20 Nisan 2024 Cumartesi

SÜTÇÜLER’DE GÖZ GÖRE GÖRE GELEN HEYELAN

SÜTÇÜLER’DE GÖZ GÖRE GÖRE GELEN HEYELAN

Isparta

Isparta’nın Sütçüler İlçesine bağlı Yeşilyurt köyünde mermer ocaklarından çıkarılan hafriyatın döküldüğü alanların uygunsuzluğu ve denetimsizlik sebebi ile yıllar içinde biriken hafriyatlar köyde heyelan riski meydana getirdi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, tam bir sene önce 31 Ocak 2020’de konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Sütçüler’de ve Isparta’nın diğer ilçelerindeki mermer ocaklarının faaliyetlerindeki denetimsizlik sonucu yaşanabilecek çevresel felaketler konusunda hükümeti uyarmıştı.

Isparta Valiliği, zeminde oluşan çatlaklar, hasar gören evler sebebi ve heyelan riskinin oluşması sebebi ile Yeşilyurt Köyü Mandallar Mahallesi için 28 evin boşaltılmasına kararının ardından Milletvekili Cesur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na konu ile ilgili yeni bir soru önergesi daha verirken, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesi ile de konuyu yeniden meclis gündemine taşıdı.

Cesur, önergesinde konuyu daha önce bakanlığa iletmesine ve köy halkının uzun zamandır zeminde oluşan kaymaları yetkililere bildirmesine rağmen yetkililerin bu konuda zamanında önlem almadığı için felaketin göz göre göre geldiğini belirtti.

Mandallar Mahallesinin boşaltılması ile ilgili olarak önergede “Bu gibi mecburiyetler yaşanmadan denetimlerin zamanında yapılması ve mermer ocaklarına hafriyatlarını dökebilecekleri uygun alanların gösterilmesi gerekirdi.” ifadeleri yer aldı.

Karardan dolayı evini boşaltmak durumunda olan vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını belirten Cesur, “Mandallar mahallesindeki bu durum, mahalle sakinlerinin evlerinden hayvanlarından, yaşamlarından, çiftçilik ile geçimlerini sağladıkları topraklarından uzaklaşmak zorunda kalması, var olan her şeyini kaybedip geçim sıkıntısı yaşamaları demektir.” dedi.

Cesur, evinden çıkarılan vatandaşlardan sadece konteyner istemeyenlere 15 bin TL verilmesi konusunda ise “Konteyner istesin, istemesin; bütün vatandaşlarımız evinden, yerinden, bahçesinden, varsa hayvanlarından olmuş ve ekonomik zarara uğramıştır. Bir destek verilecekse, ayrım gözetmeksizin, herkese verilmelidir. 15 bin TL ilk anda belki acil ihtiyaçlara yarar ama çok yetersizdir, ne yapacak bu kadar parayla vatandaş, nesini karşılayacak” dedi.

Önergesinde madencilik faaliyetlerinin stratejik önemine değinen Cesur, bu faaliyetlerin gerekliliği ile beraber, madenciliğin belirli standartlara uygun olmadan, ruhsatsız ve denetimsiz şekilde yapıldığında çevre üzerinde ve yerleşim yerlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara sebep olabileceğini bu sebeple denetim ve düzenleme konularında devlete önemli bir rol düştüğünü belirtti.

Cesur, Mandallar mahallesindeki hadisenin ardından, Sütçüler’in diğer köylerinde, Isparta’nın diğer ilçelerinde ve bütün Türkiye’de maden alanlarının bulunduğu bölgelerde oluşabilecek benzer hadiselerin önüne geçilmesi için yetkilileri bir kez daha göreve çağırdı.

Cesur konu ile ilgili yaptığı sözlü açıklamada ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na daha önce verilen soru önergesinde cevabın geçiştirildiğini ve Mandallar Mahallesinden alınan tedbirlerin iş işten geçtikten sonra alınan tedbirler olduğunu söyledi. Cesur konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Mandallar Mahallesi’nde devletin ‘sahip çıkıyoruz’ diye bir de reklamını yaptığı, övüne övüne söylediği hadise vatandaşın vücudunun her yerini sarmış olan tümöre küçük bir pansuman yapmaktır. Türkiye yama yapan, tek bacağı kırılmış topal ördek misali yürümeye çalışıyor. Koşan Türkiye’den bu hallere düştük. İstanbul’un merkezindeki bir mahalledeki vatandaşla, Yeşilyurt Köyü Mandallar mahallesindeki bir vatandaşın, eşit şekilde devletin tüm imkanlarına ulaşabildiği bir Türkiye olması lazım. Oluyordu da ama köylerimiz çok ihmal edildi. Aralık ayında Isparta’mızın köylerindeki sorunlar ile ilgili 106 tane önerge verdim, bir tanesine cevap alamadım. Devleti yönetenlere sesleniyorum ve herkesi vatandaşlarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.”

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Alın size gerçek

29 Ocak 2021 Cuma 11:38

Yahu bu ISPARTA,lıya gercekler neden batar rahatsız eder inkar eder iftira atar gerçek şu ki ıspartalı bukelemun gibi iktidar kimse onun avukatı ve yağcısı ısparta siyasi tarihine bir baksalar ve dürüstlerse utanırlar yazıklar olsun kendilerine hizmet edenleri iktidar değişince yuhluyacak kadarda dönekler

caney

29 Ocak 2021 Cuma 10:49

Gülcü isimli yorum yapan arkadaş, sen haberi okumadan şey ettiğine göre, siyasi kararlarınında bu şekilde şeyediyon galiba, yoksa bu halde olmazdık. 31 OCAK 2020 de soru önergesi vermiş soru önergesi, teee 1 sence önce

Ömer

29 Ocak 2021 Cuma 08:37

Aylin hanım profesyonel bir makyöz ile çalışmaya başlamış galiba. Bi güzelleşti son zamanlarda.

3232

29 Ocak 2021 Cuma 08:37

herkez kaymakamlık yetkili göverini yapmayan bişeyler sadalamış bu dediğiniz kurumlar kime bağlı devlete demii buraları ocak için izin veren kim başımızdakiler değilmi asla telafisi olmayan zararlar veriiyor doğaya uyanın artık

Yeşilyurt Muhtarı

29 Ocak 2021 Cuma 07:12

Yeşilyurt muhtarının hiç sesi çıkmıyor acaba koronavirüs mü oldu karantinada olduğu için mi konuşamıyor

Çetin

28 Ocak 2021 Perşembe 20:45

Devlet mermeri çıkarsa çalışanlarda kadrolu çalışsalar; günde 2 saat çalışıp 8.000 Tl maaş alsalar, devlete görev zararı olsa Demirelin kartı ile işe girseler, 10 kişinin yapcağı işi 100 kişi yapsa, ne heyalen olur ne bişey olur. Ormanları usulsüz kesilen ağaçların yerine açtığınız tarlaları kaça satıyorsunuz .bunları yöneticiler bilmez. Fakat bölücüler yıllardır aynı nutukları çekerler bitmediniz gittiniz.

Sütçülerli

28 Ocak 2021 Perşembe 20:11

Şöyle bir tavsiyem var. Sütçüler'in girişine "Yeşil Sütçüler'e Hoşgeldiniz." takının değiştirilerek "Mermer Cenneti Beyaz Sütçüler'e Hoşgeldiniz." olarak değiştirilmesini talep ediyorum.

Gülcü

28 Ocak 2021 Perşembe 18:45

Yenimi akliniza mı geldi bu durum

Mermerci Milletin Efendisidir

28 Ocak 2021 Perşembe 18:21

Köylü milletin efendisidir demiş rahmetli Atatürk ama bugün görüyoruz ki mermerci milletin efendisi olmuş

Çevre Dostu Vatandaş

28 Ocak 2021 Perşembe 18:18

Kaymakamlığa şikayet dilekçesinde bulunulduğu söylendi acaba kaymakamlık tarafından bu dilekçeleri neler yapıldı?

Eleştiren Vatandaş

28 Ocak 2021 Perşembe 18:17

Denetim görevini ihmal eden kim varsa ivedilikle görevden alınmalıdır. Bir mermer ocağı nice aileleri yıktı perişan etti.

Eleştiren Vatandaş

28 Ocak 2021 Perşembe 18:13

Sütçüler'de kaymakam özel idare binasında çift dairede otururken zavallı köylü vatandaşlarımızı 21 metrekare konteynırı yerleştirmek bu olmamalı

İsmail

28 Ocak 2021 Perşembe 18:05

Yeşilyurt Köyünün MUHTARI yok mu? ona niye söylemişler

selocan

28 Ocak 2021 Perşembe 16:06

acilen imam hatipler kapatılsın diyen dümbük hadi ordan

sayın vekilim

28 Ocak 2021 Perşembe 15:03

acilen imam hatipler kapatılmalıdır

Yeşilyurtlu

28 Ocak 2021 Perşembe 14:42

Hay ağzına sağlık. Bu vurdum duymazlığa kör sağır oldular.

gerçekler

28 Ocak 2021 Perşembe 14:41

zamanında köyünün kıymetini bilmeyen insanlar şimdi bağırıyorlar. haklılar. ama yüzlerce defa yıllar önce bunu onlara söylemiştik. onlar ne yaptılar. güldüler hadi ordan dediler. yinede onlara kızamıyorum. umarım bu sefer akıllanırlar. her taraf yalan yanlış sahte raporlarla katlediliyor. evlerin tüm tapularında zeytinlik içinde ev yazıyor. 3573 sayılı zeytin kanunu kapı gibi duruyor. orman müdürü ne yapıyor burda zeytin yok diyor. milli parklar burda ****ik, dağ keçisi, kızılakbaba yok diyor.

Hüseyin

28 Ocak 2021 Perşembe 14:28

Sayın yetkililer bir gezin Yeşilyurt gibi daha niceleri var. Mermer tozu ve sesten o kadar çok rahatsızlarki bakan yok. Sütçülerin köylerini gezin köstebek yuvası gibi hertaraf. Devlet ocak açarken firma yetlilerinden 5 yıllık para yı alıyor. Sonra bakan yok. Devlet ocağı terk ettimi üzerinin kapanması yeşillendirilmesi kanunen yapması lazom. Gidin bakın 1 tane varmı. Devlete para gelsinde gerisi önemli değil. Köyün muhtarlarının devlete ve ocak sahibine ruhsat bitimi dava açması lazım.

Sütçülerli

28 Ocak 2021 Perşembe 14:22

Ah o böl****ide bir görmüş olsan. Uydu görüntüsüne mi baktın. Yalım Başkan bizzat böl****i inceledi aklına yeni mi geldi. Ayıp ayıp

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR