29 Nisan 2024 Pazartesi

Eğirdir Gölü ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor

Eğirdir Gölü ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor

Isparta

Mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Ülkemizin en büyük içme ve sulama havzası Eğirdir Gölü, önlem alınmadığı takdirde 2028 yılında ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, gölün kuraklık karşısında beklenen olumsuz senaryodan etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesini yürütüyor.

Proje hakkında bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, Eğirdir Gölü’nün sosyo ekonomik açıdan kritik öneme sahip olduğunu belirterek “Gölün sürdürülebilir etkin kullanımı için kritik su seviyeleri mevcut. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin olası kuraklık etkilerine ek olarak tarımsal sulamada su kullanımı birleştiğinde göl su seviyesinin hızlı bir şekilde kritik seviyelere ulaştığı gözlenmiştir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden bir tanesi de 913 metre ve bunu kuruma noktası olarak da adlandırabiliyoruz. 913 metre su koduna ulaşıldığı zaman gölün Hoyran bölümü ile arasında yer alan boğaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrılacak. Sonrasında da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır.” dedi.

Gölün su seviyesinin daha da azalmaması için alınması gereken tedbirlerden de bahseden Kaçıkoç, modelleme çalışması ile sonuçları sınanmış hayata geçirilebilir eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bölgede iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliğin artırılabilmesi ve gölün etkin kullanılabilmesinin garanti altına alınabilmesi için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kaçıkoç, “Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesi kapsamında modelleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Isparta Evladı

18 Nisan 2024 Perşembe 03:14

1-Göl kenarı tamamen tarıma kapatılmalı ve meyve bahçeleri sökülüp araziler kamulastirilip tarım yaptirilmamali.2- Isparta genelinde ilk etapta 5 yıl süre ile pancar,mısır,yonca,ayçiçeği gibi suya çok ihtiyaç duyan bitkilerin ekimi ve dikimi yasaklanmalı.3-kovadaya verilen su hidroelektrik santralde kullanıldıktan sonra boru hattı ihalesi yapilarak göle geri getirilmeli.4-kapali sistem sulamaya acilen geçilmeli ve bu sistem abonelere sayaç ile verilmeli, üretici suladigi kadar ödemeli.

Elmacı

16 Nisan 2024 Salı 23:53

Bilinçsiz sulamaya devam göl kurusun herkes rahatlasın sonra bulursunuz elmayı!!! Vahşi sulamayı bırakın artık !!!

M.Ç sahaya çık

16 Nisan 2024 Salı 23:16

DSİ 18 SORUMLUDUR GÖLÜN KURUMASINDAN MÜHENDİSLER ODALARDA EVRAK İŞİ AYAĞINA YATARKEN TUTTU ELEKTRİKÇİYİ SULAMA BİRLİK BAŞKANI YAPTILAR MD.YRD M.Ç koltuğundan kalkıp sahaya inse çalınan k****etleri dsi sahasına yapılan koskoca soğuk hava deposunu görebilirdi ama 3 maymunu oynamak en iyisi adam işi biliyor ite dalaşacağına çalıdan dolaşıyor.

Ayhan

16 Nisan 2024 Salı 18:58

Bunun suçlusu AKP'dir.

yazıklar olsun

16 Nisan 2024 Salı 17:52

buna sebeb olanları ALLAH ıslah etsin

İronik

16 Nisan 2024 Salı 16:35

İkiye ayrılsın daha çok elma sularız. Dünya kime kalmışki. Biz işimize bakarız.

DERDALE

16 Nisan 2024 Salı 12:08

CAK CEKLE GÖLÜ KURTARAMASSINIZ. SADİ AGANIN SANTRALLERİNE GİDEN SUYU KESİN 1.ŞÖLENLERDE ZEYBEK OYNAYIP BOY GÖSTERENLERİN MERMER OCAKLARININ FAALİYETLERİNE SON VERİN 2. LAF İLE DEĞİL ÖZVERİYLE GÖLE SU KAYNAĞI SAĞLAYIN GEREKSİZ BARAJLARI İPTAL GİBİ 3.YOKSA EYLÜL EKİM AYI GİBİ BOĞAZDAN TRAKTÖRLE GEÇERSİNİZ.

Tevfik güney

16 Nisan 2024 Salı 10:36

Arkadaşın yorumu doğru bahçe'ye ev olur mu bahçede su olur mu bahçeye adam keyif yapmaya geliyor millet bahçesi sulamaya su bulamıyor yarın bu içme suları yetmeyecek her bahçede ev bu millet akıllanmaz beton yiyin AKP'ye oy verin

Buğday, arpa yerine beton yen

16 Nisan 2024 Salı 10:34

Beter olsun dicemde millet kızacak,iyi dinleyin o zaman destek verdiğiniz akp hükümeti Recep Özel bey iyi bilir kapalı sistem sulama sistemi yapılacak diye para getirdiler yıl 2004 kaç kere para geldi yinede yapılmadı bu millet de belediye parkında bedava Çay içiyoruz diye yeni yapılan Gökçay andık deresi buralar çok güzel buralarda Çay içiyoruz diye AKP'ye kırılmış gibi oy verdi bu millet keyfini düşünüyor gö kurumuş kurumamış bu vatandaşın umurunda değil o yüzden bu millet akıllanmaz gider

Mustafa

16 Nisan 2024 Salı 09:24

Ispartali yorumcuya.Boşa akan su kaynağı yok. Aksu suyunu gole akıt ama onun aktığı ekolojik yaşamı öldür öylemi. Bizim suçumuz cezasını niye başka canlılar çeksin.ayrica yazılı kamyonun suyunu nasıl gole taşımayı planlıyorsunuz acaba.

Mustafa

16 Nisan 2024 Salı 09:20

Herkes konuşuyor ama hiçbir icraat yok. Özellikle Ispartada içme suyu kullanımını kontrol etmek lazım. Belli bir ton un üzerindeki kullanımlar faahis fiyatlandirilmali. Vatandaş bahçe suluyor. Bu kadar olmaz.10 tonu üzerine tonu 10 tl yapın bakalım kullanım ne kadar düşecek. Lütfen şu kullanimlarimizi sinirlandiralim.yeralti su kullanımları ciddi kontrol edilmeli kaçak kuyulara kapatılmalı.

Suyun iadesi önemli

16 Nisan 2024 Salı 09:18

DSİ de hiç işe yaramayan salla başı al maaşı prensibine dayalı çalışan mühendisleri oradan bi temizlemek lazım. Adamlara bir de ödül verip sulama birliği başkanı yaptılar. Göl kuruyana kadar beklediler şimdi bir şeyler yapmış gibi görünmek adına konuşuyorlar sadece. Gelene geç gidene geç bana dokunan olmasın diye çalışma olmaz. Su böyle popülist yönetilmez. Her yer sondaj oldu ama karışan yok çünkü ya o masadan kaldırırlarsa diye korkan memurlar var dsi de

Vesselam

16 Nisan 2024 Salı 09:16

HES e suyu sala sala gölü kurutanın kim olduğunu herkes biliyor. Önlemi devlet almalı biz vatandaş olarak ne yapabiliyoruz ki ?

hollu

16 Nisan 2024 Salı 08:33

Siz önce milletvekillerinin sahibi-iştirakçisi olduğu kovada HES lere su vermeyi durdurun gerisi hallolur.

sudanlı

16 Nisan 2024 Salı 08:32

Ne kadar bilmiş varmış: arkadaşım Yazılı Kanyon neresi Eğirdir neresi? Ne içiyorsunuz.

Kemal

16 Nisan 2024 Salı 01:59

Eğirdir gölüne çok üzülüyorum çocukluğumdan beri özeldir benim için hayatımın en güzel yılları eğirdir gölü sayesinde geçti bitirme tezimide eğirdir gölü üzerine yapmıştım göl er yada geç faylanma yüzünden 2 ye ayrılacaktı ama kaç bin yıl sonra gerceklesecekti bu olay kuraklık yüzünden bunun olması beni çok üzer türkiyenin gözbebeğidir türkiyede göl suyu ile enerji üretilen 2 gölden biridir eğirdir ah eğirdirim emekli olunca oraya yerleşip eski güzel günlerimi yâd edeceğim 30 yıl sonra :( :( :(

Vatan

15 Nisan 2024 Pazartesi 23:04

Ordaki hocalar ne iş yapıyo yağmur yagasiya kadar dua etsinler araziye gitsinler napio lar

Memleket sevdalısı

15 Nisan 2024 Pazartesi 22:19

Değerli bilim insanları değerli basınımız, gölün kuruma sebebini daha öncede defalarca söyledim. Fakat dinleyen yok. Gölün içinde zehirli atıklar nedeniyle oksijenle beslenen sarmaşık yosun türü oluşmuştur. Bu bitkiler su içindeki oksijeni alır ve hidrojen açığa çıkar. Bu suda buharlaşmayı hızlandırır. Eğer göl kurumayacaksa önce gölün ekolojik sağlığına kavuşmasını sağlayın. Ben söyledim amma siz yinede dinlemezsiniz. Çünkü meseleniz memleket değil. Siz medyatik olma peşindesiniz. Vesselam.

Ispartalı

15 Nisan 2024 Pazartesi 21:42

Aksudaki, yazılı kanyondaki boşa akan suyu göle yönlendirsenize göl birşekilde beslense keşke

Vatandaş

15 Nisan 2024 Pazartesi 21:33

damlama hortumları balık gibi suyun içinde yüzerken önlem alınacaktı 15 20 gün boyunca damlama suyla kesintisiz bahçesine su akıtanlar var

Ferhat ülker

15 Nisan 2024 Pazartesi 21:31

Eskiden 2 ayrı göldü zaten birleşmiş

Eğirdir Gölü

15 Nisan 2024 Pazartesi 21:22

Eğirdir Gölü

Orçun

15 Nisan 2024 Pazartesi 21:16

Boyalı Lagün’ü ölmüş zaten… Bu göl bu lagün yurtdışında olsaydı herşey çok farklı olurdu…

Sadiiiiiiiiii

15 Nisan 2024 Pazartesi 20:34

HANGİ GÖL

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR