28 Mart 2024 Perşembe

TÜM BİNALARDA ZORUNLU OLACAK

TÜM BİNALARDA ZORUNLU OLACAK

Isparta

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, planlı alanlar yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptı. Sabah'ın haberine göre, Resmi Gazetede yayımlanan yeni yönetmelikle yoldan yüksek olan parsellerde zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen, ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarlarına da düzen getirildi. Düzenleme ile kuraklık sorunu da dikkate alınarak 2000 metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binalara yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunluluğu geldi.

KALAN İMAR HAKLARI DAHİLİNDE YENİ BİNALAR YAPILABİLECEK

Yapılan değişikliklere göre mevzuata uygun olarak yapımı tamamlanıp iskân alınmış bir binanın bir yapıda mevzuata aykırı olup yapı kayıt belgesi alınmış olan bir bağımsız bölüm bulunması halinde, diğer bağımsız bölümlerde tadilat yapılabilmesinin önü açıldı. Yine başka bir düzenleme ile bundan böyle, yapı kayıt belgesi alınmış olan bir bina bulunan parsellerde, varsa kalan imar hakları dâhilinde mevzuata uygun olarak yapılacak yeni binalar yapılabilecek.

YAĞMUR SULARI BOŞA GİTMEYECEK

Yapılan bir diğer düzenleme ile de; kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak, bundan böyle 2000 metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, gerektiğinde bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacı için kullanılmak üzere, bahçe zemini altında yapılacak bir depoda toplaması amacıyla "yağmur suyu toplama sistemi" yapılması zorunluluğu getirildi. Ayrıca isteyen idarelere, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verilecek.

TEHLİKE ARZ EDEN BAHÇE DUVARLARINA DÜZEN GETİRİLDİ

Düzenleme ile yoldan yüksek olan parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen, ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarlarına da düzen getirildi.

Bundan böyle yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliğinin en fazla 50 santimetre olması, yoldan yüksek olan ön bahçelerde ise duvar yüksekliklerinin ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebileceği kuralı getirildi.

AVM DÜZENLEMESİ

Düzenlemede alışveriş merkezlerini de ilgilendiren bir madde yer aldı. Alışveriş merkezlerinde ile 40 tan fazla bağımsız bölümü bulunan binalarda 50 metrekareye kadar yapılacak olan kütüphane odalarının, yüzde 30 kapsamında emsal harici olarak yapılabilecek alanlar içinde değerlendirilebileceği hükmü getirildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Veysel

24 Ocak 2021 Pazar 21:34

Nasa ; uydu görüntülerinden alınan görüntülerin incelenmesi sonucu Türkiyede 2030 yılında kuraklık olacak.Isparta'da çeşmelerden su akmayacak,çamaşır makineleri çalışamayacak.Ev sahipleri,mütahitler ev fiyatlarını 500-600 milyar peşkeş çekseniz yazar.

Açıklama az

24 Ocak 2021 Pazar 17:31

Yapı kayıt belgesi olan binalarda yeni bina yapılabileceği konusu nedir. Haberiniz biraz daha açıklayıcı olsaydı. Bilen varsa yazabilir mi acaba.

vatandaşın biri

24 Ocak 2021 Pazar 15:46

esnaf ....yürekten alkışlanıyorsunuz kardeşim....DÜN NEVŞEHİR AYAKLANDI türkiyenin gözbebegi peri bacalarını mahvedekler altın arayacak kanada kendi ülkesinde tek yaprak kopar hapse giriyorsun türkiyede önce kaz dagları şimdide nevşehir göreme yazıklar olsun ruhsatta aldılar EVETÇİLER ALLAH BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN SİZİ CHP YLE UĞRAŞACAGINIZA VAtan elden gidiyor onunla uğraşın

Mimarlık öğrencisine

24 Ocak 2021 Pazar 12:33

Çok güzel bir konuya değinmişsin aferin ama cümle sonundada ülke sorununu Ispartaya bağlaman çok sayğısızca olmuş Ispartadan gidebilme için dört tane çıkış yolu var.Türkiyede belediyeler Apartman altında veya bahçede park sorunu halledilmeden yağmur suyu toplama yaptırma işi çok zor. Otopark da olduğu gibi daire başına ver belediyeye parayı bodrum daire yap.

Vatandaş

24 Ocak 2021 Pazar 12:10

Çok iyi bir karar ıspartada ara sokaklanda arabayla gezerken duvarlar yüzünden sağdaki soldaki yollardan gelen arabaları göremiyorsun adam dikmiş 2 metre istinat duvarı trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor.

saygısız

24 Ocak 2021 Pazar 11:02

madem beğen miyorsun ısparta halkını ne işin var burda çok bilmiş...kapı orda

Hasan

24 Ocak 2021 Pazar 05:37

Önce camilerin tuvaletlerine şadırvanlarını kontrol etsinler en fazla su kaybı israfı orada oluyor belediyelere içme su yeraltı boruların yenileme emri verilsin çatlak borulara önemli bir su kaybı parklara yeraltı yağmur depoları yapılmalı.

mimarlık öğrencisi

24 Ocak 2021 Pazar 00:36

Ispartadaki müteahitlere yağmur suyu depolama (gri su kullanımı) dediğim zaman gülüyorlardı ekstra masraf gerek yok göller bölgesi diye... gri su nedir, lavabo ve duşlarda kullandığınız suyun sifonlara mekanik bir tesisat yardımı ile aktarılıp tekrar değerlendirilmesi denilebilir. ayrıca göllerden bilinçsiz sulama yapan tarımcılara da dur demek gerek. ama bu kabakçı ıspartalılar ne anlar

Davut

23 Ocak 2021 Cumartesi 23:33

Millet ay sonunu zor getiriyor, enerji kimlik belgesi yok asansör muayene yok su tutmasi yahu biz ne yiyip icecegiz

Elhamdülilleh.

23 Ocak 2021 Cumartesi 22:31

Çok isabetli karar! Hatta çok geç bile kaldık bu kararı almakta! Avrupa 25 yıl önce mecbur etti, her binanın kendi büyüklüğü nisbetinde, yer altı sarnıçlarını! Halbuki avrupa bu sistemi, Türkiyenin Ayvalıktaki tarihi evlerindeki su sarnıçlarından esinlenip, mühendislik arge ile geliştirmiş. Almanlar küçücük evlerin, hatta bahçe kulübelerinin yağmur oluklarından suları IBC tank veya vârillerde toplayıp bahçelerini hep onunla sularlar! Bunun için o borularda açılıp kapanan basit bir sistemle.

culfa 7.4

23 Ocak 2021 Cumartesi 21:07

biran önce bu hükümetin.erken seçimle tasviye edilmesi lazım

Esnaf

23 Ocak 2021 Cumartesi 20:15

Akp dağları ormanları.çinli ve Kanadalı firmalara maden sahası diye peşkeş çeksin.halka da yağmur suyunu toplama işi kalsın yazık ettiniz ülkeye.sizin yaptıklarınızı düşman kuvvetleri yapmadı ..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR