28 Nisan 2024 Pazar

13 Bin yıllık ata tohumu Isparta’da ilk kez yetiştirildi

13 Bin yıllık ata tohumu Isparta’da ilk kez yetiştirildi

Isparta

GİZEM SARIKAYA- Isparta’da 13 Bin yıllık Kars’tan getirtilen ata tohumu kavılca buğdayı, iki kadın girişimci İlkay Moran ve Dilek Özbek tarafından Isparta’da ilk defa yetiştirildi. Buğdayın hasadına katılan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, üreticileri tebrik etti.

Dilek Özbek, glüten alerjisi olduğunu ve tedavi için araştırma yaparken kavılca buğdayını öğrendiğini söyledi. Sonrasında buğdayı İlkay ile birlikte Isparta’ya getirmeyi ve üretmeyi planlamakla bu işe başladıklarını belirten Özbek, şu şekilde konuştu; “Glüten alerjim olduğundan dolayı tedavisi için araştırmalar yapmaya başladım. Sonrasında Kars Bölgesinde yetişen kavılca buğdayını keşfettim. İlkay hanım ile birlikte Kars’tan Kavılca buğdayın tohumunu getirtip, ekimini yaptık. Bugün de hasadını gerçekleştirdik. Bu sebeple yola çıktık ve ata tohumlarının kullanımının yaygınlaştırılmasını konusunda örnek olmak isteyip, insanlara bu güzel olayı duyurmak istedik. Kavılca buğdayı 13 Bin yıllık geçmişi ile genetiği değiştirilmemiş ve kabuğu kalın katmanlı olmasından dolayı gluten oranı normal buğdaylara göre glisemik indeksi çok düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmeyen gıdalar arasında yer almaktadır. Kavılca unu, beyaz una kıyasla vitamin ve mineral açısından 2 kat zengindir. Diğer buğday türlerine göre daha fazla tokluk verir ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hiçbir gübre ve zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilebilen bir üründür” dedi.

İlkay Moran, buğdayının üretiminde hiçbir gübre ve ilaç kullanmadıklarını, hasadından sonra da 1’e 6 oranda verim aldıklarını söyledi. Kavılca buğdayının üretiminin yaygınlaşmasını istediğini belirten Moran, açıklamasında; “Son zamanlarda çölyak, kron, emilim bozukluğu gibi rahatsızlıklar artmaya başladı. Biz de dilek hanımla bir araştırmaya girdik. Kars’ta 13 Bin yıllık ata tohumu buğdayın olduğunu öğrendik. Geçtiğimiz yıllarda ununu getirtip denedik ve çok beğendik. Sonrasında Isparta’da yetiştirebilir miyiz? Diye sorguladık ve tohumları Isparta’ya getirttik. Atabey’de Hiç işlenmemiş dingin bir tarlaya ekimi gerçekleştirdik. Herhangi bir gübre ya da ilaç kullanmadık. Yaklaşık 1 ay önce buğdayımızın verim verdiğini öğrendik. Sonrasında da hasadını yaptık. 5 Dönümlük arazide 1’e 6 oranda verim aldık. İnsanların duymasını ve kavılca buğdayının üretiminin Isparta’da yaygınlaşmasını istiyoruz. Sağlık açısından daha kaliteli ve güzel bir ürün elde edilmesi adına örnek olduğumuzu düşünüyorum. Önümüzdeki yılda yalvaçta yüksek kesimlerde bulunan arazilere ekim yapmayı planlıyoruz. Ziraat Odası Başkanımıza da bize yol gösterdiği, yanımızda durduğu için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Selçuk, kavılca buğdayını üretmek isteyen vatandaşlar olursa ve tohum için fazla talep gelirse aracı olmaya hazır olduklarını belirterek açıklamasında; “İlimizde çeşit çeşit buğday yetiştiriliyor. Bu sene de 13 bin yıllık kavılca buğdayı yetiştirildi. Isparta Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon başkanı olarak eli öpülesi çiftçilerimize saygılarımı sunuyorum. Bugün Atabey Bölgemizde daha çok Kars ilinde yetişen soğuğa dayanıklı kavılca buğdayının hasadını yaptık, üreticimize bereketli olsun. Kavılca buğdayı dünyanın en eski buğday türlerinden birisidir. Kabuğu kalın ve çok katmanlı olmasından dolayı gluten oranı normal buğdaylara göre çok daha düşüktür. Kavılca buğdayını ekmek için talep gelirse, başka ziraat odaları ile iletişime geçerek tohumunu ilimize getirtebiliriz. İlimizde denende ve yetişti, hasadını da gerçekleştirdik. Yeterli talep gelirse aracı olmaya hazırız. Hasadını gerçekleştirdiğimiz kavılca buğdayının sahipleri olan Dilek ve İlkay hanıma özellikle çok teşekkür ediyorum. İki kadın girişimcimiz çok büyük bir adım atmışlar. İlerleyen zamanlarda da çiftçilerimiz ve odamız ile bir araya gelip bilgi alışverişi yapmayı planlıyoruz. Kavılca buğdayı gibi farklı bir ürün getirip yetiştiren çiftçimiz olursa, sizlerin aracılığıyla bunu ilimizde duyurup, kamuoyuna bildiririz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ile de ilimizle ilgili sürekli bilgi veriyoruz. Sayın başkanımıza desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

(Bomba32 Görselidir)

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

adam

25 Nisan 2024 Perşembe 10:43

türk lerden rahatsızmı oluyorsun türkler 1071 de gelmişmişde eee göktürkler ne zaman

Tarihe bak

27 Mart 2024 Çarşamba 14:14

Anadolu'ya Türkler gelmeden öncede burada medeniyet vardı. Neden ata tohumu deyince illa türklerden gelecek bir buğday tohumunu anlıyorsunuz? Ata tohumu demekle Anadoluda yetişen buğday tohumunu düşünmüyorsunuz? Ne demeli.......

hulki

11 Ocak 2024 Perşembe 14:34

İyi yine 13 bin yıl demiş, bigbang den sonra ortaya ilk çıkan buğday bu diyebilirdi ve hepimiz de yerdik. 13 bin yıla inanıyorsak ona da inanırdık yalan mı :)

TARİHE BAK

19 Eylül 2023 Salı 14:13

Türklerin Anadoluya girişi 1071. 13 bin yıl denince tarih M.Ö. 11 bin yılına gider ve son buzul çağının sonlarına denk gelir. O tarihte Anadoluda hangi medeniyet vardı ? Yerleşik hayata geçilip tarım yapılıyor muydu acaba? Avcı toplayıcı göçebe bir medeniyetten nasıl oluyorda buğday tohumu kalıyor? 13 bin yıllık olduğunu kim nasıl hesaplamış ve kimin atasından kalmış? Aklımda deli sorular... Bu haberi yaparken bari azıcık düşünün de öyle tarih verin.

İlk değil

18 Ağustos 2023 Cuma 21:35

Isparta bu ürünü ilk getirip yetiştiren Sinan Tarkan Aslandır. Gelendost Çaltı köyüne ekilmiş ve ürün alınmıştır. İlk 2017 yılında yetiştirilmiştir.

bk

18 Ağustos 2023 Cuma 14:22

Ablalarım kavılca buğdayında da gluten vardır, yani çölyak hastası iseniz (glüten alerjisi) kavılca buğdayından yapılan ekmeği veya ürünleri yerseniz aynı sorun ortaya çıkar. Çölyak hastaları karabuğday ekmeği yemelidirler. Saygılarımla

Ümmühan

18 Ağustos 2023 Cuma 12:18

ata tohumlarının kaybolmaması büyük zenginlik. Tebrik ediyorum ,Allah bereketini arttırsın.

Ispartalıyım

18 Ağustos 2023 Cuma 10:49

Allah bereketini versin inşallah

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR