

ITKM'de yerel esnaf korunmalı

Bomba32 Yazarı Soner Toros, yazdı.

Isparta

ITKM

                Her Antalya’ya gittiğimde şehrin yıllarca atıl kalan beyaz kaplamalı devasa inşaatı gördüğümde aklıma Isparta’nın kalbindeki atıl inşaat gelir. Isparta’nın pazar kültürüne asırlar boyunca hizmet vermiş ve adı halk dilinde Çarşamba Pazarı’na (Halk Pazarı) çıkmış 50 bin m2 büyüklüğündeki alan üzerinde yıllar önce başlatılan ticaret ve kültür merkezi inşaatı bir duruyor, bir ilerliyor.

                Belediye, müteahhit arasındaki paylaşımın oranı ve miktarı, Isparta’nın ve Isparta Belediyesi’nin zararı artık tartışılmıyor. Tartışılacak da bir şey kalmadı. Çünkü Isparta halkı, Belediye Başkanı Günaydın’ın da ifade edebildiği gibi ‘yapılsın da nasıl olursa olsun’ demek zorunda kaldı. Halk diyebilir ama bir Belediye Başkanı bunu dememeli. Çünkü yetki, mühür, imza vesaire her türlü güç ondaydı, hala O’nda.

                Neyse artık Ticaret ve Kültür Merkezi’nde Isparta’nın paylaşımda zarar ettiğini söylemekten biz de yorulduk. Artık söylemiyoruz da. Çünkü biz de oranın biran önce bitip, ticaretin hizmetine sunulmasını istiyoruz. Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman’ın çok güzel bir sözü ver. Çayın taşı ile çayın kuşunu vurmak. Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ni tam 3 yıldır geciktiren Kadıahmetoğulları, çayın taşı ile çayın kuşunu vurdu. Bankadan ITKM işyerlerine karşılık sağlanan kredi finansmanı ile ITKM inşaatı yeniden başladı. İnşallah bu yıl ekim ayında tamamen bitecekmiş. Haziran ayından itibaren profesyonel kiralama şirketi aracılığıyla işyerleri kiralanacak.

                Kiralanacak alanla ilgili yetki Kadıahmetoğulları ve kiralama şirketinde. Belediyenin payı devede kulak kadar. 43 dükkanı olan Isparta Belediyesi de muhtemelen ortak kiralama ve ortak yönetime katılacak. Ancak Sayın Başkan’ın önemli bir konuya dikkat etmesi gerekiyor. İşyerleri özel bir şirketin olabilir ancak orada Isparta Belediyesi gücünü kaybetmemelidir. İşyerleri zamanın ve ekonomik koşullara göre değerlendirilmeli ve kiralanmalı. Dolarlar, eurolarla ifade edilen kira miktarları Isparta’nın Halk Pazarı kültürüne ve gelenekselliğine aykırı olarak ortaya konmamalı. Yerel esnaf korunmalı, yerel markalara sübvanse yapılmalı. Büyük markalar getirilmeli ancak yerel markalarımız büyük markalara ezdirilmemeli. Sayın Başkanının ve Belediye yönetiminin bu konuya önem vereceği kanısındayım.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR