26 Nisan 2024 Cuma

SU YASASI ÇIKARILSIN

SU YASASI ÇIKARILSIN

Isparta

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) eski müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, son yıllarda başta Eğirdir Gölü olmak üzere ülkemiz su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için oldukça önemli öneri ve uyarılarda bulunan SAREM eski müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, TBMM’den su yasasının ivedilikle çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de SU YASASI yoktur. 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde "Sular Hakkında Kanun" adı altında 9 maddelik bir yasa çıkartılmış. Fakat bu yasa 1956'da yürürlükten kaldırılmıştır. Su yönetimi ile ilgili yapmış olduğum bir çalışmada, ülkemizde suyun 34 ayrı kurum ve kuruluş ve 79 ayrı mevzuatla idare edildiğini gördüm. Bu çok başlı yönetim yetki ve sorumluluk kargaşasına yol açmaktadır. Kurumlar arası koordinasyon olmadığı için suyun yönetilemediğini söyleyebiliriz.

Nitekim son günlerde Eğirdir gölünden kirli çamurun alınması ile ilgili DSİ tarafından başlatılan çalışmaya Çevre Şehircilik Müdürlüğünün resmi bir yazı ile karşı çıkması buna somut bir örnektir. Göl havzasında aşırı miktarda kullanılan sun'i gübre ve tarım ilaçlarının göldeki sediman (çamur)da ağır metal kirliliği meydana getirdiği tespit edilmiştir. Nerelerden ve hangi derinlikte çamurun alınacağı bellidir. Çalışma önerilerim doğrultusunda bilimsel verilere dayanarak, milletvekilimiz Mehmet Uğur Gökgöz’ün DSİ teşkilatı ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda başlatılmıştır. Çamurun alınmasına karşı çıkan gerek bilim insanları gerekse kamu bürokrasisi ile bu konuyu tartışabilirim. Göle dokunmayın diyenler çözüm söylemelidirler.

Eğirdir Gölü 1991 yılında İÇME VE KULLANMA SUYU olarak ilan edilmiştir. Özel bir koruma gerektiren gölümüzle ilgili olarak son yıllarda çok kıymetli çalışmalar yapılmıştır. Zamanın Isparta valisi Şemsettin Uzun başkanlığında üniversite ve ilgili kamu kurum, kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLANI 27/Mart/2008'de Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Diğer taraftan içme ve kullanma suyu temin edilen göl suyunun mevcut kalitesinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 16/ 06 /2012 tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Görev yaptığım bu çalışmalarla, havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesinde hukuki ve teknik esaslar oluşturulmuştur. Ancak, maalesef aradan 10 yıldan fazla geçmesine rağmen iki çalışmanın da uygulanmadığı görülmüştür. Son olarak 5/ Ocak /2021 tarih ve 3357 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Eğirdir gölü doğal sit alanı koruma statüsü yeniden değerlendirilerek KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN olarak ilan edilmiştir. Şahsi kanaatim bu kararda gölümüz için çare olmayacaktır. Peki, çare nedir? Çare TBMM den su yasasının çıkarılmasıdır.

Ülkemiz iç su kaynakları bakımından en zengin bölgesi Göller Bölgesidir. Bölgede 40'a yakın doğal göl ile DSİ tarafından işletmeye açılmış 129 baraj ve140 adet gölet vardır. Ancak bölge, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yoğun kuraklık yaşayan bölge olarak gösterilmektedir. Merkezi Isparta olan ve Burdur, Afyon, Denizli, Konya illerini de içine  alan Göller Bölgesinin iktidar ve muhalefet milletvekilleri bir araya gelerek, su ile ilgili yasa teklifini vermelidirler. Bu konuda ilimiz milletvekilleri öncülük yapmalıdır. Hâlihazırda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün ve TEMA Vakfı'nın hazırlamış oldukları taslak bir yasa vardır. Hiç vakit geçirmeden tüm paydaşlar bir araya gelerek yasaya son şeklini vermelidirler. Su yasasının meclisten geçmesi sonucunda suyun bir sahibi olacak su yönetiminde çok başlılık ortadan kalkacaktır. Böylece su ile ilgili olarak herkesin kurallara uyması zorunlu olacak uyulmadığı zaman da belli yaptırımlarla karşılaşılacaktır. Ekonomik, siyasal ve sosyal riskler krize dönüştüğü zaman yönetilebilirsiniz. Ancak su ile ilgili kriz yaşanırsa bunu çözmeniz mümkün değildir. Su kaynaklarımız partiler üstü bir meseledir. Siyaset sorun çözme sanatıdır. O nedenle TBMM deki tüm milletvekillerinin katılımıyla vakit geçirilmeden su yasası çıkarılmalı ve uygulamaya konulmalıdır. İki gün susuz kalırsanız suyun kıymetini anlarsınız.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

yeter artık....

24 Ocak 2021 Pazar 22:41

Göl için hiçbirşey yapmadan akşamdan sabaha aklınıza gelen sözde projeler sizin olsun. Siz somut olarak ne yaptınız şimdiye kadar onu anlatın,

Hakim kişi

24 Ocak 2021 Pazar 22:06

Göl altında ki çamurda ağır metal olduğunu iddia ediyorsunuz ne zaman yapılmış bu ****izler. Kim yapmış. Eğer bu konuda en ufak bilginiz varsa yetkililere neden ulaştırmanız

Bilim insanı

24 Ocak 2021 Pazar 15:53

Sedat Karakoyun geçmişte TÜBİTAK desteğinde Hacettepe ve ODTÜ gibi ülkemizin saygın üniversiteleri ile Eğirdir gölünde 4 ayrı araştırma projesinde proje yürütücüsü ve araştırmacı olarak görev yapmıştır. Göl hakkında bilgi birikimine sahip olduğu Isparta kamuoyu tarafından iyi bilinir.

Şerif

24 Ocak 2021 Pazar 15:46

30 yıl önce damla sulama önerisinde bulunmuş ve tarım ilaçlarının göle zarar vereceğini söylemiş inanmayan Isparta Sempozyum raporu sayfa:320 baksın sonuç ortada.

Hakan

24 Ocak 2021 Pazar 15:41

Adam bilimsel arenada istediğiniz yerde tartışalım diyor kendine güveniyor demek dedikoduya gerek yok yer zaman ve düello en güzeli.

Herkes işini yapsın

24 Ocak 2021 Pazar 09:51

Çalışırken göl ile ilgili hiçbirşey yapmayanlar, Emekli olduklarında da otursunlar ortalığı mikser gibi karıştırmasınlar ..

Eğirdir Gölü

24 Ocak 2021 Pazar 09:48

Göl çamurunun temizlenmesi için “BİLİMSEL VERİLERİNİZ” doğrultusunda hazırladığınız “ÖNERİLERİNİZ” merak edilmektedir zira en son ne zaman bilimsel çalışma yaptığınızı araştırıyorum ama literatürde maalesef hiçbir çalışmanızı bulamadım.

Ispartalı

24 Ocak 2021 Pazar 09:47

Eğirdir Gölü siyasete ve medyatik şovlara alet edilemeyecek kadar önemli bir su kaynağımızdır. Kimse göl üzerinden prim yapmaya çalışmasın… Bilinmelidir ki Whatsapp, Telegram vb. platformlardan GÖL YÖNETİLEMEZ…

Mustafa

24 Ocak 2021 Pazar 09:47

Sayın Su Uzmanı, SAREM’in 25-30 sene önceki müdürü. Eğirdir Gölü ile ilgili olarak en son ne zaman bilimsel çalışma yaptığınızı göremedim özgeçmişinizde. 25-30 yıl önce müdürlük yaparken çalıştığınız projelerin çıktılarını mı açıklıyorsunuz anlayamadım. Eğirdir Gölü ile ilgili olarak bilim insanları ile sen tartışmak istersin de, bilim insanları bilimsel verilerle bilimsel mecralarda konuşur, bazıları gibi gazetelerde, TV'lerde kamera ve mikrofon gördüğü her yerde değil.

Nazan c

23 Ocak 2021 Cumartesi 16:43

Su yasası icin ihracatın sıfırlanması gerekli bunu yapacakta yok .

Baraj, göletmi, Su sarnıcımı kazanım?

23 Ocak 2021 Cumartesi 15:26

Peki her yere gölet ve barajlar yapmak yerine, Her yeni yapılan binalarda , yağmur oluklarından akan suları yer altına tonlarca su depolayabilecek, yeraltı su sarnıcı sistemini avrupa 25 yıl evvelinden mecbur etti imarda! Ki avrupa aslında bu sistemi, Türkiyeden, yâni Ayvalıktaki tarihi su sarnıçlarını araştırıp inceleyip, mühendistlik arge çalışmalarıyla geliştirdiği biliniyor! Dünyanın 1/3 tatlı suyunu elinde bulunduran çinde bile, evlerde su sarnıçları oldukça yaygın!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR