26 Nisan 2024 Cuma

EMNİYET UYARDI: SAAT 19:00 İLE 07:00 ARASINDA YASAK

EMNİYET UYARDI: SAAT 19:00 İLE 07:00 ARASINDA YASAK

Asayiş

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, evde saat 19.00 ile 07.00 saatleri arasında matkap ve benzeri motorlu aletlerin kullanılmasının yasak olduğunu duyurdu. Başkanlık, sokak düğünlerine dair kanuni düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekti.

Asayiş Daire Başkanlığı, vatandaşların muhtelif konulardaki sorularını resmi internet sitesinden cevaplandırıyor. Vatandaşların'Hırsızlıklara neden yeterince ceza verilmiyor' yönündeki eleştirilerine ise'yasal düzenleme yapılması gerekiyor' cevabı veriliyor. Vatandaşlardan en çok şikayet gelen konu ise 'gürültü'.

SOKAK DÜĞÜNLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME YOK

Asayiş Daire Başkanlığı, vatandaşlardan özellikle yaz aylarında cadde ve sokaklarda yapılan ve gece geç saatlere kadar devam eden nişan, düğün, sünnet gibi etkinliklerde meydana gelen aşırı gürültüden büyük rahatsızlık duydukları ve önlenmesi için hangi makama başvurabileceği konuları ile ilgili çok sayıda şikayet dilekçesi ve bilgi edinme talepleri alındığını bildirdi. Daire, şu açıklamada bulundu. "Hukukumuzda sokak düğünleri ileilgili yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak nişan, düğün, sünnet gibi faaliyetler yüksek seviyede  gürültüye sebebiyet verdikleri için belirli mevzuatlarda 'gürültü' başlığı adı altında ele alınmıştır. Gürültü konulu şikayetleriniz için; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 36.maddesi gereğince kolluk (polis/jandarma)veya belediye zabıta görevlilerine; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 183.maddesi gereğince kolluğa ve soruşturmanın aslî sorumlusu olan cumhuriyet savcısına müracaat edilebilir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 72.maddesi gereğince (taşıtlardan kaynaklanan gürültü) trafik zabıtasına, trafik zabıtasının bulunmadığı yerlerde diğer genel kolluk görevlilerine bildirilebilir. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin olarak çıkarılan 'Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği'nin 39.maddesine göre ise belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde yetki devri yapılan belediyelere, belediye sınırları ve mücavir alan dışında yetki devri yapılan il özel idarelerine, yetki devri yapılmadığı takdirde ise il çevre ve orman müdürlüklerine başvurabilirsiniz."

AKŞAM 07:00'DAN SONRA MATKAP KULLANMAYIN

Emniyetten yapılan açıklamada, evde saat 19.00 ile 07.00 saatleri arasında matkap ve benzeri motorlu aletlerin kullanılmasının yasak olduğu vurgulandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, 'Gürültünün yapılamayacağı saatlerin mevzuatta bulunup bulunmadığı?' yönündeki bir soruyu da cevaplandırdı. Başkanlık; gürültü suçuna ilişkin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde yürürlüğe konulan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile farklı şekillerde yaptırımların düzenlendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, gürültünün Türk Ceza Kanunu’nun 123 ve 183’üncü maddelerinde ‘Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma ve ‘gürültüye sebep olma’nın ‘suç’ olarak düzenlendiği hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi:“Buna göre;her ne surette olursa olsun mesken içinde ve dışında gürültü seviyesi 65 desibelden yüksek olamaz. Ev içi yaşamdan kaynaklanan gürültü esas olarak Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde düzenlenmemiştir. Ancak ev içinde motorlu aletler, matkap benzeri araç vealetler adı geçen yönetmeliğin 26’ncı maddesine göre gün içinde 19:00 ile 07:00 saatleri arasında kullanılamaz."

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan ve 4 Haziran 2010'da Resmi gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde bazı yasaklara dikkat çekiliyor.Yönetmelikte, 'Mevcut yapılarda; tesisat dairelerinde veya yapı içinde veya dışında herhangi bir yerde bulunan soğutma fanı, iklimlendirme sistemleri, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, Jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları gibi kaynaklardan; ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan ve bitişik duvarlar veya hava aracılığıyla hassas kullanımlara iletilen gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan fazla aşamaz.' ibaresi yer alıyor. Bir motorlu araç üzerinde veya içinde; korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında gürültü rahatsızlığına sebep olacak şekilde çalınması yasak olduğu vurgulanıyor. Çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; deniz motoru,motosiklet veya herhangi bir motorlu araçta 19.00-07.00 saatleri arasında deneme çalışmaları yapmak yasaktır. Çok hassas kullanımların içinde ve bu kullanımlardan itibaren en az 350 metre mesafede; mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçların 19.00-07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaktır." ifadesi yer alıyor.

  

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

oskar

15 Mayıs 2017 Pazartesi 11:43

bu motorlarda oluşturulan silah sesi gibi patlamaları ne yapalım sayın emniyet müdürümüz ve trafik denetleme komisyonumuz ne olur buna çare adamlar özellikle gece geç saatlerde bu hareketleri yapıyorlar insan çileden çıkıyor lütfen çare özellikle gölcük yolu üzeri

VATANDAŞ

15 Mayıs 2017 Pazartesi 10:45

Derdimiiz sadece matkap sesimi yani apartmanda yaşayıp da kendini bilmez gürültü yapan yaratıklar ne olacak ya da şu meşhur mahalle arası sokak düğünleri , asker eğlenceleri , halıkenteki mahalle ortasında MODAPARK isimli düğün salonu ne olacak hani tüttüre tüttüre pişirdiği yemeklerin kokusundan balkonlarda oturup çamaşır asarken rahatsız olduğumuz yaydığı müzik sesiyle gece yarısı çıkardığı gürültülerle meşhuur olan düğün salonu ..keşke yetkililer bu ve benzeri konulara da çare bulsa ah ah

Mobilyaci

14 Mayıs 2017 Pazar 09:37

Matkapla para kazanan insanları hiç düşündünüzmü bu yasağı ortaya koyarken .

Süpermen

14 Mayıs 2017 Pazar 02:16

Vatandaş gün boyu işyerinde çalışacak, akşam evine gelince 10- dakikalığına evinin işi,tamiratı için matkap kullanacak veya kullandırılacak bu suç sayılacak diğer taraftan apartman komşusu TV 'nin veya müzikçaların sesini sonuna kadar açacak, bebesinden dedesine kadar tepine tepine yürüyecek,tepesinde koşacak; diğer taraftan sokak arasında zibidiler arabanın lastiğini gacırdatarak patinaj çekecek, patlak egzozu​ patlak araçla teybin sesini de sonuna kadar açacak ve bunların yaptığı suç sayılmaya

ısparta

13 Mayıs 2017 Cumartesi 23:14

buradan emniyet yetkililerine sesleniyorum. lütfen şu şehrin içinde drift atanlara en ağır yaptırımları yapın. sokaklarda dolaşamaz olduk. hayır bunları engelleyemiyorsanız caydırıcı önlem alamıyorsanız ve bunlar driftlerini şehrin içinde rahat rahat yapıyorsa o zaman emniyete ne gerek var kapatın dükkanı gitsin. vatandaş olarak biz mi müdahale edelim. yeter ya bıktık bu driftçi kişiliksizlerden.

vatandaş

13 Mayıs 2017 Cumartesi 22:32

adam keyfinden çalıştırmıyor ya matkabı siz keyfi motor eksozu açıp bağırttıranlara çare bulun beni şikayet eden olsa verir cezasını matkabı çalıştırmaya devam ederim... :)

Mert

13 Mayıs 2017 Cumartesi 21:08

Millet Abarth egzoz takıp kulaklarımızı mahfediyor.caddelerde denetim yapılmıyor. 201. Cadde egsoz sesleri ile inliyor.ona müdahale edin.

Komşu

13 Mayıs 2017 Cumartesi 20:51

Komsu komsuyu elbet idare edemiyosa toplu konutlarda oturmasin.siz sokaktaki gürültüyü kesinde komsularimiz idare ediverir..

Vatandas

13 Mayıs 2017 Cumartesi 20:47

Keyfen calisilmiyor ilk once su motor eksozu acik araclara bakinda aman biz binamizda komsuyu idare ederiz.Makkabi tadilati Zabitalar a o görevi verin halleder.Ekzozz aaa careee

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR