19 Nisan 2024 Cuma

ÖZLEMLE HASRETLE BEKLENEN

ÖZLEMLE HASRETLE BEKLENEN

Isparta

Tarihin başlangıcından bu güne, Türk-İslam aleminin geleceğini bu güne kadar derinden yönlendiren aksaçlılar, encümen-i danişler nihayet yeniden, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da resmen tekrar göreve başladılar.Özlem ve hasretle beklenen bu hareketbir teşkilat halinde Türk dilini konuşan ülkeler arasında işbirliği adı altında 2009 yılında ilk defa bir araya gelmişti. Teşkilatın asil üyeleri Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’dir. Macaristan, Afganistan ve Ukrayna da üye olma yolları açık olmak üzere gözlemci statüsündeler. Zirveye bu yıl Türkiye ev sahipliği yaptı. Eş başkanlık da Türkiye’de.

TDT teşkilatına içerisinde yoğun Türk nüfüsu olan Rusya’nın da gözlemci olacağı konuşulan konular arasındaymış.

Dünyanın hemen her tarafında bu türden birliktelikler var. BM, NATO, Arap birliği, İslam Teşkilatı, Avrupa birliği gibi. Her birliktelik kendi içerisinde ticari, sosyo-ekonomik ve askeri işbirliğini masumane bir şekilde savunurken üniversitede bize okuttukları kadarıyla bu birlikteliklerin siyasi ve istihbari amaçlarının olduğu da bir gerçek.

Bunun en güzel örneğini de Azerbeycan’ın dağlık Karabağ mücadelesinde bize, bizden başka kimsenin dost olmadığını, gördük. Ne NATO, ne Amerika, ne Rusya ne de Birleşmiş Milletler dostluğunu taahhüd ettiği ülkelere karşı kıllarını kıpırdatmadılar. Her zaman yanlarında olduğunu söyleyen Avrupaya rağmen Rusya’nın, Ukrayna’nın Dombaks ve kırımı işgalinde yardım etmek yerine sadece seyrettiklerine şahit olduk. Bu noktada, gerçek dostluğun yine aynı candan, kandan, aynı dinden e aynı dillden olanların arasında ne kadar güçlü olduğunu nReisimiz Tayyip Bey sayesinde bir kere daha gördük.

TDK birlikteliği amacı ne olursa olsun üye ülkeler ve halkları adına büyük bir moral kaynağı. Tarihin derinliklerinden gelen bağlar adına çok gurur verici. Dünyanın kaygan ekonomik zemininde ayakta kalabilmek ve yardımlaşma yapabilmek adına çok da büyük bir fırsat. Zira herkes, her ülke, her devlet ayakta kalma savaşında, teknoloji peşinde, ticaretini daim hale getirme sevdasında. Ekonomik özgürlük peşinde!

Ülkeler, öz kaynaklarını ve ürettiklerini dünya pazarlarına sat/a/madıkları halde başlarına gelebilecekleri çok iyi bilmekteler. Dünya finans devleri aç kurtlar gibi zayıf ülkeleri yiyebilmek adına her gün çeşitli tuzaklar geliştiriyorlar. Bu tuzaklara düşmeden ülkesini ayakta tutmak ülke yöneticileri için en büyük sevdadır. Orta ölçekli ülkelerin ekonomik ve siyasi olarak ayakta kalmaları tüm bu dengeleri gözetmelerine bağlı.Çünkü en küçük bir tökezleme de emperyalisterin ülkenin ekonomik kaynaklarına nasıl çöreklenlendiğini hepimiz her gün görüyoruz.

Dünya finans piyasası, yeni aktörlere ekonomik pay verme sevdasında hiç olmamıştır. Zira emperyalizm bu finans piyasalarının istediği türden insanlar yetiştirmeye milyarlarca dolar harcamaktadır. On yıllar, hatta yüzyıllar sonra çok daha büyük getiriler beklentisi adına dünyayı koskoca emperyal bir köy yapma hedeflerine sistematik bir şekilde inatla devam etmekteler.

Ancak, Reis Recep Tayyip ERDOĞAN ve benzeri iktidarlardan da ödleri kopmaktadır. Kuzey Kore, Rusya, Çin, Türkiye, Hindistan dünya finans piyasası için muhtemel yeni rakiplerdir. Kendi beklentilerince, bu rekabet er-geç kendi lehlerine sonuçlanmalıdır. Tüm planları bu yöndedir.

Önlerindeki ikinci bir engel de kendi ellerinde bulunmayan özkaynakların rakip devletlerin elinde bulunmasıdır. O halde bu rakipler mümkünse siyaseten, değilse böl-parçala-yut prensibine uygun olarak ekarte edilmedir. İkincil planlar hep bu zaviyeye göre yapılıyor.

Isparta olarak olaylara bu açıdan bakmalı ve dünya gerçeğini bu çerçeveden görmeliyiz. Yapacağımız siyaseti de ticareti de bu gelişmelere göre şekillendirmeliyiz. Dolar artmış, altın fırlamış, faiz düşmüş… Elbetteki bu gelişmeler ticari hayatımıza etki edecektir. Ama “her stabil ekonomik ortamda kar marjımızın da stabil olma garantisinin ol/a/mayacağı” prensibi gereği, hepimizin fedakarane çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Anlayana sivri sinek saz… Benden söylemesi…

İsmail TANIŞMAN

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Tekavüt Osman

25 Kasım 2021 Perşembe 08:16

Çıktı meydana gine.... Ya bi susu, bi sus..... En son cümlen ,aynen sana ..... Anlayana sivrisinek saz.....Benden söylemesi.

GISGANIYORLAR

25 Kasım 2021 Perşembe 01:23

GİTTİ GİDİYO MEMLEKET DİYEMİYORDA KORKUDAN....HER STABİL EKONOMİK ORTAMDA KAR MARJİNALİMİZİNDE GARANTİSİNİN OLAMAYACAGI HA HA HA HAAAAA SEN YAP FEDAKARLIĞI ÖNCE AY YA HİÇ GÜLECEGİM YOKTU...BOMBA32 ÖMÜRSÜNÜZ MİZAH DERGİSİ ALMICAM ARTIK...EMPERYALİSTLER ÜLKENİN EKONOMİK ŞEYLERİNE ÇÖREKLENİNCE HA HA HA YAHU EMPERLERE NE GEREK VARKİ HER YERE ÇÖREKLENDİNİZ 128 MİLYAR DOLAR NERDE ABİ bi türkücü oğlan vardı türküsü katulaaa katulaaa haldeyiz..

saadet

25 Kasım 2021 Perşembe 01:16

ne anlatıyor banada anlatıverin bu saçmalığı okuyacak mecalim yok...dolar artabilirmış olabilirmiş normalmış ahh chp yapsa bunu ohooo yagcııı seniii valla aynen öyle anlayana saz sana yani sivrisinekler LAMBANIN etraFINDA DÖNER VIZ VIZ VIZ....YARAPPİM YA KİMSİNİZ SİZ ÖDLERİ KOPACAK KARAMURATMI PESS YA DÜNYA GÜLÜYOR HALİMİZE

Gabakçı

24 Kasım 2021 Çarşamba 17:08

Emperyalizm zaten dünyayı büyük bir köy haline getirmiştir örneğin Türkiye bir zamanlar kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biri iken Şimdi samanı unu bile ithal eden üretmeyen beton ekonomisine dayalı bir ülke haline gelmiştir ayrıca Türkiye’yi Rusya,çin, kuzey kore gibi otokrat rejimlerle aynı kategoriye koyarak muhtemel finans piyasalarının rakipleri olarak konumlandırmışsınız ya hu biz kime rakip olacağız düyada en fazla değer kaybeden bir paramız var parayı pul ettiniz kafa 1500

Ukraine

24 Kasım 2021 Çarşamba 15:50

Daha Donbas yazamayan adamsın ****iz yapmaya uğraşıyorsun. Bizim ****arda bir söz vardır yiyemeyeceğin .... İsmail. Yatma.

NipTuck

24 Kasım 2021 Çarşamba 15:15

Kafa pırıl pırıl harbiden. A haber kitlesi bu çok belli

Gülmek isterseniz İSMAİL...

24 Kasım 2021 Çarşamba 14:23

Bu İSMAİL TANIŞMAN,a sakın TANIŞMAYIN gülmeye ihtiyacınız olduğunda komedi diye okuyun

aslı

24 Kasım 2021 Çarşamba 13:57

özlemle derken nereye mesaj vermektedir ne yapmak istemektedir

Hüseyin

24 Kasım 2021 Çarşamba 13:42

Allah aşkına bomba 32 bu yazının ıspartaya bir faydası varmı. Allah aşkına bu afamın yazılarını yayınlamayın. Adam caddeye kaldırıma tüp v. B koyuyor belefiye daha kakdıramadı korkusundan. Akp yönetimde. Akp toplantılarına miting lerine bakın konuşmalarında bir tane ısparta için şunu yapalım diyen varmı. Yok heosi seçim için kebdi menfaatleri için. Allah büyüktür 2023 ve 2024 seçimlerinde görüşeceğiz. Dolarıda kılıçtaroğlu yükselti derlerse saşmam

Sabır

24 Kasım 2021 Çarşamba 13:16

Çirkin insan hiç iyi olmuyor.

İspartali

24 Kasım 2021 Çarşamba 11:49

Bu sözde yazar ne yer ne içer

elektrikci

24 Kasım 2021 Çarşamba 11:34

Tanışman usta, Reis bence haklı faiz ve kur konusunda. Ancak şu kaçak hortumları kessin yeter. Kaçaklar halledilse bu memleket hala çok çok iyi ir üretim bandında. KAÇAK herkesçe malum. Benden söylemesi.

ERCEP

24 Kasım 2021 Çarşamba 11:21

DOLAR 13 LİRA 13 , NE DİYON SEN YAV

El Chapo

24 Kasım 2021 Çarşamba 10:45

hahahahahahahahahahahahhahahhhahahha dünya bizi gısganıyor

Kenan

24 Kasım 2021 Çarşamba 10:26

Bu konuşmayı bilmeyen canlı formuna yazı yazmak yasaklanmalı

bomba

24 Kasım 2021 Çarşamba 10:10

ne içiyon hacı sen

KOÇOVALI

24 Kasım 2021 Çarşamba 10:05

saygı öztürk gibi maşallah

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR