24 Nisan 2024 Çarşamba

KİRAZ ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

KİRAZ ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

Isparta

Isparta’lının sorunlarına çare bulmaya geldim diye yola çıktığını hatırlatan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, çiftçiden esnafa, memurdan emekliye sorunları Meclis kürsüsünde dile getirmeye devam ediyor.

KİRAZ ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

Cesur; “Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.” dedi ve Tarım Bakanı’nın cevaplamasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığına verdi.

 TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ ISPARTA KİRAZI NEDEN UCUZA GİDİYOR

Kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı var diyen ve fiyat farkının giderilmesi adına kiraz alım fiyatının sabitlenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır diye soran Isparta Milletvekili, Isparta ‘da  çiftçiden kiraz alımı için gelen tüccar sayısının kısıtlı olması, gelen tüccarların en kaliteli kiraz olmasına rağmen diğer bölgelere göre düşük fiyat vermesi ve tüm alıcıların pazara sokulmadığı konusunda üreticinin şüpheye düştüğünü ve bunların giderilmesi için bir çalışma var mıdır diye ekledi.

ÇİFTÇİYİ AFETE KARŞI KORUYACAK ÖNLEM ALDINIZ MI

Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin altını çizen Aylin Cesur’un mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, afetlere karşı çiftçinin zararlarını gidermek adına ne yapıldığını da sorduğu önergesinin tam metni:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Ülkemizin önemli yaş meyve sebze ihracat ürünlerinin başında kiraz gelmektedir. Yüzyıllardır bu topraklarda yetişerek tüm dünyaya yayılan kirazın Kuzey yarımkürede en çok üretildiği ülke Türkiye'dir. Her yıl milyonlarca dolar geliri ve toplumumuza kattığı sağlık ve lezzeti ile önemli bir meyvedir.

Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmektedir. Isparta 2019 yılı Türkiye’de Kiraz üretim miktarına göre %5.5’lik oran ile 7.sıra’da yer almaktadır. Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.

Bu bağlamda;

1. Isparta ilimizde kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı vardır. Bu fiyat farkının giderilmesi adına kiraz alım fiyatının sabitlenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

2. Diğer bölgelere göre Isparta ilimizde çiftçiden kiraz alımı için gelen tüccar sayısının kısıtlı olması, gelen tüccarların en kaliteli kiraz olmasına rağmen diğer bölgelere göre düşük fiyat vermesi ve tüm alıcıların pazara sokulmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Bunun nedenlerin araştırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3. Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

4. Covid-19 sürecinde hastalığın yayılmaması için, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve konaklama alanlarında sosyal mesafe, hijyen gibi kuralların uygulanması için Bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır?

5. 03 Nisan 2020 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın Mevsimlik Tarım İşçileri ve Hayvancılık Faaliyeti ile İlgili Genelgesi'nde öngörülen düzenlemeler doğru ve yeterli bir şekilde uygulanmakta mıdır?

6. Kiraz ağacının çiçeklenme döneminde meydana gelen afetlere karşı tarım sigortası olsun olmasın tüm çiftçilerimizin zararının karşılanabilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

7. Covid-19 nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin sağlığı ve onların bölgeye getireceği riskler ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Gelincikli üretici

30 Haziran 2020 Salı 20:13

Çileği 15-20₺ yerken, kuruyemişe 100₺ verirken ses cıkarmayan güya askeri ücretliler iş kiraza gelince laf üretiyor. Kirazın başa baş noktası 5₺ den asagı değildir. Üreticinin verdiği kirazın coğu ihracata gdiyor, iç piyasada alamıyoruz pahalı dediğiniz kirazı üretici 1,5₺ ye veriyor tüccara bela okurken akıllı olsun tüketici; aracıya markete laf etsin..

Dilipak kadar gayretiniz olsun!

30 Haziran 2020 Salı 16:30

Amerika israil Kenevir ekimini artırıp, ilaç sanainden, kumaş sanaine dünya piyasını ele geçirmiye çalışırken, türkiyede bu konuda bir kımıldanma meydana gelmiş doğu illerimizin vekilleri kenevir tarımından-üniversite arge bölümünden-sanaine yatırımları kendi illerine kapmak için çalışırlarken; acaba siz bir muhalefet 3 iktidar partisi vekilleri olarak Ispartamız için ne yapıyorsunuz! Seçildiği ilin menfeatleri için,particiliği birtarafa bırakıp işbirliği ve başarı yapmıyan vekillere oy moy yok!

ahmet toprak

30 Haziran 2020 Salı 15:49

bizler 12 ay essek gibi calisip senede 25 binlira civarinda para kazaniyoruz, köylü 3 veya 4 ay caliysiyor gerisini yatarak geciriyor ve kazandiklari para bizle mukayese bile edilmeyecek dereced yüksek, nedir buya. Daha Allaht´an belanizimi ariyorsunuz, hicmi sükreden olmayacak, hep daha fazla daha fazla, yazik ya

ahmet toprak

30 Haziran 2020 Salı 15:29

akpkk, mhpkk ne demek yavsak, sen pkk ile isbirligi yapan chp ve ip lilere söyle, senin o dilini keserler, aklini basina al.

Sengentli bunlar iyi günler

30 Haziran 2020 Salı 08:34

Bunlar senirkentin iyi günleri ben gelince kiraz fiyatı sorununu çözeceğim diyene bir sorun bakalım ne yapmış. ama kendisi kiraz alıcısı olduğundan bu durum hoşuna gidiyordur. bu sene kime kiraz aldırıyor kim bilir? dedim ya bunlar daha iyi günler.

Hayrettin

30 Haziran 2020 Salı 04:58

Isparta kirazı iklim koşulları sebebiyle geç hasat yapılıyor ve ucuza geliyor. Erkenci hasat Ege bölgesinde oluyor ve ilk zamanda yüksek fiyattan satılıyor. Isparta kirazının kalitesi çok iyi. Bu yüzden genelde ihracata gidiyor. Belki kooperatifleşme olsa biraz daha iyi fiyat olabilir. Yoksa başka bir senaryo yok.

Ziya celebi

30 Haziran 2020 Salı 01:34

Benim dikkatimi çeken vekil hanımın kurksuz foto cekinmesidir hiç olmamış bu ceket

Sengetli

30 Haziran 2020 Salı 00:13

Senirkent te 1 tane ihracat kiraz alan tüccar yok ortalık sarıya kaldı yazıklar olsun. Garipte 7 ihracat firması b.kabacada 9 ihracat firması alım yapıyor.

Yılmadan usanmadan...

29 Haziran 2020 Pazartesi 23:14

Ama sen yine gönlüne göre eglen beni boşver benim acelem var geri dönemem

Leyla

29 Haziran 2020 Pazartesi 23:01

Ceketi de pek güzel. Keşkem benim olsa

Vatandaş dertli

29 Haziran 2020 Pazartesi 22:30

Çok doğru söylemiş burada tüccarlar bedava fiyata alıyor,tekel oluşturmuşlar.afyonda 12 tl ye kiraz alıyorlar burada 5 tl,ayıptır.Tebrik ediyorum kendisini bir sorunu gündeme getirdiği için.

Boyaci

29 Haziran 2020 Pazartesi 20:38

Kiraz ne kadarda zarar ediyor

HAYALET

29 Haziran 2020 Pazartesi 18:19

İNŞAALLAH kiraz 1 TL YE DÜŞER. FAKİR FUKARA,DUL,YETİM,ÖKSÜZ BOL BOOOOOOOOOOOOOOOOOOL YERLER.

Normal ISPARTALI

29 Haziran 2020 Pazartesi 18:00

Ben onun yerinde olsam tüm kirazı 20 TL den alırdım. Üretici çok sevinir, partisi de anketlerde zirve de olurdu

Vatandaş

29 Haziran 2020 Pazartesi 17:53

Uluborlu kirazı ihracat için dir iç piyasa için değil. Fiyatı da toptancılar 7-9 TL arasında alıyor. Ama asgari ücretli arkadaşın yorumuna da katılıyorum. Asgari ücretli tüm alışverişi pazardan yapıyorsa işi zor.

adammm'a çevap

29 Haziran 2020 Pazartesi 17:15

hangi partilisin bilmiyorum ama böyle dediğine göre ya akpkk ya da mhpkk'lısın peki sizin çomarlığını yaptığınız işe yaramazların aldığı maaşlarda zoruna gitmiyor mu?

Davut doğrucu

29 Haziran 2020 Pazartesi 17:03

Pazarda kiraz 5 ,6 tl neresi ucuz .biz askeri ücretliyiz bize pahalı geliyor kimse pazarda burnundan kıl aldırmıyor .ne ciftci ne pazarcı birazda bunu alan halkı düşünün .

adammm

29 Haziran 2020 Pazartesi 17:00

bunca genc işsizken,bu kadinin aldigi maas kanıma dokunuyor,umudu yitiriyorum...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR