19 Nisan 2024 Cuma

KENE TEHLİKESİ İLİMİZDE VAR MI?

KENE TEHLİKESİ İLİMİZDE VAR MI?

Isparta

Prof. Dr. Zafer Karaer, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKHA) yol açan kene ile Türkiye'de etkin mücadele edilmediğini öne sürdü.

Isparta'nın enfekte kene olmadığı için risk kapsamına girmediğini anlatan Karaer ancak hayvan sevkiyati arına dikkat edilmesini istedi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Bakanı Prof. Dr. Zafer Karaer, "Bu bölgede enfekte olmuş kene yok, bu nedenle bir tehlike de yok. Ancak yapılacak hayvan sevkıyatlarında azami dikkat gerekiyor" dedi.
 

Karaer, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram'ı makamında ziyaret etti. Karaer, burada yaptığı açıklamada, Orta I Karadeniz Bölgesi'nde görülen kene vakalarının diğer bölgelere sıçramaması için özellikle hayvan sevkiy atlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kene ile mücadelede yeterli çalışmaların yapılmadığını savunan Karaer, daha etkin önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Orta Karadeniz Bölgesi'nde kenenin özellikle Anadolu' lan Karadeniz'e geçiş bölümü olan makilik alanlarda ürediğini bildiren Karaer, kış aylarında yumurtaların yok edilmesi için projelerinin tamamlandığını kaydetti.

Akdeniz Bölgesi'nde KKKA vakalarına nadir rastlandığını dile getiren Karaer, şunları söyledi:
"Bu bölgede enfekte olmuş kene yok, bu nedenle bir tehlike de yok.

Ancak Sivas, Yozgat, Gümüşhane ve Tokat illerinden yapılacak hayvan sevkıyatlarında azami dikkat gerekiyor. KKKA virüsü kapmış bir hayvanla gelebilecek bir dişi kene, 10 bin yumurta bırakarak bütün bölgeyi risk altına sokabilir. Enfeksiyon taşıyan bu keneler sadece KKKA bulaştırmakla kalmaz, beyin yangısı dediğimiz ensafaîit hastalığı da bulaştırabilir."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR