30 Nisan 2024 Salı

YAZIKTIR GÜNAHTIR !

YAZIKTIR GÜNAHTIR !

Isparta

ÖNLEM ALINMAZ İSE HEPSİ KURUYACAK: Bir tüp fidan 3 yıldayetişiyor. Millî servet harcanıyor. Ama gördüğünüz üzere toprak ile buluşturmadan kuruttular.

ÖZENSİZCE BIRAKILDI: Ortalama 15 Bin fidanın bir kısmıözensiz şekilde bırakıldı. Fidanlar devrildi. Birbirlerine zarar verdi.

REZALET: Orman Bölge Müdürlüğü, 'Sedir, Çam, Ardıç ve diğertürlerden oluşan ortalama 15 Bin fidanın yüzde 20’sini' henüz topraklabuluşturmadan kuruttu. Millî servet Gölcük’ün Doğu tarafına öylece bırakıldı.Millî servet ortalama 3 haftadır toprakla buluşmayı bekliyor. Önlem alınmaz ise1 hafta içinde tamamı kuruyacak.

Büyük para harcanıyor 3 yılda zor yetişiyor

Binbirevler Mahallesi- Milas arasında; BELMAŞ Fabrikası üsttaraflarında; çok geniş bir coğrafyada 3 haftadır toprakla buluşturulmayıbekleyen tüp fidanın 1 tanesi ortalama 3 yılda yetişiyor; bunun için önemlifinansman kullanılıyor. Ortalama 15 Bin fidanın havzaya çok erken getirilmesive adeta kurumaya terk edilmesi Millî servetin heba edilmesine neden oluyor.

15 Bin tüp fidana neden arazözle su verilmedi

Gölcük’ün Doğu Yakası’ndaki kıraç topraklarınağaçlandırılması projesi kapsamında yamaçlara taraça açıldı. Ve havzaya 15 Bintüp fidan getirildi. Ancak 3 büyük hata var: » 1- Fidanlar, bölgeye erkengetirildi; 3 haftadır bekletildiği, su verilmediği için yüzde 20’si kurudu. »2- Tüp fidanların bir kısmı özensiz bırakıldı. Birbirlerinin üzerinedevrildiler. O noktadaki hepsi zarar gördü. » 3- Uzun zamandır beklemesinerağmen tüp fidanlara su verilmedi.

KURUTTULAR

Orman Bölge Müdürlüğü, Gölcük’ün Doğu Yakası’na ortalama 15Bin Sedir, Çam, Alıç, Ardıç ve diğer tür tüp fidan götürdü. Ancak açık havada;uzun süredir bekletilen ve su ihtiyacı giderilmeyen tüp fidanların yüzde 20’likdilimi daha toprak ile buluşmadan kurudu.

MİLLÎ SERVET HEBA

Millî servet heba ediliyor. Zira bir tüp fidan ortalama 3yılda yetişiyor. 1 tüp fidanın yetiştirilmesi için halkın ödediği vergilerdenönemli bir finansman kullanılıyor. Ayrıca küresel ısınma ve iklim değişikliği,hava kirliliği, oksijensiz ve orman kaynaklarının hızla tükendiği gezegendeyeşil doku ihmal sonucu zarar görüyor.

GAYE: GÜZEL UYGULAMA: ÇİRKİN

Orman Bölge Müdürlüğü, Binbirevler Mahallesi- Milas arasında(BELMAŞ Fabrikası üst tarafları) Gölcük’ün Doğu Yakası’ndaki kıraç topraklarıyeşillendirmek için proje başlattı.

Bu bağlamda Gölcük Doğu Yakası’ndaki kıraç yükseltilereteraslar açıldı. Ve ardından yeşillendirme hamlesi geldi

Zira anılan bölgede 6 farklı noktaya ortalama Sedir, Çam,Alıç, Ardıç ve diğer türlerden oluşan 15 Bin tüp fidan getirildi.

İşte sorun da bu noktadan sonra başlıyor

İŞTE KANITI: YÜZDE 20’Sİ KURUDU. ÖNLEM ALINMAZ İSE 1 HAFTADATAMAMI KURUYACAK

3 hafta önce getirilen fidanlar, hâlâ topraklabuluşturulmadı.

Su da verilmediği için fidanlar kurumaya başladı. Sedirtüründe yüzde 20’lik bir kuruma var. Çam tüp fidanlarının da yüzde 15’likdilimi kurudu. Diğer türlerde de kuruma yüzde 20’yi geçiyor.

Asıl tehlike, su verilmez ya da fidanlar toprakla bir anönce buluşturulmaz ise 1 hafta içinde tamamı kuruyacak. Millî servet hebaolacak.

ÖZENSİZCE BIRAKILDI FİDANLAR BİRBİRİNİN ÜSTÜNE DÜŞTÜ İÇİNZARAR GÖRDÜ

6 noktaya bırakılan tüp fidanların bir kısmının özensizbırakıldığı anlaşılıyor. Zira tüp fidanlar, teraslardan birbirinin üzerinedüştü. Bu nedenle fidanlar zarar gördü. Millî servetin, emek ve çabanın hebaolmaması için Orman Bölge Müdürlüğü’nün bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.Başlattığı çok güzel olan gayeyi uygulamada da sürdürmesi gerekiyor.

3 KRİTİK HATA

1- ÇOK ERKEN GETİRİLDİ

Gölcük’ün Doğu Yakası’nın ağaçlandırılması için yetiştirilenSedir, Çam, Alıç, Ardıç ve diğer türlerden oluşan tüp fidanlar çok erkengetirildi

Ortalama 3 haftadır anılan havzada; açık alanda; suverilmeden bekletiliyor

2- ÖNEMLİ BİR KISMININ ÖZENSİZ ŞEKİLDE BIRAKILDIĞIANLAŞILIYOR

Binbirler Mahallesi- Milas arasında; BELMAŞ Fabrikası üsttarafında; Gölcük’ün Doğu Yakası’nda Orman Bölge Müdürlüğü, teraslar açtı.Ağaçlandırma için çalışmalara başladı. Ancak bölgeye getirilen ortalama 15 Bintüp fidanın önemli bir kısmı itina ile yerlerine konulmadı.

Açılan teraslardatoprak kayması sonucunda tüp fidanların önemli bir kısmı aşağıya döküldü. Üstüste düşen fidanlar, birbirine zarar verdi.

3- ELBETTEKİ BU 3 HAFTALIK SÜREÇTE FİDANLARA SUVERİLEBİLİRDİ. % 20’LİK KURUMA ENGELLENEBİLİRDİ

Orman Bölge Müdürlüğü, anılan havzaya 14 Bin tüp fidanbıraktı. Ancak fidanlara su verilmesi işini gerçekleştirmedi.

Açık alanda susuz kalan 15 Bin tüp fidanın yüzde 20’likdilimi kurudu.

Eğer Orman Bölge Müdürlüğü, arazöz aracılığıyla tüpfidanlara su verme işlemi gerçekleştirseydi; yüzde 20’lik kuruma olmazdı.Böylelikle emek, çabaları heba olmazdı. Millî servet zarar görmezdi.    

Öte yandan açık alanda uzun süredir bırakılan tüp fidanlarıntoprakla buluşturulması gerekiyor. 1 hafta daha işlem yapılmaz ise ortalama 15Bin tüp fidanın tamamı kuruyacak

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

AA

02 Kasım 2016 Çarşamba 08:52

bu olayın ağaç kesmekle orman yakmakla ne farkı var...onca fıdana emeğe yazık değil mi ? boyle bır olaya karsın yaptırım ne olacak ? kım takıp edecek ?

ABDUSSAMED ÖZER

02 Kasım 2016 Çarşamba 08:33

İNANIN ÇOK CANIM YANDI.

dost

01 Kasım 2016 Salı 18:22

mesai diye tüm gün oturup kaytaranlar bunun hesabını inşallah bir gün ödersiniz.

misafir

01 Kasım 2016 Salı 16:59

hepsinin alayına tükürem akşam eve çoluk çoçuğuna nasıl ekmek ****ürüyo bu görevliler bunların hepsi koca köbekli yarın hesap günü işiniz çok zor salla başı al maaşı,ama yaptıkları iş yok .

gölge

01 Kasım 2016 Salı 14:10

Orman Bölge Müdürünün ne yapılan ihalelerden haberi var ne de bu fidanlardan. Kurumun da sadece personele zulum ederek idareci olduğunu sanan Gölge Müdürünün ne iş yaptığı büyük muamma. Siyaset yaparak müdürlük yapma peşinde. Yazık olmuş hem milletin parasına hemde millete nefes aldıracak bu fidanlara ve yetişmesi için geçen zamana...

canlar

01 Kasım 2016 Salı 14:04

yanan canlar- ihraçlarda ilginç bir olay.Toroslarda bir ilimiz. 3 sağlık çalışanı- üçününde .ocuğu okula gidiyo , biri açığa alınıp göreve iade edilirken, biri ihraç biri açığa bile alınmıyor.... isimleride belirticem yakında

Aslı ASTARIYOK

01 Kasım 2016 Salı 13:19

inş sayın vali duyar. DA zararı o yöneticiden tahsil eder..

MAHMUT AKSU

01 Kasım 2016 Salı 13:17

Çanakkale savaşı tarabyalar yerle bir edilmiş, tek bir top ve tek bir yiğit kalmış.koskoca düşman gemisi boğazı ha geçti ha geçecek bir gülle tam 276 kg. topun ağzına sürülüp ateşlenmesi lazım yiğit; ya Allah deyip 276 kg lık gülleyi kaldırıyor sürüyor topun ağzına ateşliyor topu top düşman gemisini batırıyor. Devlet bu yiğide savaştan sonra maaş bağlamak istiyor kabul etmiyor o ormanına, köyüne geri dönüyor mesleği ormancılık. bu yiğit seyit onbaşı hakkını bize helal et.

Furkan

01 Kasım 2016 Salı 13:09

Bu fidanların bu hale gelmesine sebep olanlara sorsan hepsi vatansever geçinir ama iş uygulamaya gelince ... durum ortada... Milli serveti çar-çur eden o kadar kamu kurumu var ki! Sonra neden herşey özelleştiriliyor diye soruyorlar..

mahmut aksu

01 Kasım 2016 Salı 11:20

Bir fidanı yağmur çamur demeyip toprakla buluşturmak isteyen o eski ormancılar nerede şimdi? Dikim yapılan bölgede eğer fidanların Yüzde 90 ı tutmasa ağlayan, kendilerini başarılı görmeyen ormancılar neredesiniz? ey emekli ormancılar yapılan hataları neden söylemiyorsunu? sizin bilginize tecrübenize bu fidanların dağların ihtiyacı var görmüyormusunuz? Tüfekçi bey çandır bölgesindeki tüm mermerciler alan dışına çıkarak korkunç bir katliam yaptıkları halde neden bu ocakları kapatmıyorsunuz.

MAHMUT AKSU

01 Kasım 2016 Salı 10:58

biz bir fidanın ağaç olması için nasıl zorunlu bir süreçten geçtiğini iyi biliriz. biz ağaçları canımız gibi severiz diyordu. Tüfekçi bey ile zaten özellikle çandır dağlarının durumu ortada. her taraf tamamen yalan, yanlış sahte raporlara mermercilere peşkeş çekilmiş, tarihi eserler yok edilmiş, çandır bölgesindeki tüm mermer ocakları alan dışına çıkarak korkunç bir doğa katliamı yapmış tüfekçi bey hala direniyor neden? hiç mi vicdanın sızlamıyor. hadi değerli basını çandır dağlarına bir ****ür.

Kerimoğlu

01 Kasım 2016 Salı 10:30

Onlar bu yüzden doğayı bile mahvetti. Kesim yapılır yerdeki dallar yangın için tehlikeli ortam oluşturmaktadır. Vatandaş toplasa ceza keser. Gölcüğe balık saldılar diğerlerini yedi. Akşama kadar Orman Bölgede otursunlar bence köylü onlardan iyi çalışır.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR