24 Nisan 2024 Çarşamba

MESLEKİ YETERLİLİKTE ESNAF ODALARI BİRLİĞİ ÖNCÜ OLUYOR

MESLEKİ YETERLİLİKTE ESNAF ODALARI BİRLİĞİ ÖNCÜ OLUYOR

Isparta

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde yapılan mesleki yeterlilik belgesi sınavlarında emlak, oto galeri ve kaynakçı mesleğinde faaliyet gösteren 132 esnaf, mesleki yeterlilik belgesi aldı. Birlik Başkanı Ahmet Tural, esnafın mesleki yeterlilik belgesine sahip olması için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 

 Çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu meslek standartlarını belirleme, nitelikli ve belgeli iş gücünü tesis etme amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu aracılığıyla yetkilendirilen kuruluşlar tarafından Mesleki Yeterlilik Sınavları yapılmaya devam ediliyor. İlimizde de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde yapılan sınavlarda başarı sağlayan esnafa yeterlilik belgesi veriliyor. 

Birlik Başkanı Ahmet Tural, esnafın mesleki yeterlilik belgesine sahip olması için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek,  “Temmuz ayından bu yana Birliğimiz bünyesinde,  emlak danışmanlığı ve motorlu kara taşıtı alım satımı yapan (oto galericiler) için mesleki yeterlilik belgesi sınavları yapılmaya devam ediyor. Şimdiye kadar ilimizde 78 esnafımız, motorlu kara taşıtları mesleki yeterlilik belgesine, 22 esnafımıza da emlakçılık mesleki yeterlilik belgesine sahip oldu. Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmeliğe göre taşınmaz ticaretine konu hizmetleri yürütenlerden; sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaktadır. Bu belgeye sahip olamayanların, 31 Ağustos 2020 tarihi itibariyle emlakçılık sektöründe faaliyet gösteremeyeceğini daha önce ifade etmiştik. Yetki belgesiz çalışan emlakçıların belirlenmesi durumunda 25 bin TL’lik para cezası uygulanacak. İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanları da sadece yetki belgesine sahip olan emlakçılar tarafından verilebilecek” açıklamasında bulundu. 

OTO GALERİCİLER İÇİN ZORUNLU

İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için de Mesleki Yeterlilik Belgesi almanın zorunlu olduğunu hatırlatan Başkan Tural,  “31 Ağustos 2020 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi ibraz edilmeden, Noterden alım satım işlemi yapılamamaktadır. Bilindiği gibi 3'ten fazla taşıt satışı, ticari faaliyet olarak kabul edileceğinden yetki belgesi olmadan yapılan satışlar da kayıt dışı ticari faaliyet olarak değerlendirilecek. Yine belgesini ibraz etmeyen işletmelere ruhsat da verilmeyecek. Bu nedenle araç alım satım işini yapan firmaların zaman kaybetmeden mesleki yeterlilik belgesini almaları gerekmektedir.

KAYNAK SINAVINDA

DEVLET TEŞVİKİ VAR

Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğu meslek kollarından kaynakçılık mesleğinde de,  Birliğimiz bünyesinde teorik ve uygulama halinde yapılan sınavlar başlamıştır. Bu sınavlar tamamen devlet teşvikli olup, sınav ücretleri ve belge masrafı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Oda üyelik şartı aranmadan belge sahibi olmak isteyen kaynakçı esnafımız için sınavlar devam etmekte olup, şimdiye kadar 32 kaynakçı esnafımız belge almaya hak kazanmıştır. Önümüzdeki günlerde doğalgaz mesleğinde faaliyet gösteren esnafımız için de sınavlar açılmaya başlanacaktır.  Bu anlamda şimdiye kadar yapılan sınavlara girerek belge almaya hak kazanan esnafımızı tebrik eder, bundan sonra yapılacak olan sınavlara katılacak esnafımıza da başarılar dilerim” diye konuştu.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR