28 Mart 2024 Perşembe

ZABUN CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET MODELİNDE CUMHURİYET DAHA GÜÇLÜ OLACAK

ZABUN CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET MODELİNDE CUMHURİYET DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Siyaset

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Birebir Programının özel yayınına katıldı. Programda 16 Nisan’da yapılacak 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin içeriği hakkında bilgi veren Zabun, Cumhuriyet ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Rejimin adının Cumhuriyet olmasının önemli olmadığını belirten Zabun, önemli şeyin Cumhuriyetin altının doldurulması olduğunu söyledi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET MODELİNDE CUMHURİYET DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Zabun, “Bir rejimin adının Cumhuriyet olması çok önemli değil. İran’ın adı İran İslam Cumhuriyeti. Adında cumhuriyet olunca orada demokrasi mi var? Çin Halk Cumhuriyeti. Adında Cumhuriyet var. Adında cumhuriyet olunca demokratik mi olmuş, oluyor. Önemli olan Cumhuriyet kavramının altını nasıl doldurduğunuz. Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin altının nasıl doldurulduğu önemlidir. Biz bugün daha demokratik sistem getiriyoruz ve Cumhuriyetimizi güçlendiriyoruz. Başkanlık sistemi Cumhuriyet rejiminin altında yönetim şekliyle ilgili bir tercih meselesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinde Cumhuriyet daha güçlü olacak. Vatandaş iradesin daha kısa yoldan sonuca ulaşacak. Hem cumhuriyetimizi güçlü tutacağız hem de demokrasimizi güçlendireceğiz” şeklinde konuştu. 

1923’TE BU ÜLKE CUMHURİYETİ SEÇMİŞTİR,KİMSENİN RAHATSIZLIĞI YOK

Cumhuriyet’le ilgili herhangi bir sorunlarının olmadığını değinen İl Başkanı Zabun, şunları söyledi: “Sayın başbakanımızın da ifade ettiği gibi bizim Cumhuriyet’le herhangi bir sorunumuz yok. Bu ülkede kimsenin Cumhuriyetle ilgili bir sıkıntısı yok. Cumhuriyetle ilgili herhangi birisinin spekülatif bir yaklaşımı söz konusu olursa önünde en net duracak şekilde duracak kadro da biziz. 1923’te bu ülke Cumhuriyeti seçmiştir, bu konuda kimsenin rahatsızlığı söz konusu değildir.

REJİM DEĞİŞİYOR DİYEREK MİLLETİN KAFASINI BULANDIRMAK İSTİYORLAR                      

  1921 anayasası ve 1924 anayasası parlamenter sistem değildir. Meclis hükümet sistemi vardır. Bu yapılan değişiklik yönetim sistemiyle ilgili yapılan bir değişikliktir. Rejimle ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Burada kimsenin tereddüttü olmasın. Rejim değişiyor diyerek milletin kafasını bulandırmak istiyorlar. 

DÜNYADA 2 DEMOKRATİK REJİM OLDUĞU VARSAYILIR 

Bugün dünyadaki tüm siyasi otoriterlerin ortaya koyduğu temel yaklaşım şudur; dünyada 2 tane demokratik rejim olduğu varsayılır. Bunlardan birisi parlamenter sistemdir.İkiye ayıranlar başkanlık sistemidir. Üçe ayıranlar yarı başkanlığı da ayrı birsistem olarak kabul eder. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ DAHA DEMOKRATİKTİR

Özünde başkanlık sisteminin genel kurallarını muhafaza edersiniz. Ama tali konularında bir takım düzenlemeler yapabilirsiniz. Sayın cumhurbaşkanımız ilk kez gündeme getirdiğinde kendimize uygun bir modelle çıkalım dedi. Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık sistemi var. Ama ABD’de başkanlık sistemi doğrudan doğruya başkan seçimi yapılmaz. Vatandaş önce delegeleri seçer, delegeler başkanı seçer. Ama biz de doğrudan doğruya halk tarafından seçer. Hangisi daha demokratiktir sorusuna verilen cevap başkanlık sistemi daha demokratiktir diye ifade edilir.”

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

.

31 Mart 2017 Cuma 16:36

iktidarda iyiki chp yok yoksa bunlar din elden gidiyor diye fetöyü savunur kıyameti koparırlardı.Dincileri başımıza bela ettiler,işin içindende çıkamıyorlar.

Nuri

31 Mart 2017 Cuma 16:29

Kendisi ne biliyoki millete anlatsın...

Ahmed

31 Mart 2017 Cuma 15:04

2) Bizdeki başkanlık tamamen tek başına yapabilecek.Böyle bir sistemin neresi demokratik.onun için ABD ki başkanlık ile kıyaslama.Keşke bu Anayasa değişikliği ABD ki gibi olsa idi evet denilirdi.Ey zabun sen şu hususu biliyormusun:ABD başkanı eğer Ülkenin bütününe zarar vermesi veya yolsuzluluğu tespit edilirse Üstünler Meclisi doğrudan doğruya görevden alabiliyor.

ali

31 Mart 2017 Cuma 13:41

daha dün ne dedi bugün ne demiş allah ayağınıza dolandırıyor.bu ne biçim u dönüştür yuhhh

Manço Loji

31 Mart 2017 Cuma 11:50

Hayır hayır yüz milyon kere hayır inanmıyorum sanaaaaaaaa

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:47

* Düşünmeden değil düşünerek karar verelim.* Ülkemizin huzuru, refahı, saadeti ve akıbeti için...Niyet Hayır, Akıbet Hayır! Şüphesiz ki, mutlak güç ve kudret sahibi yalnızca Cenab-ı Hakk’tır. Allah ülkemizin ve milletimizin yardımcısı olsun."

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:46

Unutmayalım!* Referandumda partilere veya adaylara oy vermeyeceğiz. Anayasa değişikliği partiler üstü bir meseledir.Unutmayalım!* Anayasa değişikliği bizim ve çocuklarımızın geleceğini derinden etkileyecektir. Birbirimizi kırmadan, itham etmeden hep birlikte düşünmeye, istişare etmeye ihtiyacımız var! Şuurlu bir şekilde tercihimizi yapmak için gel kardeşim, beraber düşünelim!...

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:45

* İyi anayasalar, hırslardan arınmış, aklı esas alır.* İyi anayasalar, tüm toplumun menfaatini esas alır.* İyi anayasalar, toplum içinde ayrılık, kutuplaşma, çatışma tohumları ekmez.* İyi anayasalar, iyiliğin, hakkın, adaletin toplumda yeşermesine hizmet eder.

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:45

* Anayasalar, insanların huzur içinde çalışması, üretmesi ve hakça paylaşması için vardır. Anayasalar, insanların alın terinin korunması için vardır.* Anayasalar, insanların yarınlarına umutla, güvenle bakabilmesi için vardır.* Anayasalar, tüm kurumların sağlıklı çalışması için vardır.* İyi anayasalar bilgiyi, hikmeti esas alır.

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:45

* Anayasalar, hükümetlerin hukuk içinde hareket etmesi için vardır.* Anayasalar, kuvvetler arasında denge sağlanması için vardır.* Anayasalar, yönetenlerin kendi menfaatlerini değil halkın menfaatini gözetmesi için vardır.*Anayasalar, mahkemelerin zulüm değil adalet dağıtması için vardır.

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:44

* Anayasalar, Medine Sözleşmesi’nde olduğu gibi, bir toplumdaki farklı insanların karşılıklı hak ve özgürlüklerini güvence altına alır.* Anayasalar, adaletin teminatıdır. Hak ve özgürlüklerin teminatıdır. Barış ve kardeşliğin teminatıdır. İnanç hürriyetinin teminatıdır. Ülkede huzurun, güvenin ve güvenliğin teminatıdır.* Anayasalar, hükümetlerin hukuk içinde hareket etmesi için vardır.

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:44

SAADET PARTİSİNİN HAZIRLADIĞI NEDEN HAYIR KİTAPÇIĞINDAN ALINTI Kitapçığın "Sonuç" başlıklı son bölümünde, şunlar kaydedildi:"Anayasalar toplum sözleşmesidir.* Bir ailede fertler aynı çatı altında nasıl bir arada, huzur içinde yaşarsa, anayasalar bir ülkede yaşayan 7’den 70’e tüm vatandaşların hiçbir zorlamaya maruz kalmadan, rızaları ile bir arada huzurlu, mutlu, refah ve saadet içinde yaşamasını garanti eder.

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:41

9. Cumhurbaşkanının tek başına OHAL ilan edebilmesini, OHAL süresince ülkeyi kararnamelerle yönetmesini, Cumhurbaşkanı istemedikçe meclisin toplanmamasını doğru buluyor musunuz? (Madde 119)EVET ( ) HAYIR ( )10. Halktan toplanan vergilerden oluşan bütçenin nerelere harcanacağını Cumhurbaşkanının tek başına karar vermesini doğru buluyor musunuz? (Madde 161)

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:40

5. Aynı zamanda bir parti lideri olan Cumhurbaşkanının, hakim ve savcıları atayan, görevden alan ve görev yerini değiştiren HSYK’nın 13 üyesinden 6’sını doğrudan kendisinin atamasını, 7’sini ise partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu TBMM’ye seçtirmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 159)EVET ( ) HAYIR ( )

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:40

3. Cumhurbaşkanlığı makamının hastalık, yurtdışına çıkış ya da ölüm gibi nedenlerle boşalması durumunda halkın seçmediği bir cumhurbaşkanı yardımcısının ülkenin başına geçerek tüm yetkileri kullanabilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 106)EVET ( ) HAYIR ( )4. Cumhurbaşkanının kendisini yargılama yetkisine sahip tek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12 sini bizzat atamasını, 3 üyeyi de genel başkanı olduğu parti aracılığı ile Meclis’te seçtirmesini doğru buluyor musunuz? (Madde

Serkan

31 Mart 2017 Cuma 00:39

1. Cumhurbaşkanının taraflı olmasını, bir partinin genel başkanı olmasını doğru buluyor musunuz ? (Madde 101)EVET ( ) HAYIR ( )2. Cumhurbaşkanının eşini, oğlunu, damadını ya da seçilmemiş herhangi bir kişiyi sayı sınırlaması olmaksızın yardımcı ve bakan olarak atayabilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 106)EVET ( ) HAYIR ( )

Serkan

30 Mart 2017 Perşembe 21:35

7. Bir partinin üyesi/tarafı olan cumhurbaşkanının atadığı hakim ve savcıların, yani adaletin bağımsız ve tarafsız olacağını düşünüyor musunuz? (Madde 159)EVET ( ) HAYIR ( )8. Yüzde 51 ile seçilmiş cumhurbaşkanının yüzde 100 oyla seçilmiş meclisi feshedebilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 156)EVET ( ) HAYIR ( )

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR