20 Nisan 2024 Cumartesi

Said Nursi Sempozyumu 25-27 Mayıs Tarihlerinde Yapılacak

Isparta önemli bir sempozyuma daha ev sahipliği yapıyor.inci Bediüzzaman Said Nursi Sempozyumu 25-27 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Isparta
 Sempozyumun konusu ise Türkiye’nin şu günlerdeki bir numaralı gündem maddesi şiddet. Ancak şiddete farklı bir bakış açısı getiriliyor. Bediüzzaman Said Nursi’nin şiddet olgusuna karşı getirdiği çözümler bu sempozyumda anlatılacak. Sempozyumun organizasyon heyetinde yer alan Doç. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu, Cuma günü saat 20.30’de Belediye Kültür Sinemasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in de katılımıyla sempozyumun açılış töreninin olacağını söyledi. Cumartesi günü ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Öğretmenevi Konferans salonlarında akademik oturumların yapılacağını belirten Hacınebioğlu, etkinliklere tüm Ispartalıları davet etti. Hacınebioğlu sempozyumla ilgili şu bilgileri verdi: “ürkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu şartlar göz önüne alındığında teorik ve pratik çözümleri oluşturabilmek için şiddet olgusu üzerine derinlemesine konuşmak ve tartışmak gerekmektedir. Bireysel, ailevi, toplumsal, bölgesel ve küresel çok çeşitli boyutlarıyla beraber çözüm bekleyen şiddet problemine Bediüzzaman Said Nursi gerek eserleri olan Risale-i Nurlar gerekse şahsi hayatı ile çok temel prensipler ve çözüm önerileri sunmaktadır. Risale-i Nur’un ilim ve irfana, tebliğ ve iknaya, muhabbetve şefkate dayanan irşad metodu “Müsbet Hareket” kavramı ile formüle edilerek bu noktada özellikle terör, düşmanlık, nifak ve ayrılıkların açtığı çok boyutlu yaralara çare olarak görülmektedir.
      Bireyi esas alarak ailede, toplumda ve genişleyen ilgili tüm alanlarında iman ve Kuran temelli, kapsamlı bir iyileştirme çabası ortaya konmaktadır. Bediüzzaman Said Nursi’nin “Bu vatanın ve bu milletin hayat-ı içtimaiyesi bu acib zamanda anarşilikten kurtulmak için beş esas lâzım ve zarurîdir: Hürmet, merhamet, haramdan çekinmek, emniyet, serseriliği bırakıp itaat etmektir (Şualar sf. 306)” gibi daha birçok ifadelerinden anlaşılacağı üzere birlik ve birleştiricilik noktaları üzerinden her tabakada muhabbet, uhuvvet ve ittifak amaçlanmaktadır. Farklı üniversitelerden 25 bilim adamı ve araştırmacının 8 oturumda sunacağı tebliğler ile her yönüyle ele alınacak şiddet olgusu ve çözüm önerileri Bediüzzaman Said Nursi’nin, Gazzalîler, Rabbanîler, Geylanîler, Mevlânalar gibi Kuran ve sünnet perspektifiyle ortaya koyduğu ölçüler üzerinden tartışılacaktır.” Bediüzzaman Said Nursi’nin 7 yıl Isparta’da ikamet ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Murat Sarıcık ise, şiddet konusunda Risale-i Nurdaki çözüm önerilerinin bu sempozyumda katılımcılara aktarılacağını söyledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR