19 Nisan 2024 Cuma

60 YAŞ ÜSTÜ DÜĞÜNE GİTMESİN

60 YAŞ ÜSTÜ DÜĞÜNE GİTMESİN

Isparta

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, 60 yaş üstündekilerin düğünlere gitmemesini isteyerek, "Bizim istediğimiz sadece 60 yaş üstü değil, altta yatan hastalığı olan risk grubundaki kişilerin de hiç gitmemesi, eğer bu mümkün değilse gidip bütün şartları sağlayıp, maskesini takarak, en kısa sürede görüp oradan ayrılması gerekiyor" dedi. 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, taziyelerde, düğün ve asker uğurlama törenlerinde salgının yayılmasını önleyecek kuralların ihlal edildiğini belirtti. Prof. Dr. Tezer, "Kalabalık olmaması gerekiyor taziye yerlerinin, nişan düğün törenlerinin, kısa süreli olması gerekiyor, yani insanların orada kalkıp halay çekmemesi, oynamaması gerekiyor. Onun dışında askere uğurlama törenlerine bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Çünkü görüyoruz, havaya asker atma, halay çekmeler, yakın temasın maskesiz bir şekilde sağlandığını hepimiz medyadan yakinen takip ettik. Yine dolmuşlardaki ya da toplu taşıma araçlarındaki kalabalıklar, burada tabii ki dolmuş şoförüne ya da toplu taşıma aracını kullanan kişiye büyük görevler düşüyor; ama vatandaşımıza da büyük görevler düşüyor" diye konuştu.

'60 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİN DÜĞÜNLERE GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Normalleşme takvimi kapsamında düğün salonlarının 1 Temmuz’da açıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tezer, özellikle 60 yaş üstündekilerin düğünlere gitmemesini tavsiye ederek, "Sadece 60 yaş değil, kronik hastalığı, altta yatan hastalığı olan kişilerin de katılmaması gerekiyor. Biz onları uzun zaman biliyorsunuz evde sakladık, korumaya çalıştık, temaslarını kesmeye çalıştık. Bütün gayretimiz onlara enfeksiyonun bulaşmaması yönündeydi. Neden? Sayın Sağlık Bakanı da açıkladı, rakamlar ölümlerin yoğun bakımda daha çok yaşlı grupta olduğunu bize gösteriyor. O yüzden bu grubun gitmemesi, eğer mümkün değilse de gidip bütün şartları sağlayıp maskesini takarak, en kısa sürede görüp oradan ayrılması gerekiyor. Ama bizim tabii ki gönlümüzden geçen istediğimiz sadece 60 yaş üstü değil, altta yatan hastalığı olan risk grubundaki kişilerin hiç gitmemesi" uyarısını yaptı.

OKULLARIN AÇILMASI İÇİN TEHLİKE SİNYALİ NEDİR?

Prof. Dr. Tezer, günlük vaka sayılarındaki artışın okulların açılma tarihini geciktirebilecek bir tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin, "Kurallara dikkat edersek bir sıkıntı olmaz, ama rakamlar artarsa, sürekli dalgalanma gösterirse tabii ki bunlar değerlendirilecek, oturup tekrar tartışılacak. Yani önümüzdeki günler bunu bize gösterecek. Rakamların azalmayarak 5 gün boyunca üst üste hızlı bir şekilde rakamların artması bizim için tehlike sinyali. Rakamların nereye doğru gideceği açısından önümüzdeki 15 gün bizim için çok önemli. Düğünler açıldı, sınavlar, üniversite sınavları yapıldı en son, onların etkisini 10 gün sonra göreceğiz. Rakamlar artıyor mu? Önümüzdeki Perşembe-Cuma bize bir fikir verecek. Belki kısıtlamalar gelecek. 'Düğünlere şu kadar kişi gidebilir' diyeceğiz. Belki askere uğurlama törenlerine bir kısıtlama gelecek. Burada kolluk kuvvetlerine iş düşüyor, denetim çok önemli. Denetimler daha sık olmalı, özellikle toplu taşıma araçlarında, asker uğurlama yerlerinde" ifadelerini kullandı.

'BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ DERSEK, SALGININ KONTROLÜ ZOR'

Prof. Dr. Tezer, kurullara uyulması halinde rakamların ineceğini düşündüğünü belirterek, "Ben o kadar karamsar değilim. Bizim kendimizi depresyona sokacak, motivasyonumuzu bozacak, mutsuzluğa kaptıracak rakamlar değil bunlar. Daha önce daha yüksek rakamlar olmuştu, aşağıya indik gerekli kurallara uyarak. Ancak 'bir geceden bir şey olmaz' ya da 'bir törenden, uğurlamadan' deyip gidersek o 1 kişi 50 kişiyi enfekte edebiliyor. Bu domino taşı gibi etkisini gösteriyor ve salgını kontrol altına almanız güçleşiyor. Bu sadece Türkiye’de değil, dünyada da örnekleri var. Biz salgını kontrol altına aldık artık rahatız diyebilmemiz için, maskelerimizi çıkarabilmemiz için daha çok yolumuz var" diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Doğan sekeroglu

05 Temmuz 2020 Pazar 23:24

Pazarcılar ne eldiven ne maske takıyor herkes sebzeleri elliyor Çay ocakları şekerler açık sosyal mesafe yok calisanlar çoğu yabancı Suriyeli Somalili el hijyenleri yok...

Yurttaş

05 Temmuz 2020 Pazar 13:43

Siz bilim kurulu olarak düğün salonlarının açılmasına niye müsaade ettiniz o zaman karara niye itiraz etmediniz.

Isparta

04 Temmuz 2020 Cumartesi 22:18

Bizim insanlarımız çok duyarsız tetbir kurallara uyanlar yok takip ediyorum toplu taşıma ücretsiz diye Akşamakadar gezen 65 yaş üstü ücretsiz diye Akşamakadar geziyorlarlar buna bir an önce kısıtlama gelsin maske takıyorlar bir başkasını yakmayın saygım sonsuz

Osmanlı

04 Temmuz 2020 Cumartesi 17:48

Düğün yapmaya ne gerek var resmi olarak evlensinler tamamdır bu iş boşuna masraf yapmasınlar hiç olmazsa düğünde eğlenip günaha girmezler

YURTTAŞ

04 Temmuz 2020 Cumartesi 15:47

Bilim insanları ve diğer yetkililer sürekli SOSYAL MESAFE kuralını gündeme getiriyorlar, ancak toplu taşıma araçlarında daha önce sınırlı olan yolcu taşıma kapasitesi yeni normalleşme ile kaldırıldı. Bu durumda özellikle büyük şehirlerde ulaşımı sağlayan halk otobüsü, dolmuş, metro gibi ulaşım araçlarında yan yana oturan iki kişi arasında SOSYAL MESAFE nasıl sağlanacak ? Bugüne kadar bu soruyu cevaplayan bir yetkiliye rastlamadık.

katillik

04 Temmuz 2020 Cumartesi 14:32

deneme tahtası oldu millet, adı üstünde salgın! iyileşse de geride çoklu organ hasarı bırakan bir salgında pazar yerleri, toplu taşımalar vs vs bütün ipleri salmak güvenli yaşamamıza kasdetti resmen! toplu taşımaya binmek zorunda kalan kişiyi kalabalıkla gitmek zorunda bırakan tüm denetlemekle sorumlular hayatımıza kasdedip rus ruleti oynuyorlar!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR