28 Nisan 2024 Pazar

Zehirlenme vakaları arttı

Zehirlenme vakaları arttı

Isparta

ALİ RIZA CESUR- Son zamanlarda tavuk zehirlenme vakaları arttı. Vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde tüketilen tavuğun taze olmaması zehirlenmeye yol açıyor.

Isparta'da kasap Murat Akduman, taze olmayan tavuğun nasıl anlaşılacağını anlattı.

Bayat tavuğun rengi, kokusu ve tadına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akduman; 'Tavuk kırmızı et gibi değildir. Çabuk tüketilmesi gerekir. Ayrıca soğuttuğundan emin olunan buzdolabına dikkat edilmelidir. Bayatlayan tavuk rengi esmerimsi bir renge dönüşür. Nasıl ki kırmızı ette bazı yerler kırmızılıktan siyah renge yakın bir renge dönüşür, tavukta da öyle rengi attığında direk atılmalıdır. Bu evreye gelmeden önce kokusunda değişmeler olur. Bunlar ekşi yoğurt gibi kokar ve tadında ekşimsi bir tat olur. Bu durumlarda da direk atılmalıdır.

Kırmızı et te olsa bu kadar etki göstermez fakat tavukta direk olarak zehirleyebilir. Bir de vatandaş son kullanma tarihine de dikkat etmelidir. Bildiği bir markanın tavuğunu almalıdır.  Ayrıca gerek mangallık olsun gerek acele ile alınmış olsun kesinlikle açık tavuk almamalı, aynı şekilde soslanmış tavukları da almamaları gerekiyor. Kimisi bozulmuş tavuğun tadını sos ile gizlemeye çalışmaktadır. Buna çok edin! Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Bize gelen birçok tavukta bazen bozulabiliyor, biz müşteriye satmadan direk olarak atıyoruz. Bu şekilde birçok tavuğu çöpe attık. Tavuk çok hassas bir hayvan, aldıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor. Ya da kokusu, tadı ve rengi değişmeden derin donduruculara atılmalıdır. Bu şekilde atıldığında 6 ay sonra bile çıkartıldığında hiçbir şey olmaz' dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

esnaf

04 Temmuz 2023 Salı 19:06

bir çok kasap ve market yasak olmasına rağmen açıkta markasız veya son tüketim tarihi yazılı olmayan ürünleri satıyor ve malesef ki denetimlerde çok sıkı tutulmuyor...keşke bütün esnaflar eşit şartlarda rekabet edebilse...

By

04 Temmuz 2023 Salı 12:15

Dürüst satıcı işte böyle olur

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR