25 Nisan 2024 Perşembe

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE NE YAPILMALI

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE NE YAPILMALI

Isparta

Özel Nokta Koleji Psikolog&Rehber Öğretmen Burak Uzal, üniversite tercihlerinde ne yapılma yazısını kaleme aldı.

Üniversite adayları için YKS maratonunun en son ve en kritik dönemine gelmiş bulunmaktayız. 4 yıllık lise eğitimi süresince tek yapılması gereken ders çalışmak iken , tercih döneminin birden çok yapılması ve düşünülmesi gereken faktörü vardır. Kimi öğrenciler bölüm , kimi öğrenciler üniversite , kimi öğrenciler ise il tercihi yapmaktadırlar. Durum böyle olunca da adayların yeterli seviye de bilgi sahibi olmamalarından dolayı süreç yorucu geçmekte , doğru yapılmayan tercihler ise ilerleyen yıllarda pişmanlıklara yol açabilmektedir.

İlk olarak aday öğrenciler kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversite tercih listesi oluşturmalıdırlar. Arkadaş çevresi adına aday öğrencinin  hiç ilgisinin olmadığı bir bölümü tercih etmesi doğru olmayacaktır. Öğrenciler gitmek istemedikleri bölümü ya da üniversiteyi tercih listesine dahil etmemelidirler .İleriki dönemlerde mutsuz olmamak adına 24 tercihin tamamınında istenilen bölümlerden oluştuğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.24 adet tercihin  ilk sıralarının gelmesi en çok istenilen ve adayın kendi sıralamasından daha üstte yer alan tercihleri , orta kısımların kendi sıralamasına daha yakın olan  tercihleri , en alt kısımların ise kendi sıralamaları doğrultusunda en garanti görülen tercihleri sıralamaları gerekmektedir. Eğer adaylar kendi sıralamalarının daha da altında olan bir bölümü istiyorlarsa bu tercihlerini ilk sıraya yazmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kısım tercihlerin başarı sırasına göre oluşturulmuş olmasıdır.

Öğrenciler tercihlerini oluştururken tercih kılavuzunda yer alan özel koşullara dikkat etmemekte bu yüzden ölü tercih dediğimiz durum ortaya çıkabilmektedir. Dolayısı ile tercih kılavuzu ve bölümün gerektirdiği koşullar dikkatli bir şekilde incelenmeli , aday öğrencinin özel koşulları sağlayıp sağlamadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Ben ve Nokta Koleji ailesi ; siz değerli öğrenci ve velilerimize tüm tercih süresi boyunca herhangi bir olumsuzluk ve kararsızlık yaşamamanız adına ücretsiz olarak yardım ve desteğe hazırız.Geleceğinizi şekillendirme konusunda en büyük etken olan meslek seçiminizde sizlerin yanınızda olmaktan mutluluk duyarız.

Şansınız , yolunuz ve bahtınız açık olsun.

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Abdi Yılmaz

10 Temmuz 2019 Çarşamba 08:54

Çok isabetli tespitler olmuş Burak Hocam emeğine sağlık. Tercih döneminde kapını aşındırırız .

Hüseyin Yılmaz

09 Temmuz 2019 Salı 22:15

Önce sınav sonuçları açıklansın hocam ondan sonra bakarız

Köyden Musa

09 Temmuz 2019 Salı 22:03

Valla hocam şunu unutmuşsunuz. Tercih ederken en önceliği ailesinin yanında bulunduğu üniversiteyi tercih etmesidir. Dışarıda okuyacağım annesi yiyenler ailelerini zerre kadar düşünmeyenleri. 7 senedir yemin olsun, sata sata tarla kalmadı, altımdaki arabada gitti. Traktörüde 18-20 bine vereceğim artık, çünkü bir metre tarla takka kalmadı. Velilerden ısrarcı olsunlar ben dışarda okutamam maddi imkanım yok desi ler. Hayat şartları gittikçe güçleşiyor..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR