26 Nisan 2024 Cuma

CEP MESAJLA HEMŞERİLERİNE YALVARIYOR...

Sücüllü nüfusu artmazsa kapanacak.Başkan çözümü buldu.

Siyaset

2005 yılında yürürlüğe giren Belediyeler Kanunu’nun 11. maddesinde nüfusları 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması ve köye dönüşmesiyle ilgili tasarı nüfusu az olan belediyelerin kabusu olmaya devam ediyor. Adrese dayalı nüfus tespitinin uygulamaya başlaması ile gerçek nüfusları ortaya çıkan ve İller Bankası payının düşmesi ile zor günler geçiren belediyeleri şimdi de kapanma tehlikesi bekliyor.

            Tasarının yürürlüğe girmesinden bu yana yerel seçimlere yaklaşıldığı dönemlerde hortlayan söylenti bugünlerde yeniden kendini göstermeye başlayınca belediye başkanları da çözüm aramaya başladı.

ÖNCE BALONLA ŞİMDİ

SMS LE YARDIM İSTEDİ

            Yalvaç’ın Sücüllü beldesi belediye başkanı Şenel Özkanlı 2010 yılında yaptıkları festivalde çocuklar için yaptırdığı balonlara ‘Babacığım sende ikametini Sücüllü’ye al’ sözlerini yazdırarak hemşerilerinden yardım istemişti. Özkanlı şimdi ise farklı bir yöntem deneyerek telefon numaraları kayıtlı kasaba dışında yaşayan tüm Sücüllülü’lere kısa mesaj göndererek ‘Nüfusu 2000’den aşağı olan belediyeler kapatılacaktır. Halkımızın ikametlerini Sücüllü’ye almalarını önemle rica ederim. Şenel Özkanlı’ sözlerine yer verdi.

YASAL DEĞİL

            Eskiden her 5 yılda bir yapılan nüfus sayımlarında taşıma nüfus ya da hayali kişilerle nüfusunu kabartan belediyeler şimdi sayım yerine adrese dayalı nüfus tespitine geçilmesi ile bundan mahrum oldu. Nüfusu düşen yerler için tek çözüm gurbetteki hemşerilerini memleketlerine geri dönmeye ikna etmek. Başka yerde yaşadıkları halde ikametgahlarını  sahte bildirimle aldıranlar için yasal düzenleme yapıldı. Yasa, ‘Kişinin herhangi bir nedenle ikametgah ihtiyacının doğması ya da şikayet edilmesi durumunda daha önce belirtilen adreste ikamet etmediğinin anlaşılması durumunda, hakkında 5490 Sayılı Kanun gereğince işlem başlatılabilir’ diyor. Bu yasaya göre suçun cezası ise 2367 lira para cezası ve 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası.

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR