18 Nisan 2024 Perşembe

TÜM SORUNLARIN İLACI YENİDEN PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEKTE

TÜM SORUNLARIN İLACI YENİDEN PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEKTE

Isparta

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, 96. Yıldönümünde Cumhuriyetin kazanımlarına dikkat çekti ve maalesef geldiğimiz yerde demokrasimiz hastanelik, gelin bu sistemden vazgeçelim.

Bunu bir komplex haline de getirmeyelim. 100 yıldır her şeyi deneyen ve demokrasiden vazgeçmeyen bir Türkiye var çünkü. Yeniden ve geç kalmadan Parlamenter Sisteme geçelim dedi.

Meclis sıralarından alkışlarla sözü sık sık kesilen Cesur’un konuşması şöyle:

“Büyük Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81'inci yılında 10 Kasımı iki gün evvel idrak ettik. Ondan on gün önce 29 Ekimi kutladık.

Cumhuriyetimiz 96 yaşında. Türkiye Cumhuriyeti çağdaşlık ve uygarlığa gidilen yolun giriş kapısı. Yoksulluğa, fukaralığa, çaresizliğe, cehalete, karanlığa isyan ederek ve haykırarak açılmıştır bu kapı.

Büyük Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti, milli devlet olmayı hedeflemiştir. Barış içinde kalkınmasını yürütmeli ve uygar ülkelerde ne varsa, insanlar nasıl yaşıyor ise; ülkemizde de olmalı idi.

Çocuklar okumalı, insanlar iş, güç sahibi olmalı idi ve insanlar mutlu olmalı idi.

Temel ölçümüz; Büyük Atatürk’ün belirttiği gibi; çağdaş uygarlık düzeyidir. Amacımız da TC vatandaşlarını çağdaş-demokratik bir devletin vatandaşı yapmak.

Nereden nereye gelinmiştir-bugün gelinen yerden ne ölçüde geri gidilmiştir? Soru bu!

Sıkıntılarımız var. Sıkıntıların bir kısmı ezelden beri olanlar. Dışardan veya içerden farketmiyor. Ve herşeye rağmen güçlenerek gelebilmişiz. Bunu demokrasiye sımsıkı sarılarak yapabilmişiz. Bu unutulmamalıdır.

Çalkantılar, darbe dönemleri yaşadık ve bugünlere gelebildik. Demokrasimizi koruyabildik. TBMM'nde bu kürsüde konuşabiliyoruz.

Cumhuriyetin hukuk kuralları, koyduğu hedefe göre konmuş. Kurallar neler?

Yasalar önünde eşitlik,

Hukukun üstünlüğü,

Din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan laiklik;

Bunlar; Cumhuriyetimizin temelini oluşturur. Demokratik Cumhuriyetseniz eğer, bunlardan vazgeçemezseniz.

Demokrasiyi hak etmek sürekli bir mücadele ister. Demokrasiyi işletecek olan kamuoyudur. Kişilerin de toplumların da hayat hakkı mücadele gücü kadardır.

Türkiye kurumlarıyla hukuk devletini işletiyordu.

Ortadoğu’ya, Balkanlara, Kafkaslara, Rusya’ya, Orta Asya’ya açılan bir kapı idi ve konumunun avantajlarını da iyi kullanarak  bir dünya devleti olmuştu.

Yönü AB olan, Türkiye’siz Avrupa’nın eksik olacağını iyi anlatmış bir Türkiye!

Türkiye’nin Avrupa sayesinde var olmadığını, menfaatlerimiz gereği AB üyeliğini istediğimizi de anlatmış idi.

Türkiye dünyanın her yerindeki girişimcisi ve her yerde alıcı bulan Türk ürünleri ile özel sektörü ile önemli ekonomilerden biri idi. Tüm sıkıntılarına rağmen.

Gücünüzü iyi değerlendiremezseniz, herşey deprem ve ardçıları gibi alt üst olabiliyor.

Bugün Barış pınarı harekatı ile kenetlensek de birbirimize; dünyanın baktığı yerden bakın; gelinen nokta can sıkmıyor, iç acıtıyor.

Mevzu güven iklimi. Bu işleyen demokrasi ile mümkün.

İç barış çok önemli.

Barış, huzur ve güvenlik ise hukukun üstünlüğü ile mümkün.

Yani Türkiye Anayasal hukuk devleti- üstün irade de, milletin hür iradesi olacak. Her tür yönetim yetkisinin kaynağı bu irade olacak.

Bugün nasıl?

Nereden nereye gelinmiştir ve nereye gidilmektedir?

Başımızı dimdik tutarak cevap verebilmemiz lazım bu soruya!

Bir sistem deniyoruz.

Her gün demokrasi ortaoyununda debelenen kötü oyuncular olarak bugünü de atlattık mı diyeceğiz?

Yoksa sözü herkesin temsilinin sözde olmadığı Parlementer Sisteme biran evvel geçecek miyiz?

Bakınız "bugün karar alacak bir hükümetimiz var mı" sorusunun akla gelmesi dahi sistemin tutmadığının göstergesi.

Milli iradenin girmediği-atanmış bakanlarla temsil kabiliyeti olmaz çünkü.

Geçen gün Meclis Eski Başkanımız Hüsamettin Cindoruk bir TV’de dedi ki; hükümet Meclis'te değil-balkonda.

Sahiden de bugün hükümet-halktan kopmuş; halkın temsilcileri bizlerden ve hatta iktidar milletvekillerinden kopmuş ve balkonda.

Bu devlet bir kurumlar devleti ve işletilmeyen kurumları ile maalesef işlemeyen en yüce kurumu TBMM ile bugün demokrasimiz hastanelik!

İki gün evvel 10 Kasımda Büyük Atatürk'ün aziz hatırası önünde ihtiramla eğildik ve Cumhuriyet Bayramı'mızı kutladık.

Hemen arkasından  1 Kasım'da 95. Doğum Günü’nde Cumhurbaşkanı  Süleyman Demirel'i ve 5 Kasım'da da ölüm yıldönümünde de Başbakan Bülent Ecevit'i rahmetle andık.

Onlar, farklı siyasi partilerde senelerce karşı siyaset yaptılar. Çatır çatır eleştirdiler birbirlerini. Gün geldi, Cumhuriyet ve demokarasi söz konusu oldu, Demirel Ecevit'e hükümeti kurma görevi verdi Cumhurbaşkanı olarak ve Ecevit Başbakan oldu.

Ecevit, Cumhurbaşkanlığı süresi dolunca, Demirel'in süresi uzatılsın diye cidden büyük çaba gösterdi. Zincirbozan'a beraber giderken fotoğrafta iki ayrı uçtalardı. Gün geldi. 1. Ölüm Yıldönümü'nde CHP'nin daveti üzerine Ecevit'i Demirel anlattı.

Onlar 50 sene Türk siyasetinde başrol üstlendi. Farklı çizgide yürüdüler. Ancak, birinin doğum, diğerinin ölüm günüyle aynı haftaya gelse de Cumhuriyet; onlar Atatürk Cumhuriyetinin çizgisinden hiç çıkmadılar.

Kendilerini Türk Milleti rahmetle, şükranla anmaktadır.

Değerli Arkadaşlarım,

TBMM’nin Değerli Milletvekilleri;

Gelin Anayasamızı değiştirelim. Yalnız anayasayı değil, sistemi tepeden tırnağa sistem gözden geçirelim. T.C., 96. yılında çok şeyi yaptı ama, daha iyisini yapabilmesi için Parlementer Sisteme geçmesi şart oldu.

Bunu bir komplex haline de getirmemek lazımdır. 100 yıldır her şeyi deneyen ve demokrasiden vazgeçmeyen bir Türkiye var çünkü.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Papatya

18 Kasım 2019 Pazartesi 09:41

Aylin de olmasa Isparta dan bahsedecek insan yok mecliste niye seçtik bilmem ötekileri sırayla herhafta düğün etsinler diyemi

Vatandaş

17 Kasım 2019 Pazar 19:25

Duyanda zannedecek parlementer sistemi hiç görmedi bu millet....

Tek

17 Kasım 2019 Pazar 18:50

Tek adam rejimi cok guzel egleniyormuyuz akp liler ceplerden ne kadar para cikiyor

CETIN

17 Kasım 2019 Pazar 15:30

Arkadaslar kimi secersen sec vekiller parti baskanlarinin emrinde kaldirin dedimi parti baskani kaldiriyorlar kaldirmasinlarda gorelim.Yani niye besliyoruz biz bu 600 kisiyi mecliste ne ise yariyorlar ;nasilsa bir kisinin dedigi oluyor ya ihrac ederler seni kaldir dedimi kaldir.DEMOKRASI OYLEMI GULDURMEYIN BENI HIC OLMADIKI GERCEK DEMOKRASI PARTI ICINDE BILE OLMADI YOK SATIYOR...…...

Murat

17 Kasım 2019 Pazar 11:08

Sayın the vatandaş. Senelerimizi senin kafanla harcadık. Senin beslediğin milleti küçük gören kafa cumhuriyete geçerken millete sormadı, sonra 1946 ya kadar tel partiyle yönetti. parlamenter sistem kaç darbe yedi ortalikta yoktu senin kafadakiler. Beğenmediğin millet 15 Temmuz da destan yazdı. Başkasına veya Başkanlığa laf söyleme kendine dön bir bak. Aylin Hanım sn Demirel 'in yanında onun huyundan kapmış. Laf ebeliğini taklit ediyor sadece.

Memet

16 Kasım 2019 Cumartesi 18:39

Bence hiç değil vekil sayısı düşecekti enflasyon düşsün. Ispartada 4 vekil. Geldinmi an karadan köyleri gezmez. İl müdürlükleri belediye başka yer yok sanki. Isparta ya 1 vekil bile çok

THE VATANDAŞ

16 Kasım 2019 Cumartesi 17:18

Okur-Yazar kardeşim milletin iradesi secti demişsin ama farkında degilsin sanirim bizim insanımız okumaz,yazmaz,irdelemez ve düşünmez. Bu ben burada toplu kararın degil nitelikli(düşünen ve bilgi sahibi olan) insanların kararinin alinmasi gerektiği dusuncesindeyim. Düşünün ki bu ulkede hala Lozan da **** maddeler var gibi bos soylemlere inanlar var. Bu ulkede hala ben peygamberim ben Allahim diyen insanlara inanan insanlar var.Yani herkesin karari degil topluma yarari olanlarin fikri onemli

Vatandaş

16 Kasım 2019 Cumartesi 16:33

Bu ülke yaklaşık 70 yıl parlamenter sistemle, yani eski sistemin doğası gereği zayıf hükumetler veya çok başlı koalisyonlarla yönetildi. Enerjisi ve yetenekleri verimsiz bir şekilde tüketildi. Bol laf, az iş yapıp kendi içine kapanık şekilde idare olundu. Sadece 30 yıldır pkk belasıyla mücadele için harcanan onca kaynak, emek zamanın bedeli milletten çıktı. Parlamenter rejim güçlü bir idare çıkarmaz.Buna rağmen halkın oyu ile geçilen başkanlık sisteminin iptalini istemek de nedir?Anlaşılır değil

Okur-Yazar

16 Kasım 2019 Cumartesi 15:24

En son ağzındaki baklayı çıkardı muhalefet. Eskiden hiç olmazsa koalisyon yoluyla da olsa iktidar şansı bulabilecek zayıf parlamenter sistemi yerine güçlü bir hükumet oluşturan Başkanlık sistemi işlerine gelmez tabi. Geçti o günler ama. Bu sisteme geçişte halka soruldu ve onay alındıktan sonra anayasal değişiklik yapıldı. Şimdi Sn.vekilimize sormak istiyorum. Bu talebi yaparken halkın çoğunluk iradesini görmezden gelmek ne kadar demokratik. Neyse politik laf kalabalığını tahmin etmek zor değil.

Ne Sağ Ne Sol Doğru Yol

16 Kasım 2019 Cumartesi 15:15

Aylin hanımefendi de olmasa...

mahoni

16 Kasım 2019 Cumartesi 14:28

evet haklısımn vekiller şah olacak güneş moteller çalışacak 2,5 senede bir seçim olACAK koalisyon olacak ohhh e güzel ya bu milleti salak sanıyorsunuz yada sişz safsınız (gerci başkanlık ile sizin başkan olmanız hayal )

Meclise buyrun

16 Kasım 2019 Cumartesi 10:11

Akp vekillerini neden hiç kürsüde göremiyoruz? Ülkenin hiç sıkıntısı olmadıgından mı yoksa kendilerinin hiç sıkıntıları olmadıgından mı ?

İşsiz

16 Kasım 2019 Cumartesi 04:49

BİR YANLIŞ GİDEN İŞLER VAR. MİLLİ EGİTİM BAKANI HARİÇ BAŞKA BAKALIK İÇRAAT O. 500 KİŞİ ALINACAK 40 BİN KİŞİ MÜRACAT ETMİŞ VAHİM. ADIMDA ATILMIYOR. ENSON KHK İLE CAYCI ODACI TEMİZLİKCİ ZATEN ÇALIŞIYORLARDI KADRO 750 BİN KİŞİ PEKİ BİRTANE MÜHENDİS VARMI NEDİR BUYA. YANLIŞ GİDEN BİRŞEY VAR. AYNI DURUMDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLER ŞİRKET ÇALIŞANI KADROSUNA DAHİ ALINMAYIP İŞTEN ÇIKARILDILAR. YANLIŞ YÖNLENDİRME VAR. YANLIŞ. BOŞA OKUMUŞ BUNLAR.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR