25 Nisan 2024 Perşembe

SENFONİ İLE ISPARTA TÜRKÜLERİ KONSERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

SENFONİ İLE ISPARTA TÜRKÜLERİ KONSERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Isparta

“Senfoni ile Isparta Türküleri Albümü”nün tanıtım konserleri, Belediye Kültür Sineması ve Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde verildi. Musa Göçmen Senfoni Orkestrası ve SDÜ Akademik Oda Orkestrası’nın on anonim Isparta türküsünü icra ettiği canlı performanslar dinleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin destekleriyle hayata geçirilen ‘Göller ve Güller Diyarından Senfoni ile Isparta Türküleri’ yapıtı konserinin ilk aşaması 8 Mart Pazartesi günü sanatseverler ile buluştu. Albümde yer alan ikisi enstrümantal on parça önce Belediye Kültür Sineması’nda daha sonra SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde icra edildi. Heyetlere Araştırma Görevlisi Eyüp Eray Bayram da bağlamasıyla eşlik etti.

Tenor Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu,” Badılcanı doğradım”, Çayıra serdim postu”, “Evlerinin önü mersin”, “Daşlı tarla ayrıklı” (enstrümantal), “Şu aydının uşağı”, “Erik dalı gevrek olur”, “Ardıçtandır guyuların govası”, “Kesinti zeybeği” (enstrümantal), “Gıcır gıcır gelir” ve “Çayır çimen geze geze” eserlerini seslendirdi. Konsere Süleyman Demirel Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu da eş zamanlı olarak oyunlarını sergilediler.

Konser sanatseverlerden büyük ilgi gördü

“Senfoni ile Isparta Türküleri Albümü”nün tanıtım konserinin finali ise 8 Nisan Pazartesi günü saat 19.00’da Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konsere öğrenciler, akademisyenler ve halk da yoğun ilgi gösterdi.

Konser sonrası Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve GSF Dekanı Prof. Dr. Bilgi Hürmüzlü Kortholt proje yürütücüsü ve Tenor Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu’na Senfoni ile Isparta Türküleri Plağı armağan etti. Rektör Çarıkçı, Musa Göçmen Orkestrası Şefi Müzisyen Musa Göçmen’e ise “Lir” hediye etti.

Dünyanın tüm orkestralarında icra edilebilecek bir yapıya kavuştu

Besteci ve Orkestra Şefi Musa Göçmen, Isparta’nın anonim türkülerinin dünyanın her yerinde; tüm orkestralar tarafından icra edilecek bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi. Nota yazım süreci dahil 6 ay yoğun bir şekilde bu yapıt için emek verdiklerini anlatan Göçmen, “Türküler bizim topraklarımızın sesi. Biz Isparta özelinde türkülerimize evrensel bir üslup kazandırdık. Çok güzel bir deneyim oldu. Yöresel anonim türkülerin senfoni hâli ile albüm hâline getirilmesi Türkiye’de bir ilki teşkil ediyor. Umut ederim ki, Isparta’nın; Süleyman Demirel Üniversitesinin bu projesi Türkiye’nin diğer kentlerine de ilham kaynağı olur. Onlar da bu yapıttan esin alarak aynı şekilde bir yol izlerler.”dedi.

Türkülere “dijital kayıt” geliyor

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölüm Başkanı ve Senfoni ile Isparta Türküleri projesinin yürütücüsü ve solisti Tenor Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu da yapıtların çok yakın bir takvimde dijital kayıtlarının da piyasaya sunulacağını söyledi. Hazırlanan albümlerin dağıtımının da SDÜ Rektörlüğü tarafından yapılacağını anlatan Türkmenoğlu, “Bu projeye destek veren başta SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı olmak üzere Yönetim Kurulu’na, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt’a ve emeği geçen herkese candan teşekkür ederim. 6 aylık bir yoğun emek sürecinden sonra projeyi halkla buluşturduk. Konserimize katılan herkese teşekkür ediyorum. Isparta türkülerine evrensel kimlik kazandırdık. Çok mutlu ve gururluyum. Dünyanın her yerinde Isparta türkülerini okumak istiyorum. Yapıt içerisinde iki de enstrümantale yer verdik. O eserler de belgesellerde ‘film müziği’ olarak kullanılabilir. Ya da Isparta’nın tanıtımını içeren materyallerde değerlendirilebilir. Senfoni ile Isparta Türküleri Albümü içerisinde yer alan on eserin dijital yüklemeleri evresine geçiyoruz artık. Süreci SDÜ Rektörlüğü yönetecek. Umut ediyorum ki eserler en yakın zamanda dünyanın neresinde olursa olsun dijital şekilde indirilip dinlenebilecek” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mehmet kumtepe

09 Nisan 2019 Salı 21:50

harikaydı, tesekkurler SDÜ. Isparta da tiyatro, sinema, konser vb etkinliklerde durum ortada. mük****l bir canlı dinleti idi. emeği gecenlere tesekkur ediyoruz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR