19 Nisan 2024 Cuma

Kısıtlamalar geri gelecek mi?

Kısıtlamalar geri gelecek mi?

Isparta

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aktif koronavirüs vakalarına ilişkin, "Vakalarımızın yaklaşık yüzde 87'si aşısı tamamlanmamış kişiler. Tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı yüzde 5'ten az. Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95'i de aşısı tamamlanmamış kişiler" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bilim Kurulu'nun salgının ilerleyişi, artan vaka sayıları ve aşı programını esas alan bir toplantı gerçekleştirdiğine işaret eden Bakan Koca, son 2 haftada vaka sayılarında çok hızlı bir yükseliş görüldüğünü vurguladı.

'TEDBİRLERE DİKKAT ÇOK AZALDI'

Bayramın hastalık yokmuş gibi bir tavırla karşılandığını aktaran Koca, "Bayram günlerinde hastalık yok olmadı. Ama üzülerek izledik ki hastalık yokmuş, hiç olmamış gibi bir tavırla bayramı karşıladık. Tedbirlere dikkatin çok azaldığını üzülerek gördük. Bu günlerde bunun ektisini yaşadığımız bir gerçek. Vaka sayılarının artış hızı istemesek de yükselme eğiliminde. Bu durum birçok açıdan sorun teşkil ediyor. Bunların ilki; aşı programımız toplum bağışıklığı hedefine ulaşamadan yeni bir varyantın baskın hale gelmesi ve aşı ile bağışıklık programımızı sekteye uğratma riski. Unutmayalım ki en az 2 doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. 1'inci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Koca, benzer şekilde 2 doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliğinin azaldığını ve bu durumun da hastalığa yakalanma riskini ortaya çıkardığını kaydetti.

'KISITLAMA OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ'

Saydığı etkenlerin, aşı programının başarıya ulaşmasının önündeki en önemli risk faktörlerinden olduğunu aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkincisi ise; salgını aşı ile durdurmaya çalışırken artan vaka sayılarının unutmak istediğimiz, bir daha dönmek istemediğimiz yakın geçmişteki kısıtlamalarla dolu hayatımıza dönmek. Kısıtlama uygulanan dönemler salgının sosyal hayatımızı en çok etkilediği, insani ihtiyaçların bile özel planlamalar gerektirdiği günlerdi. Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiçbirimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır. Üçüncüsü ise; maalesef kayıplarımızın artması tehlikesidir. Aşılar en çok risk grubundaki vatandaşlarımız için önemli. Ancak yaygın olarak aşı olmadan sadece risk grubunun aşılanması ile onları korumamız mümkün değil. Sevdiklerimizi, büyüklerimizi korumak için önce kendi aşılarımızı olmamız şart. Bana bir şey olmuyor düşüncesi ile sevdiklerimizi riske atabilecek durumda değiliz."

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

İsimsiz

29 Temmuz 2021 Perşembe 12:49

Acilen yasaklar gelmeli bayramda heryer ana baba günüydü bizlerin hakkına giriyorlar bizde gezebilirdik bizimde ailemiz var düğünlerde maske yok aslında takan yok sözde maske kuralı var acilen düğünler kafeler clupler kapatılmalı

7.4 culfa

29 Temmuz 2021 Perşembe 12:44

sahilleri plajları açtılar düğünleri konserleri serbest bıraktılar bahaneyi aşı olmayanlara buluyorlar.turist bitti vaka arttı. turist geldi vaka düştü. birileride aşı olmayanlara suç buluyor.sürü aklı var sizde . kendi aklınız yok.koyun gibi o köy senin bu köy benim misali

AA

29 Temmuz 2021 Perşembe 08:12

KIRMIZI YERLERE VE AŞI OLMAYANLARA YASAK GELSİN ,,,,HANİ AŞIYA KARŞILARYA CAHİLLLLLLL ÇOKKK

İşte böyle birşey

29 Temmuz 2021 Perşembe 06:29

Rahat olun turistler gitmeden gelmez yasak

Hakki

29 Temmuz 2021 Perşembe 00:51

aşı **** yeni varyantlarla dahada artacak ölümler bu apaçık görünüyor artık Allah yardımcımız olsun

umut

29 Temmuz 2021 Perşembe 00:29

Vesveselere inanmayın aşınızı olun kendinizi de ailenizi de üzmeyin daha bugün aşıya inanmayan ve olmayan arkadaşım vefat etti ben iki doz aşılıyım beraber test olup pozitif çıktık 8 gün oldu hafif yorgunluk dışında birşeyim yok. Aşı olun lütfen.

Ispartalı

29 Temmuz 2021 Perşembe 00:16

Yasaklar acilen gelmeli

Hemşire

29 Temmuz 2021 Perşembe 00:06

Kısıtlama gelmesin. Özellikle mesaiye gitmeyen herkes sadece mesaisine gitmiyor her yerde geziyor. Sürü bagisikligi paklar bizi olan saglikciya oldu.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR