19 Nisan 2024 Cuma

KUNDURACILAR ODASI KAPANIYOR

KUNDURACILAR ODASI KAPANIYOR

Isparta

Isparta'nın en büyük esnaf teşkilatlarından olan Esnaf ve sanatkarlar odası birliğine bağlı Kunduracılar odası yeterli üye sayısının altına düşmesi ve gelirinin giderlerini karşılayamaz noktasına gelmesi nedeni ile yeni yıldan itibaren kapanmış olacak.

Üye sayısı 100’ün altına olan odaların kapanması yada başka odalar ile birleşmesini öngören yasa tasarısı nedeniyle 2005 yılında Isparta il genelinde 40 olan oda sayısı düşmüştü. Örneğin Fırıncılar odası ve  Kasaplar odası kapanarak lokantacılar odası ile birleşmişti.

1960’lı yıllarda kurulan ve gün geçtikçe üye sayısı azalarak kapanma noktasına gelen kunduracılar odasının kapanması ile birlikte Tuhafiyeciler odası ile birleşeceği öğrenildi. Kunduracılar odasının son başkanı olan ve dört dönemdir bu görevi üstlenen Ercan Süslü Manşete yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Kurulduğu yıllarda 400’ün üzerinde üyesi bulunan kunduracılar odası bugün mesleğin cazibesini yitirmesi ve dahada önemlisi kunduracı esnafının tıpkı halıcılıkta olduğu gibi fabrikasyona yenik düşmesi ile birlikte imalat yapan kunduracıların sektdörü terk etmesi ile birlikte üye sayımız maalesef bugün 100’ün altına düşmüştür ve buda kaçınılmaz son olan odamızın kapanmasına vesile olmuştur.

Bir zamanlar çekiç sesinden inleyen Kunduracılar sitesinde bugün çekiç sesleri yerini sessizliğe ve hüzne bırakmıştır. Birkaç imalatçı ve tamircinin dışında sadece hazır ayakkabı satan esnafların yanısıra binanın üst katları farklı sektörlerde iş yapan işletmeler yerini almış, dahada önemlisi birçok dükkan kapanarak kaderine terk edilmiştir” dedi.

Mahkeme kararı ile kapatılacak olan Isparta Kunduracılar odasının mal varlıkları, borç ve alacakları ise Esnaf ve sanatkarlar odasına geçecek. sistemin Tuhafiyeciler odasına yönlendirdiği kunduracı esnafının yeni yıldarn itibaren tuhafiyeciler odasına kayıtlı olarak ticari faaliyetlerini sürdüreceği öğrenildi.

Isparta Kunduracılar odasının kapanması ile birlikte merkezde toplam 12 oda, il Genelinde ise toplamda 27 oda aktif olarak görevini sürdürmekte olup, bütün odalara kayıtlı üye sayısının ise 13 bin civarında olduğu öğrenildi.

               

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Millet

24 Aralık 2019 Salı 12:06

Esnaf odalarının esnafa katkısı nedir?hiç.koskoca bir hiç.hepsi lağvedilip tek bir merkezde toplansın.

eski ayakkabıcı

24 Aralık 2019 Salı 08:38

Malı değerinin altında almaya çalışan hatta mecbur bırakılan esnafı zor duruma sokan ve dışarıdan ıspartaya gelen tüccarın önünü kesen Ispartalı yamyam tüccarların eseri bu... tebrikler nereden nereye

Esnaf ve sanatkar

24 Aralık 2019 Salı 01:09

Benim görüşüm şudurki bir esnaf olarak. Bütün odalar kapatılması lazım. Odaların ciddi anlamda esnafa aidat almaktan başka hiçbir faydası yoktur. Örneğin kuaförler odası ne yapıyor kuaför ve berberlere elle tutulur gözle görülür hiçbirşey yok. Bedavadan para ödüyorsun..

kapcıklara

23 Aralık 2019 Pazartesi 19:11

kunduracılar net konuşun fabrikasyom vs **** ülkenin ekonomisi çuvallayınca arz talep değisti ayakkabıcılarda kepenk indirdi.. net konuşmayan ****unda cebelleşir.. ekonomi finiş gümm bunu söyle

Mehmet gembay

23 Aralık 2019 Pazartesi 19:03

kunduracılar sitesi çocukluğumuzda çok faaldi. insanoğlu makine, teknoloji yatırımı yaparken, ayakkabı vizyonu ile kalınca kayboldu tabi.

Isparta'm

23 Aralık 2019 Pazartesi 18:37

Odalar kuruluş amacından sapınca olacağı buydu ,hepsi kapansın rant kapısı olmuş, sadece para topluyor faydasız kuruluşlar

Yalnız Kurt

23 Aralık 2019 Pazartesi 18:00

Her 10 yılda bir meslek tarihe karışıyor bu işin fıtratında var. Bir zamanlar at arabası nalbantlık kalaycılık vardı. şimdi esamesi okunmuyor. Evet ayakkabıya ihtiyaç var ama elde ucuz ve seri şekilde üretilmiyor. Bu meslekte 10 yıl içinde tamamen yok olur.

VATANDAŞIN BİRİ

23 Aralık 2019 Pazartesi 17:27

çok yazık dedem ve kardeşleri ıspartanın ilk kunduracılarıdır çalışma yerleri dalboyunoğlu hamamının ordaki ayakkabı arastasıydı geçerken hep tık tık tı sesler müzik gibi gelirdi elde dikilen gerçek ayakkabılar potinler çizmelerdi usta işi saglam yeni gelinlerin ayak ölçüleri bi kartona çizilip verilirdi gece gündüz çalışırlardı yazık ıspartanın kunduracılığıda bitti ha...herşey gibi onunda sonunu getirdiler...

OtelxiOtelci

23 Aralık 2019 Pazartesi 17:22

Otelciler odası da kapatılsın otellerle ilgilenmiyorlar

esnaf

23 Aralık 2019 Pazartesi 16:30

o odada yenilip içilen yemekleri , nescafeleri , kahveleri karşılayamayınca kapanıyor haa.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR