19 Nisan 2024 Cuma

EĞİRDİR GÖLÜ KİMYASAL KİRLİLİK NEDENİYLE KÖPÜRÜYOR

EĞİRDİR GÖLÜ KİMYASAL KİRLİLİK NEDENİYLE KÖPÜRÜYOR

Isparta

TÜRKİYE'nin en büyük göllerinden Eğirdir Gölü'nde aşırı su kaybı ve kimyasal kirlilik nedeniyle verilen dip suyu alarmının ardından, bu kez de göl dibinde uzun yıllardır biriken kimyasal atıklardan kaynaklı, köpüklenme yaşanıyor.Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından Eğirdir Gölü, hem aşırı su alımı hem de aşırı kimyasal kirlilik nedeniyle can çekişiyor. Su seviyesinin ciddi düzeyde düştüğü ve bilim insanlarının göl dibinde biriken kimyasal atıklar nedeniyle 'dip suyu' alarmı verdiği gölde, son günlerde buna bağlı köpüklenme olayları da arttı.

81 YERLEŞİM MERKEZİ SU ALIYOR

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Isparta merkez ve çevresindeki 81 yerleşim merkezinin gölden içme, tarımsal ve diğer amaçlı kullanım suyu aldığını, göle ulaşan kaynakların göletler nedeniyle engellediğine işaret etti. Dr. Erol Kesici, dip suyu alarmı yaşanan gölde son günlerde endişe verici köpüklenme görüntüleri oluştuğunu da açıkladı. Köpüklenmenin göldeki kirliliğin temel nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Kesici, "Bu yıl ciddi düzeyde arttı, bu çok önemli bir durumdur" dedi.

'ÇAMAŞIR MAKİNESİ GİBİ'

Yıllar önce böyle bir durumun söz konusu olmadığına işaret eden Dr. Kesici, "Gölde fosfat ve azot miktarı ve kirlilik yükü alabildiğine fazla. Azot ve fosfat miktarının fazlalığı ise tarımsal amaçlı kullanılan kimyasal ilaç atıklarından kaynaklanıyor. Dalgaların da etkisiyle sanki bir çamaşır makinesi gibi hızla köpükler çoğalıyor. Köpüklenme olayı geçen yıllara göre giderek çoğalmaktadır" diye konuştu.

'BUNLAR ZEHİRLİ ATIKLAR'

Tatlı suya sahip Eğirdir Gölü'ndeki bu manzarayı Bafa Gölü gibi tuzlu-acı sularda gördüklerini dile getiren Kesici, "Eğirdir Gölü gibi tatlı-içme suyu kaynağında görülmesi endişe verici. Bunlar zehirli atıklardır ve biyokimyasal bir reaksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Acil önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor. Yapılması gerekenlerin başında mutlaka gölün dip çamuru temizlenmeli" diye konuştu.

'KAYNAKLARIN ÖNÜ AÇILMALI VE ARITILMALI'

Dr. Kesici, şunları söyledi:"Göldeki su seviyesinin artırılması için, göle ulaşan bütün kaynakların önü açılmalı ve arıtıldıktan sonra göle ulaştırılmalı. Etrafındaki kanalizasyon su atıkları engellenmeli. Çevresindeki mahalle, sokak, cadde gibi alanlardaki kirli suların göle ulaşması da etkili. Yağmur suları bir kanalda toplanıp, arıtılmalı. Yoksa çok daha ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalınır."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

bomba

30 Kasım 2020 Pazartesi 17:00

MERMER İHRACATI İLE ÖVÜNÜYORLAR ,GÖL KIYISINDAKİ SONDAJLAR DERHAL KAPATILMALI, KAPALI SULAMAYA GEÇİLMELİ,ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN SU VERİLMEMELİ, MERMER OCAKLARI BİRAN ÖNCE KAPATILMALI, KANALİZASYON ATIKLARI GÖLE DÖKÜLMEMELİ BUNLAR YAPILMAZ İSE ISPARTA SUSUZ KALIR.

SELİM

30 Kasım 2020 Pazartesi 16:38

Hiç bir yetkiliden ölen göl için çıt çıkmıyor, hayret.

Sbt

30 Kasım 2020 Pazartesi 14:59

Eğirdir gölü ah gitti bitti işte. Az insan olabilsek...

vatandaşın biri

30 Kasım 2020 Pazartesi 14:51

tv de bi belgesel var ailenin yeni üyesi türkiye proğramında egridir civarında köye konuk oldu sunucu reşat aile evin bütün halılarını göl kıyısına ****ürdü bi torba rinso ile köpük köpük yıkadılar bi traktör halıyı bu deterjan bu göle zarar vermedimi bunu tüm dünya izliyor bu gölde balık krevit var ayrıca çok dikkatimi çekti yetkililer bunun yayınlanmasına nasıl izin verdiler ısparta bumu böylemi tanıtıyorsunuz ondan sonra gölde kimyasal bu çekimi bile görmüyorsunuz o rinso kimyasal degilmi

vatandaşın biri

30 Kasım 2020 Pazartesi 14:46

br zamanlar.......çok çokkk hakşısınız bizler sokaklarda büyüyen çocuklardık öyle tablet cep tv gibi şeyler bilmiyorduk ve oynadıkmı susadıkmı gidip bi şişe su almıyordukki agzımızı sokak çeşmesine dayar kana kana içerdik ne çeşme var ne sokak var nede o güzel günler çok yazık apartmanlar arasında sıkıştı kaldı hayatımız ve çocukluğumuz bari suyumuza dokunmasaydınız karbuz çeşmesi piriefendi çeşmesi akoluk çeşmesi cami çeşmesi ince sokak çeşmesi yok artık hepsi bitti ısparta suyu bitti

doğa aşığı

30 Kasım 2020 Pazartesi 11:27

SU KAYNAKLARIMIZ KURUYOR BİR YANDANDA KİRLETİYORUZ. ESKİDEN DERELERDEN SU İÇERDİK. ŞİMDİ İSE HEM SU YOK OLANIDA KİRLETTİK. BİR YANDANDA DAĞLARIMIZI YOK EDİYORUZ. ÇANDIRDA KÖYLÜLER DAMACANA SU İÇİYORLAR ÇEŞMELERDEN SU İÇEMİYORLAR GERİSİNİ SİZ DÜŞÜNÜN. YETKİLİLER DOĞAMIZA SAHİP ÇIKIN ÇOK GEÇ KALDIK MALESEF.

bir zamanlar

30 Kasım 2020 Pazartesi 11:05

Öğrencilik döneminde Coğrafya derslerin de göler yöresi denildiğinde çok hoşuma giderdi. Tatil, eğlence, bol su kaynakları gelirdi aklıma şimdi büyüdüm ve korkuyorum ÇÖLLER yöresi olarak adlandırılacağız diye.

Zehraaa

30 Kasım 2020 Pazartesi 00:34

Tek golümüz var ona bile sahip çıkamıyoruz egirdir insanı ne kadar nankör... Umarım golümüz kurumadan aklınız başınıza gelir

Necati

30 Kasım 2020 Pazartesi 00:32

Böyle giderse üç dört sene sonra nasıl düzeltebiliriz diye düşünecekler iş işten geçecek vazifedeniler değişecek kimse suçlu aramicak yapan cezasız ****k. Cennet vatanım gün gün resmen eriyor.

Otuz.2

29 Kasım 2020 Pazar 23:47

Salda gölde.... Egirdir..Çöl mü..?..aynı ilgiyi Eğirdir de. İster herhalde...Salda medyatik olunca mı değeri anlaşıldı..Egirdir Gölü de güzel ve değerli....

Hayırlısı

29 Kasım 2020 Pazar 23:29

Acaba deprem uyarısı olabilir mi

Kemal yılmaz

29 Kasım 2020 Pazar 22:40

İktidar vekilleri neden sesiz neden gölü kurtarmak için çalışma yapılmıyor

İsimsiz

29 Kasım 2020 Pazar 21:21

İsparta2 belediye sen ne iş yapıyorsun gölün halini gormuyormusun yakında eğirdir gölü diye göl kalmayacak

içme suyu zehirliymiş

29 Kasım 2020 Pazar 21:04

bu suyu içiyoruz biz haberiniz var mıönceki yazdığımı da yayınlayamadınızeyyamcılar

Vatan Sever

29 Kasım 2020 Pazar 20:38

Göle sondaj sistemi kurup beleş su çeken çiftçiler sessiz . Tabi sizin elmalarınız daha değerli

Oğuz

29 Kasım 2020 Pazar 18:50

Herkes çiftçiye konuşuyor kovada HES (hidro elektrik) in adını bile anmıyorlar göl suyu ile eleltrikmi üretilir diyen yok rüzgardan üret güneşten üret bir sürü yolu var bu işin ama lonuşamazlar bu hes kimin onu araştırsın gölü düşünenler

Hoyranli Salıh Yilmaz

29 Kasım 2020 Pazar 18:43

Gölden şu alan bütün vahşi sulamalar dan vazgeçilerek.Moderin,kapalı sulama sistemine derhal geçilmeli.GÖLE YAZIK OLUYOR.Siyasetcilerimizin dikkatine!!!!!

KARAGÖZ

29 Kasım 2020 Pazar 17:37

GÖLDEN EKMEK YİYEN ÇİFTÇİLERDENDE SES YOK İLGİNÇ GÖL YOK OLUNCA SUSUZ TARIM YAPACAKLAR ELMA OLMAYACAK

Çakıçı BERKİN

29 Kasım 2020 Pazar 15:45

Eğirdir ve Isparta belediyesi ve valiliği uyuyomu

Barbaros32

29 Kasım 2020 Pazar 15:29

Esnaf arkadaş katar bu kadar takıldığına katara satanlar kasetle ne yaptı bu ülkeye bu ülke avrupayı gidince yabancı yatırımcı katar gidince satılmış oluyor akıllı olun he sana güzel bir köşe yazısı atıyorum durum iç yüzünü dinle iç siyasetteki yalancıların Algısıyla değil dış siyasetteki lekilkenmeyi. İzle https://www.facebook.com/1653350708277709/posts/2796290013983767/

Adnan

29 Kasım 2020 Pazar 14:50

Göl dönüşü olmayan yola girmiş. Üniversite ne yapıyor. Göl kuruyunca mı konuşacaklar.

3232

29 Kasım 2020 Pazar 14:24

Allah sonumuzu hayretsin. Bizleri peygamberlerle hasreylesin.

Esnaf

29 Kasım 2020 Pazar 14:03

Her gün akşam E devlete bakıyorum AKP benide katara satmış mı diye

ah ıspartam

29 Kasım 2020 Pazar 13:54

bir milletvekili tam da üzerine düşen vazifeyi yaptı, bu konuyu gündeme getirdi defalarca. sonuç ne oldu: kıyafeti eleştirildi, partisine ve kendisine alakasız hakaretler edildi vs... içimizin ve zihnimizin pisliği başka şekillerde de dışa vurulacak, eğirdir daha başlangıç. bu memleketin evladı olarak öncelikli meselemizin ne olduğunu karar vermeliyiz; ısparta mı yoksa particilik mi?

0535-311-00-12

29 Kasım 2020 Pazar 12:58

1 gecede cahil bırakılmadık ama 18 senede cahilliğin kitabını yazdık

Mehmet

29 Kasım 2020 Pazar 12:55

beter olsunlar insanoğlu değil mi müstehak abi ... hiç unutmam burdur gölü çeklince köylüler toplanmıştı haberlerde dedim protesto edecekeler heralde adamlar göl çekilince açığa çıkan tarlaların kavgasına tutuşmuşlar yok benim dedemindi yok senin dedenindi diye ...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR